Pycha! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ
Słodko-Słony Świat Ilonytortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate łyżki masy
Ratunku obiadboczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku, 50 ml porto (lub innego czerwonego, słodkiego wina), oliwa, sól i pieprz do smaku, listek laurowy(...)odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku. Większe grzyby podzielić na mniejsze
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka tem. pokojowa 5 jajek (roztrzepanych) 1 szklanka oleju 5 szklanek mąki (używam 550) cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły ) kruszonka 100 g margaryny ( używam naszej ulubionej) pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki lukier
Basia w kuchnismaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam kawałek fety. Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony ser. Na 2 łyżeczki rozgrzanej oliwy i gorącą patelnię
Grunt to przepis!fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Aniorzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem. Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite
Poezja smakujest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru
Słodka StronaSkusi się na nie każde dziecko i dorosły łasuch także. Niezwykle proste bardzo aromatyczne danie. Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier
Z Majeczką w kuchnikoszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję. Składniki: 40 dag mąki 40 dag cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 łyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami
Praktyczna pldrożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się
ciastkarnia na kruchym spodziezastąpić ją kawą zbożową, ale moje kubki smakowe tego nie polubiły. Może waszym się uda? Składniki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zwykłej (lub zbożowej - dla odważnych) 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 kostki lodu woda mineralna niegazowana lub mleko roślinne 4 garście jagód 2 łyżeczki syropu z agawy Przygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy
Weganizm infantylnytakich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach. Postanowiłam zrobić ciasteczka ! Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i jaj, a także mleka. Składniki ( około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka sody 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie
kolorowotorcikowotakie wizje, że trochę jeszcze postoi zepsuty:( ), kawiarka zaginęła w tajemniczych okolicznościach, przygotowałam więc zwykłą "fusiastą" i zlałam bez fusów. Z podanej ilości składników wychodzą dwie filiżanki lub jedna większa porcja - ja oczywiście wychlałam wszystko sama ;) Składniki: - 200 - 250 ml mocnej kawy - 100 ml mleka - 4 kostki gorzkiej czekolady - cukier do smaku (u mnie dwie łyżeczki) - cynamon do posypania
Kraina Tysiąca SmakówSzukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)czekolady 50 g masła 50 g mąki jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylko