mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:13/76)

American pie w wersji dyniowej 196

zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo(...)czasie usunąć obciążenie i papier. Piec w 200 st. C. jeszcze 10 minut. Przestudzić. Czekoladę posiekać, razem z masłem umieścić w garnuszku. Rozpuścić, przestudzić. Puree z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę, ekstrakt i przyprawy wymieszać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 35-45 minut, aż masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 200

cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli  2 jajka 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego   kandyzowana skórka pomarańczowa Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu  szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym i kakao suszona żurawina orzechy laskowe Wykonanie :  1.Formę do tarty(...)nadzienie:    7. W naczyniu mieszamy cukier, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i łączymy energicznie mieszając 8. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone oraz sok z połowy pomarańczy . Całą masę dokładnie mieszamy. 9. Nadzienie wylać na przygotowany  spód. Ciasto w 200 0 C około 6-10 minut, następnie obniżyć

vaniliowoczekoladowa
Kolorowe ciasto z galaretką 155

jajka 80 ml śmietany 18% 80 g margaryny + mała cząstka do smarowania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta do posypania formy Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)wody, każdy smak w osobnym naczyniu. Gdy stężeją kroimy je w kostkę i wykładamy na ostudzone ciasto. Sporządzamy galaretkę agrestową (również z połowy zalecanej ilości wody). Dobrze schłodzone skondensowane mleko ubijamy na pianę. Gdy zwiększy swoją objętość dodajemy, ciągle miksując tężejącą galaretkę agrestową. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do formy, przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Ciasto wkładamy

Qchnia po prostu
#6 Mleczne risotto z płonącymi gruszkami czyli wariacja na temat ryżu z jabłkami 154

flambirowanymi gruszkami w karmelu  Składniki: 100 gramów ryżu do risotto (Arborio) 1 łyżka masła (NIE margaryny!!!) 1 szklanka (250 ml) mleka 1 szklanka (250 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego (oba mleka wlewamy do wspólnego garnka i lekko podgrzewamy) 1 łyżka cukru WANILIOWEGO  3 twarde gruszki 4-5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy) 1 łyżka masła Szczypta cynanomu Kieliszek(...)patelnię wlewamy rum i podpalamy. Po wypaleniu alkoholu przekładamy gruszki do miseczki, na nie wykładamy ryż, polewamy resztą karmelu i posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO! :)   Rady:  Dodatek mleka skondensowanego, moim zdaniem, sprawia, że ryż jest jeszcze bardziej mleczny i ma świetną konsystencję. Cynamonu dodajemy naprawdę odrobinę, ma tylko podkreślić smak, a nie go zdominować. Gdyby nie udało

Kuchnia w szuwarach
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 179

łyżki syropu z płatków róży sok z 1 cytryny 250 g skondensowanego mleka słodzonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 75 g bez Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować na jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i kremówkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kukułkówka 214

się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła! Kukułkówka- pierwszy kieliszek po prawej stronie Kukułkówka 30dag kukułek 2 szklanki spirytusu 500ml mleka skondensowanego słodzonego* 1l mleka skondensowanego niesłodzonego* Kukułki rozdrobniłam (zmieliłam w Thermomixie, można również roztłuc tłuczkiem), wrzuciłam do słoika i zalałam spirytusem. Zakręcony słoik postawiłam na parapecie nad grzejnikiem (wyższa temperatura sprzyja rozpuszczaniu się(...)cukierków). Kilka razy potrząsałam zawartością słoika. Po kilku dniach, gdy cukierki całkowicie się rozpuściły wymieszałam całość z mlekiem i przelałam do butelek. Smacznego! Jutro na blogu pojawi się przepis na likier kawowy! *jeśli lubicie baaardzo słodkie likiery możecie zamienić stosunek mleka słodzonego do niesłodzonego. Ja wolę lżejszą wersję Kukułkówki i zawsze dodaję mniej mleka słodzonego

