przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 250g masła lub margaryny, 2 szklanki pełnego mleka w proszku. Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić. Masło(...)utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto. Polewa: 150 g czekolady mlecznej, ok. 6 łyżek mleka. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić
Z miłości do słodkościtakie zrobione w domu, nie dość ze zdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszne Składniki: 1 opakowanie wafli 3/4 szklanki mleka zwykłego Mlekovita 2 , 5 szkl mleka w proszku pełnego Mlekovita 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 3 łyzki kakao Puchatek 1 kostka Dobrej Gospodyni aromat pomarańczowy Wykonanie: Rozpuszczamy margarynę(...)dodajemy mleko zwykłe, cukry, kakao. Powoli dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek, mieszamy, przestudzamy, przekładamy wafle. Odstawiamy do wystygnięcia obciążając wafle czymś ciężkim Do wykonania użyłam Mleka w proszku pełnego Mlekovita, kostkę Dobrej Gospodyni i Mleka 3,2 %. Wszystkie produkty pochodzą ze Spóldzielni Mleczarskiej Mlekovita
Z Majeczką w kuchniWafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie. Składniki: 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki zwykłego mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła / margaryny dowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka) 4 prostokątne wafle Sposób przygotowania(...)wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy. 2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. 3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską. 4. Wafla odkładamy do zastygnięcia. 5. Kroimy
Kuchnia domowa Anibędę. Za to powiem Wam o lodach - bez laktozy . Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzePudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno. Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego mleka zastąpiłam mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę śmietanki i dodaje kremowej konsystencji. W przypadku puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję(...)wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do mało przypalającego się garnka. Ryż w garnku zalewamy mlekiem zwykłym i kokosowym, dodajemy również cukier i aromat waniliowy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa (okolo 30 minut). Pamiętamy, by często mieszać ryż
Mia Cucina SofietaKing Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka gotowej masy krówkowej (510g) Masa mleczna: 300g kostki masła 1 szklanka zwykłego mleka 3/4 szklanki cukru 32g cukru waniliowego 500 g mleka w proszku Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 140 g orzeszków ziemnych niesolonych 1/3 szklanki śmietany kremówki *szklanka = 250ml(...)Maxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie: Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku. Zmiksować na niskich obrotach. Masę można na chwilę odstawić do lodówki, by zgęstniała, ale lepiej rozprowadza
Kulinarne PrzebojeAnielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez nas ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki(...)ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej) - 5 żółtek (z dużych jaj) - 250ml mleka owsianego (lub zwykłe) - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 100g masła - 20g oleju kokosowego - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 50g świeżych drożdży - 1 łyżka spirytusu (nie trzeba) - szczypta soli Składniki kruszonki: - ok.160g mąki
Smaczne Zdrowepowodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa. Składniki: 3 duże kwadratowe wafle 150 dkg masła 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao cukier waniliowy 2 szklanki zwykłego mleka w proszku ulubione bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej) 8 sztuk zwykłych herbatników Wykonanie: Herbatniki i wafelek kroimy na malutkie kawałki . Mleko, masło, cukier, kakao, cukier waniliowy
Gorący kąsekstoisk na ulicy lub przy przystankach autobusowych. Generalnie cocada oparta jest na kokosie (coco - kokos) i cukrze a pozostałe składniki mogą się różnić. Jedni dają mleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę. Nasza cocada zawierać będzie
Smaki Brazyliidużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż
prawdziwe jedzeniedużego garnka mąkę, sodę i sól. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.No
prawdziwe jedzeniewypad – chyba moja ulubiona! Połączenie świeżych soczystych malin … z mlekiem kokosowym i słodkim arbuzem tworzy fantastyczną całość , którą duszkiem wypijam do dna! Mleko kokosowe śmiało można zastąpić zwykłym mlekiem i dodać np. wiórki kokosowe lub cukier puder! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * mleko kokosowe – 1 szkl * słodkie maliny – 1,5 szkl * pokrojony arbuz – 1,5 szkl * miód
Ostra na Słodkotyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka (Tego dnia, kiedy robiłam zupę nie udało mi się dostać mleka kokosowego i zupkę zrobiłam jedynie na zwykłym mleku. Również była smaczna, nawet bardzo:)) 1 łyżkę masła przyprawy: 2 łyżki curry, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru, ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ratunku obiadłyżka proszek do pieczenia 2 szkl mąka 0,5 kost margaryna 1 opak cukier waniliowy 0,5 szkl cukier zwykły 2 łyżki kakao MASA SEROWA 2 szkl mleko zwykłe 1 opak budyń śmietankowy 1/2 szkl olej rzepakowy, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam" sok z 1 cytryny 750 g ser biały
Kuchnia Danusi