były na prawdę malutkie łyżeczki, myślę że będzie to ok. 6-7 zwykłych łyżeczek) i 2-3 łyżeczkami (już zwykłymi ;)) cynamonu. Zalewamy szklanką wody i dusimy. Raz na jakiś czas mieszamy i dolewamy wody. W tym czasie łączymy podgrzane mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min, aby wyrosło. Łączymy suche składniki
Brzuszki Łakomczuszkiniej zakochałam już w momencie, gdy poczułam ten cudny zapach z piekarnika. Chałka jest na mleku kokosowym, z wiórkami kokosowymi na wierzchu, które podczas pieczenia nabierają apetycznie złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało. Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne, weekendowe śniadanie. Myślę, że dzieci
Pożeraczka, czyli raz adobrzemlekiem i cukrem umieszczamy w sporym rondelku i rozpuszczamy. Nie gotujemy, a czekamy tylko, aż całość będzie płynna. Do wciąż ciepłego, ale nie gorącego płynu dodajemy po szklance granulowane mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Pierwszy wafel smarujemy ostudzoną (może być lekko ciepła, bo inaczej zgęstnieje za bardzo, ale nie bardzo gorąca, bo wafle wtedy(...)aluminiową i chowamy do lodówki co najmniej na 2 godz. Ja zwykle chłodzę wafle całą noc. Dobrze jest też całość obciążyć. Zwykle kładę wafle na jednej desce, przykrywam drugą i kładę na niej na płasko 2 litrowe kartony mleka. Dzięki temu wafle dobrze się sklejają i mają ładny kształt. Na koniec kroimy całość ostrym nożem na mniejsze porcje
Ratunku obiadnalesniki z serem, jednak niezwykle.Przy ich smazeniu roznosil sie w kuchni cudny,delikatny ,kokosowy zapach.Zdrowsze ,bo uzylam maki orkiszowej pelnoziarnisej.A powstaly jak zwykle przez przypadek i beda na pewno czesciej goscic na moim stole.Zostalo mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach. W smaku nalesnikow kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty. Przepis podstawowy: 1 kg mączystych ziemniaków 2 łyżeczki soli 250 ml mleka 30 g masła swieżo zmielona gałka muszkatałowa Przygotowanie: ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placuszków , więc kombinuję z nimi ile tylko się da! Dziś padło na wersję wegetariańską! Faszerowane soczewicą i warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. Chrupiące i mega sycące! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 200 ml - woda gazowana – 100 ml - jajko – 1 szt - olej – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoPostanowiłam wstać wcześnie na przekór wszystkiemu i podać śniadanko. Inne niż zwykle. Śniadanko pełne zdrowia i dobrego samopoczucia. Śniadanie pozytywne i tryskające energią. Składniki -jabłka -gruszki -mleko sojowe Alpro -masło orzechowe Primavika -otręby z żurawiną Sante -jogurt naturalny - niekoniecznie Do blendera włóż obrane jabłka i gruszki. Dodaj masla orzechowego Primavika z dodatkiem kokosu- doskonałe połączenie i słodki smak sprawią
Z Kuchni Do Kuchnietkera (można pominąć) - kruchy spód: -1 szklanka mąki orkiszowej - 80g masła - 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego) - 1 żółtko - 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić) Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta
Smaczne Zdroweprzy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz
Kolizje Smakówrealizacji kilka przepisów z mlekiem kokosowym, więc przy okazji ostatnich zakupów sięgnęłam po puszkę mleka A-Tip, które zawsze kupuję, bo w przeciwieństwie do innych obecnych w sklepach (zwykłych, nie ze zdrową żywnością) ma w swoim składzie tylko 2 składniki, czyli kokos i woda. A raczej, jak się okazuje, miało, bo tym razem jednak coś mnie skłoniło, żeby przeczytać skład
Zdrowa Kuchnia Sowycukru pudru, 6 żółtek, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 dojrzałe banany, łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy, 1/2 laski wanilii. Przygotowanie Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować
Z miłości do słodkościczułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają
Smaczna Pyzaprzepis, który znalazłam na blogu Eksplozja smaku . Powodem ciągłego odwlekania był, jak zwykle, brak któregoś ze składników. Obiecałam sobie, że tym razem skompletuję wszystkie – no i wreszcie się udało. Blok kokosowo waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb. Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku - 100g cukru - 130g masła - 250ml mleka kokosowego - 200g wiórków kokosowych
mojewypiekiinietylko