mleko zwykle - 971 przepisów (strona:8/65)

Bombki choinkowe 425

kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients". SKŁADNIKI (na ok. 40 sztuk) 400 g skondensowanego

Złote przepisy
Panna Cotta według Blondynki 181

śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Mus Truskawkowy: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego Wykonanie: Panna Cotta:  Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny Przelewamy do zimnej miski

Blondynka Gotuje
Matcha - potęga natury 137

pewnie zawrotna cena herbaty Matcha. Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty.Dlatego matcha oddaje 100% swojej mocy.Jeden kubek matchy to równowartość 10 kubków zwykłej zielonej herbaty. Co niezwykłego znajdziesz w Matchy? nadzwyczjną ilość antyoksydantów,nieporównywalną z żadnym innym produktem,które są silnymi przeciwutleniaczami -min. pogromcą chorób nowotworowych bogata w katechiny i EGCG.Nie wszystkie przeciwutleniacze są identyczne.Zielona herbata zawiera(...)wodzie.Najlepiej sprawdzi się tutaj bambusowa miotełka,dzięki której uzyskamy kremowę konsystencję napoju z charakterystyczną pianką na powierzchi. Można tu jednak użyć elektrycznego lub ręcznego spieniacza do mleka,małej trzepaczki kuchennej lub w ostateczności zwykłej łyżeczki.Niezależnie od narzędzia,którym będziemy się posługiwać warto zielony proszek przesiać przez sitko przed zamieszaniem jej z wodą.Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne naleśniki na kefirze 502

bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU ) : zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową   zastąpić tłuste mleko wodą ( wersja naleśników z wodą TU ) lub kefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza" , nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie

Grunt to przepis!
Herbata Matcha z mlekiem 156

grudniu, w moim domu pojawiła się prosto z Japonii herbata Matcha.   Miłośnikom zielonych herbat i osobom lubiącym ciekawe smaki podam przepis na niezwykle delikatną w smaku Herbatę Matcha z mlekiem. - 60 ml wody - 4 g (łyżeczka) herbaty Matcha - 180 ml mleka Przygotowanie: Wodę zagotować i wystudzić do 80 stopni C. Do wysokiej szklanki wsypać herbatę i zalać wodą

Kuchcik gotuje
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 195

bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Najdłużej trwa zagotowanie dwóch litrów mleka - potem idzie z górki. Wymieszać jajka ze śmietaną, wlać do mleka i czekać, aż  stanie się magia . Po zaledwie kilku minutach zaczynają tworzyć się grudki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA DROŻDŻOWA 172

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego

Z Majeczką w kuchni
Muffiny z karobem i nutellą! 148

margaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku

Emcia Pichci
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 210

mąki orkiszowej) -1 lub 2 łyżeczki spirytusu lub octu -powidła lub dżem(do nadziewania) Składniki na zaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego) Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn

Smaczne Zdrowe
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 225

już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki(...)zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej

Ratunku obiad
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 209

środka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch. Przyprawy dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro. SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać(...)ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej

Wypisz Wymaluj
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć na nie zamówienie). SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE-BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa PROVENA (pomarańczowa) - można je zrobić z tych samych(...)proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki

Wypisz Wymaluj
Deser z "Schoko Bons" 356

jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Deser z "Schoko Bons" -  Składniki:    1/2 l mleka    4 łyżki kaszy manny    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego)    3 łyżki cukru    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    10 cukierków Kinder Schoko Bons

Słodka Strona
Stefanka 165

mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Składniki na polewę: 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakao Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto

Świat Ciasta
Chleb pszenny razowy z burakami 178

papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną(...)burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.  Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi

Gospodyni Miejska