mleko skondensowane - 1138 przepisów (strona:21/76)

Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny) 239

użycia jajek a maszyna do lodów jest naprawdę zbędna. U nas to letni 'must have' :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na ok. 900 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)* 2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego** oraz: 80 g gorzkiej czekolady najlepiej(...)niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat. *** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco

maniapieczenia
Lody kokosowe bez maszynki i bez jajek 174

lody. Tym razem postawiłam na mocno kremowe i bardzo kokosowe lody. Takie, które smakują prawdziwym kokosem. Potrzebne nam: - 4 puszki mleka kokosowego (po 165 ml każda) - 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego - 2-3 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie:  Zanim podam przepis... Wiem, że można kupić mleko kokosowe w puszkach po 400 ml, ale robiąc(...)potrzebujemy mocno schłodzonego mleczka. Gdy już zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany, ubijamy je na puszystą masę jak zwyczajną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumykiem wlewamy mleko skondensowane. Następnie dodajemy połowę kokosa, miksujemy i przelewamy do plastikowego pojemnika. Wstawiamy do zamrażalnika i po około 2-3 godzinach mieszamy. Dodajemy resztę kokosa, dokładnie łączymy składniki i odstawiamy

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowy napoleon 599

równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. C Masa:  4 żółtka 4 łyżki wody  puszka skondensowanego mleka słodzonego (użyłam kakaowego) 100 g gorzkiej czekolady 400 g śmietanki 36% W garnku dokładnie mieszamy żółtka z wodą, dodajemy skondensowane mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje

Cynamonowe szczęście
DOMOWE LODY KAWOWE 178

puszka mleka skondensowanego ( może być niesłodzone) 1 szklanka dobrego likieru kawowego 3 łyżki rozpuszczalnej kawy  kropelki czekoladowe ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę.Dodajemy śmietanę, mleko skondensowane likier- wszystko razem miksujemy. Przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek

Z Majeczką w kuchni
Likier jajeczny 185

Likier jajeczny 6 żółtek  250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru Cukier waniliowy Żółtka utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i ciągle mieszając podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodać wódkę, dokładnie wymieszać. Przelać do kieliszków, a pozostały likier do butelki. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 437

puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz.. Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić

Cukiernia Pychotki
Domowa granola kokosowa 194

kromkę ciemnego lub pełnoziarnistego pieczywa, miseczkę płatków kukurydzianych lub muesli. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html Nabiał dostarczy ci wapnia, białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html Domowa granola kokosowa Czas przygotowania(...)otrębów pszennych Sante 100 g wiórków kokosowych 70 g sezamu 70 g ziaren słonecznika 4 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 40 g suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu Wykonanie: Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie. Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
3 bit na biszkopcie z herbatnikami 267

śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru pudru 1 torebka galaretki cytrynowej 1 kostka masła kawałek czekolady Sposób wykonania: W 3/4 szklanki mleka rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowany rozmieszany budyń. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia. Odstaw.  Do gorącego(...)wszystko razem dokładnie zmiksuj. Dużą blachę wyłóż folią spożywczą a następnie połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj warstwą herbatników. Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski. Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby masa stała się bardziej płynna. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta i przykryj warstwą herbatników

Cukiernia Pychotki
Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 160

łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie

Maślane ciasteczko
Domowe lody truskawkowe (bez jajek) 202

prawdziwy cukier i prawdziwe owoce. Co z tego, że musiałam je miksować kilkakrotnie w trakcie mrożenia, aby były gładkie bez kryształków lodu? Było warto. Te lody to tylko mleko skondensowane, cukier i dodatek smakowy ( u mnie truskawki). Nie ma tu surowych żółtek. Przepis zaczerpnęłam od Dorotki . U niej jest to przepis na lody mleczne. Dla mnie te lody mleczne(...)dałam dużo truskawek :) W takim wypadku trzeba je przełożyć do lodówki 30 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Domowe lody truskawkowe (bez jajek) źródło przepisu - Moje Wypieki 1 karton mleka skondensowanego niesłodzonego - 500 g (u Doroty było - 1 puszka) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstarktu z wanilli 200 g zmiksowanych truskawek (u Doroty było - 100 g ) Mleko schłodzić

Posadzone i zjedzone
Lody truskawkowe 191

schłodzona puszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g 500 g truskawek 2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie) 1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować. 2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka. 3. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając. 4. Przełożyć do pojemnika o pojemności 2 litry i wstawić do zamrażarki

UgotujmyTo.pl
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16096

Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak biszkopty podłużne brzoskwinie - 1 puszka Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)gotowanej wody. Następnie galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuścić, każdą oddzielnie w szkl  wody. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, zalać tężejącą galaretką truskawkową. Mleko skondensowane wlać do wysokiej miski, miksować do uzyskania pianki, dodać tężejacą galaretkę cytrynową, zmiksować. Wyłożyć piankę na galaretkę truskawkową. Następnie śmietanę kremówkę 36% dobrze schłodzoną, ubić na sztywno. Dodać galaretkę brzoskwiniową

Kuchnia Danusi
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 149

sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko Na sernik: 750 g sera twarogowego z wiaderka 530 ml mleka skondensowanego 3 jaja 1 łyżka miodu 1 łyżka tahini 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła(...)łyżki mleka  Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami

Wielki apetyt
Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą 237

szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki soku z limonki 1/2 dojrzałego mango Lustrzana glazura: 300 g białej czekolady 200 g mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego) 1 i 3/4 szklanki cukru 20 g żelatyny 3/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty Przygotowanie: Serniczki: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu(...)mango i przykryć biszkoptem (lekko docisnąć). Ponownie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeją. Lustrzana glazura: Do zimnej wody wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Do rondla nasypać cukier, wlać mleko skondensowane, wrzucić posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Podgrzewać na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie wolno zagotować!). Następnie podzielić na tyle części ile chcecie kolorów

Oryginalny smak
Białe marzenie, czyli trufelki rafaello 408

sztuk): puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego 335 g wiórków kokosowych 130g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 40 migdałów, obranych dodatkowe wiórki kokosowe do obtaczania trufelków Przygotowanie: Mleko skondensowane przelej do miski. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną białą czekoladę i ponowne wymieszaj. Masę odłóż do lodówki. Najlepiej jeśli poleży ona tam całą noc, jeśli

Smiling Shrimp
Przepis na domowy ajerkoniak 191

cukru pudru 1 puszka mleka skondensowanego 1 szklanka wódki lub spirytusu (zależy kto co woli) Wykonanie: Żółtka długo ucierać z cukrem na jednolitą masę. Późnej dodawać po trochu mleko skondensowane i dalej miksować. Na końcu bardzo ostrożnie wlać alkohol i wymieszać delikatnie trzepaczką. Przelać do butelki i odstawić na co najmniej 1 dzień do lodówki, oczywiście im dłużej

Pychotkaaa
Domowe pianki obtoczone w gorzkim kakao 152

Składniki: 160 g mleka skondensowanego słodkiego 190 g serka mascarpone gorzkie kakao do obtoczenia 3 łyżeczki żelatyny  1 łyżeczka cukru waniliowego Do garnuszka dodać serek mascarpone i mleko skondensowane. Wszystko ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie już ciepła dodać cukier waniliowy i ponownie wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać żelatynę

Ugotować