żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając(...)ubić mikserem na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno
Bulliosię zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję z maku parzonego w wodzie(...)pozostał do dzisiaj i chociaż w tej chwili nie ma małych dzieci, a nas wciąż cieszy szukanie tego jednego kawałeczka 😊 Ziarenka maku w kutii to symbol szczęścia, a dodany miód symbolizuje słodkie i dostatnie życie, więc nie pozostaje nam nic innego, tylko podczas Wigilii jeść jak najwięcej kutii. Odkąd pamiętam, kutia na wigilijnym stole zawsze zajmowała honorowe miejsce. Może podzielicie
Kuchcik gotujeilości zostały zaproponowane orientacyjnie i możemy je dowolnie zmieniać) 350 g płatków jęczmiennych 350 g płatków owsianych luk innych ulubionych płatków zbóż z pełnego ziarna 100 g miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych(...)ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i wsypujemy na nią płatki, polewamy połową miodu, dodajemy olej kokosowy ( lub mocno schłodzone i posiekane nożem masło), całość mieszamy ze sobą i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając
Miód i pieprzlekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm 500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn 4 główki (!) czosnku Na początek wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce lub blendujemy. Miód oraz olej(...)czosnek. Gotowe! Kilka uwag: - eliksir przechowujemy w lodówce! Olej lniany zachowuje swoje właściwości tylko w niskiej temperaturze; nie lubi także światła - przed każdym użyciem należy wstrząsnąć słoikiem/butelką - miód lubi osiadać na dno Dlaczego eliksir jest taki magiczny? 1) Olej lniany - ma gorzki, orzechowy posmak. Otrzymywany jest przez tłoczenie "na zimno" dojrzałych nasion lnu, dzięki czemu bioaktywne związki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!solennie wszystkich zapewniam, że efekt końcowy, wart jest czasu, który poświęcimy gruszkowej nalewce. składniki 1 kg niewielkich dojrzałych gruszek 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej(...)sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, oraz spirytusem ( miłośnicy wersji mocniejszych, mogą zmienić proporcje, odejmując część wódki, a w to miejsce dodając spirytus) i odstawiamy w nasłonecznione miejsce
Miód i pieprztotalna wariacja na temat miodu i marchewki. Ale jaka pyszna! :) Nie ukrywam, że sposób pokrojenia marchewki w tagliatelle podpatrzyłam kiedyś w jakimś amerykańskim programie kulinarnym. To było wiele lat temu, więc proszę wybaczyć, że nie pamiętam tytułu. W tym roku przypomniał mi to Karol Okrasa w powtórce swojego programu, do którego czerpie inspiracje, jeżdżąc żółtą syrenką po Polsce. Sos natomiast(...)jest moim pomysłem :) Składniki (na dwie osoby) : 4 zgrabne marchewki limonka łyżeczka miodu (u mnie zielony skrystalizowany) oliwa z oliwek Marchewki pokroić obieraczką do jarzyn w cienkie paski (tagliatelle). Do małego garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnku położyć metalową miskę. Zapalić gaz pod garnkiem. Do miski wycisnąć sok z limonki i przełożyć łyżeczkę miodu. Mieszać, aż miód prawie się
Weekendy w domu i ogrodziepoprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik(...)garnku gdzie miałam już ugotowaną wodę. Pozostawiłam syrop w tej wodzie aż do jej wystygnięcia. Rano podałam dziecku zdrowy i smaczny syrop. Wypił łyżkę ze smakiem. *Miód malinowy o miłym zapachu kwiatów malin jest miodem szybko krystalizującym. Kwaskowaty smak, przepiękny aromat. Miód malinowy posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga
ClauditteMissCookingpodwieczorek. Dzięki przepisowi odkryłam dwa nowe smaki :D 1. Świeży imbir - genialny! Całkowicie inny niż ten mielony, paczkowany. Zapach - nieziemski! Orzeźwiająco cytrusowy. Na pewno zacznę go częściej używać. 2. Miód wielokwiatowy mniszkowy - przepyszny! Smak i konsystencja podobne do karmelu. Ba, nawet lepsze! Smak - delikatny, mocno słodki. Zawaham się i napiszę - najlepszy miód jak jadłam w życiu! Załączam kilka jego zdjęć(...)abyście mogli zobaczyć, że nie zmyślam :D Możecie go kupić na stronie Miody Polskie, o TUTAJ . "Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego." Wartości odżywcze dla całego ciasta
