SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka tem. pokojowa 5 jajek (roztrzepanych) 1 szklanka oleju 5 szklanek mąki (używam 550) cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły ) kruszonka 100 g margaryny ( używam naszej ulubionej) pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki lukier
Basia w kuchnismaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam kawałek fety. Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony ser. Na 2 łyżeczki rozgrzanej oliwy i gorącą patelnię
Grunt to przepis!fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Aniorzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem. Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite
Poezja smakujest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru
Słodka StronaSkusi się na nie każde dziecko i dorosły łasuch także. Niezwykle proste bardzo aromatyczne danie. Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier
Z Majeczką w kuchnikoszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję. Składniki: 40 dag mąki 40 dag cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 łyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami
Praktyczna pldrożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się
ciastkarnia na kruchym spodziezastąpić ją kawą zbożową, ale moje kubki smakowe tego nie polubiły. Może waszym się uda? Składniki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zwykłej (lub zbożowej - dla odważnych) 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 kostki lodu woda mineralna niegazowana lub mleko roślinne 4 garście jagód 2 łyżeczki syropu z agawy Przygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy
Weganizm infantylnytakich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach. Postanowiłam zrobić ciasteczka ! Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i jaj, a także mleka. Składniki ( około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka sody 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie
kolorowotorcikowoSzukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)czekolady 50 g masła 50 g mąki jajko 100 g cukru Nadzienie: 600 g półtłustego dwukrotnie mielonego twarogu 3 jajka 300 g mascarpone łyzka mąki ziemniaczanej 400 ml słodzonego mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkomakaronu :-) Składniki: Makaron penne 300-400g Śmietana gęsta 18% około 300-400 ml 3 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju boczek - wedle uznania 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie starty ser (parmezan lub zwykły żółty ser) Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Szatkujemy cebulę(...)boczkiem będą gotowe, to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy makaron się ugotuje, to odcedzamy i dodajemy go na patelnię. W miseczce mieszamy śmietanę, żółtka i mleko z solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia patelnię z makaronem wymieszanym z cebulą, boczkiem i czosnkiem. Dodajemy śmietanę z żółtkami i mlekiem do makaronu i mieszamy (cały czas patelnia
Anielska Kuchnia AniGdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie - zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega(...)podczas smażenia nie powstają w nim szkodliwe substancje. Jednocześnie jest bezpieczny nawet dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawiera około 50% kwasu laurynowego, który naturalnie występuje też w mleku matki. Kwas laurynowy ma wiele dobroczynnych właściwości - wspomaga odporność i pomaga zwalczać chorobotwórcze bakterie i wirusy. Podobne właściwości ma kwas kaprylowy, który ma oprócz tego właściwości przeciwgrzybicze. Olej kokosowy polecany
głodny alergikNiezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy(...)roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając. Tak przygotowane roladki są niezwykle delikatne, pachnące i smaczne. Majciu - dziękujemy za podpowiedź - miałaś rację - smakują rewelacyjnie
Maminek kulinarnyciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i chrupki,w środku bardzo wilgotny.Ciasto to jest przede wszystkim zdrowe. Kawałek tego ciasta zjadłam dzisiaj na śniadanie oczywiście z kawą.Pycha. Składniki ; ciasto: 2 szklanki zwykłej mąki (300g) 1/2 szklanki cukru (100g) szczypta soli odrobina startej skórki z cytryny
Gorący kąsekjednak z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia nabiera nowego charakteru. Po zmiksowaniu staje się puszysta i dużo delikatniejsza, niż zwykle. Polecam wypróbować taki patent - nowa twarz starej, dobrej kaszki . Ever napisała, że kaszka przygotowana z 300 ml mleka starcza na trzy porcje. Zmniejszyłam więc ilość o 1/3, żeby wyszły mi dwie. Jak się okazało, pochłonęłam wszystko sama - C. dostanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrupiąca, złocista skórka. Wnętrze wypełnione pieczarkami. Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego. Inne niż tradycyjne, ale przepyszne! Składniki: 4 duże, zwykłe bułki pszenne; 500 g pieczarek; 150 g startej mozzarelli; 2 jaja; 2 cebule; Sól; Pieprz; Bułka tarta; Mleko; Olej. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce
Gospodyni Miejskawsypujemy mąki i mieszamy. W momencie, w którym cukier się rozpuści w mleku i mleko zagotuje wlewamy do niego zimne mleko wymieszane z mąkami i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia naszego budyniu, który będzie gęstszy od tego , który zwykle przygotowujemy na deser. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą
Blondynka GotujeNazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest
Mania Gotowaniałyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę
Ratunku obiadchłopakom szybki deser budyniowo-śmietankowy z dodatkiem owoców i tego co znalazłam w szafkach:) Był bardzo smaczny i, jak zwykle, było za mało:):) Składniki: 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny), budyń waniliowy z cukrem, 1/2 l mleka, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 50g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 biszkopty
Z miłości do słodkościsama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży
W kuchni Karmel-itki