Zapiski Młodej Żony
ciasto milion kalorii ;) vel milionera 358

pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub ugotowane słodzone mleko skondensowane* 150 g czekolady mlecznej 50 g masła opcjonalnie: ok. 150 g orzeszków laskowych, żurawiny lub mieszanki orzechów(...)rodzynek w czekoladzie, ciasteczek w czekoladzie wykonanie: Kajmak równomiernie rozsmarowujemy na upieczonym wystudzonym cieście. Opcjonalnie posypujemy bakaliami. Całość polewamy roztopioną czekoladą z masłem i schładzamy w lodówce. *gotowanie słodzone mleko skondensowane: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2 godz. pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Likier z cukierków mlecznych 183

cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu  -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem(...)wtedy łatwiej się rozpuszczą) Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7087

białek Składniki na masę: 5 żółtek 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 350g masła Dodatkowo:  puszka masy kajmakowej lub ugotowanego mleka skondensowanego ( jak ugotować mleko skondensowane: tu )  posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe Wykonanie biszkoptu kakaowego: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać delikatnie żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao(...)cukrem na sztywno, dodać zmielone orzechy i mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Wykonanie masy: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego

Mania Wypiekania
Domowy likier kokosowy 163

leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania: 7 dni Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 m wódki 150 g mleczka kokosowego 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml mleka skondensowanego słodzonego Wykonanie: Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Likier czekoladowy 535

karnawał w 2014 roku zaczyna się od 6 stycznia i trwa do 4 marca więc 2 litry likieru powinny wystarczyć:)* whisky- 2 szkl.* mleko skondensowane słodzone- 3 puszki* mleko skondensowane niesłodzone- 2 puszki* kakao- 6 łyżekDo dużej miski wlać whisky, dwa rodzaje mleka oraz kakao, dokładnie wymieszać (w razie problemów z wymieszaniem kakao należy użyć blendera

Kraina Miodem Płynąca
Likier na kawie rozpuszczalnej. 136

Składniki : 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 30 dkg cukru 1 cukier waniliowy 150 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :   👉 W niedużej ilości mleka skondensowanego rozpuść kawę. Pozostałe mleko zagotuj, rozpuść w nim cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej rozpuszczoną kawę i gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut, ciągle mieszając. Zagotowane mleko

Przepisy i porady kulinarne
Domowe Malibu 263

lodówce parę miesięcy chociaż jak go robię znika w mgnieniu oka .   Składniki: 500 ml wódki  200 g wiórków kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 puszka mleczka kokosowego Przygotowanie: Do słoika 1l wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 5-10 dni codziennie potrząsając słoikiem(...)Następnie do dużej miski przecedzamy przez gazę wiórki z wódką ( do tego przydaje się męska ręka). Miksując dodaję mleko niesłodzone, mleko kokosowe i mleko słodzone ciągle mieszając. Przelewam do butelek i przechowuję w lodówce.  Udanych pogawędek

Niezły Młynek
Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 169

tortownicę 16-18cm) spód 120 g herbatników 2 – 3 łyżki oliwy pomarańczowej lub zwykłej masa serowa 400 g twarogu z kubełka (np. Piątnica) 400 g słodzonego mleka skondensowanego 150 g śmietanki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 3 – 4 gałązki lawendy świeżej lub suszonej 3 – 4 łyżeczki mleka+2 łyżeczki śmietanki 30% 250 g jagód wierzch(...)masą wylepiamy dno i ewentualnie brzegi tortownicy, którą następnie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Zaczynamy od spienienia śmietanki 36%, do której porcjami dodajemy twaróg. Do miksowanej masy wlewamy porcjami mleko skondensowane. W małym rondelku umieszczamy mleko i śmietankę 30% (najlepiej plynną), kwiatowe części lawendy, mieszamy, dodajemy żelatynę i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nie zagotowania. Następnie usuwamy ziarenka

Raj dla Podniebienia