Zdrowie na języku :Pkwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając miód na łyżkę i odstawiając na talerzyk do ostygnięcia. Dopiero po wystudzeniu widać konsystencje(...)właściwą miodu. Jeśli chcemy żeby miód był jeszcze gęstszy gotujemy dłużej.Po tym czasie gorący miód nalewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcie do góry dnem. Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków po dżemie miodziku
Z Majeczką w kuchniśniadanie. Pasta w smaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam(...)soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki nie są zgodne z Metodą Montignac I faza. ***** "Archeolog to wymarzony mąż - im kobieta starsza, tym bardziej się nią
Zdrowa Kuchnia Sowyhumor. Mam nadzieje, że spodobają się i zasmakują gościom. Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia. Pod białą poduszką schowałam owoce nasączone rumem i miodem, no w końcu czasami trzeba sobie dogadzać. Ciasto oczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje. Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej(...)wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną
ciastkarnia na kruchym spodzieMIÓD RZEPAKOWY - Królewskie miody - owoce i warzywa karmelizowane - Miód pszczeli rzepakowy pochodzi z kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego. Tworzy kompozycję barw od białej po kremowa. W smaku bardzo słodki, w zapachu można wyczuć zapach rzepaku. Możecie kupić tutaj: http://sklep.krolewskie-miody.pl/index.php?d=katalog&k_id=6 Cena: 200ml/250g - 8,00 zł 900ml/1.25g - 25,00 zł MOJA OPINIA: Miód urzekł(...)mnie swoją kremową konsystencją. To pierwszy miód, który mogę jeść sam - tak prosto z łyżeczki :) Słodki i pyszny. Użyłam go także do przygotowania karmelizowanych jabłek i marchewek. Jak wykonać? Jabłka/ marchewki pokroić - jak lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę
kolorowotorcikowołyżki rodzynek 1/2 cebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem. Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek. Płaty(...)śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki
DefinicjaSmakuUwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)łyżki mleka 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy
Słodkie okruszkiładnie wyglądało... Szczerze mówiąc, mam już kilka pomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą. Przepis od niezawodnej(...)Doroty . Zimowe babeczki z miodem i żurawiną Składniki: (na 6 średniej wielkości babeczek) 150 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 90 g płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych(...)masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając
Kuchnia Elliekajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto z miodem jest twarde, to pomimo dużego dodatku miodu jest miękkie. Najmłodsza córeczka wyjadała ciasto, które zdążyło tylko wystygnąć. Wielka blacha ciasta, a znika w mgnieniu oka. Polecam, bo pyszne, ale straaasznie(...)słodkie! Składniki: Biszkopt: - 5 jajek; - 1/2 szklanki miodu; - 1/4 szklanki cukru; - 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1 szklanka wystudzonej herbaty; - 2/3 szklanki oleju; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka
dom-agi.plustach. Deser jest raczej słodki, ale nie przesłodzony - nam smakował bardzo. Mleczno-karmelowa galaretka z brzoskwiniami Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 60 g cukru 2 łyżki wody 60 g miodu 600 ml mleka (3,2%) ziarenka z 1/2 laski wanilii 5 listków żelatyny brzoskwinie w syropie: 250 g brzoskwiń 50 g cukru 2 łyżki wody 40 g miodu ziarenka(...)laski wanilii Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier podgrzewać z wodą, aż powstanie dość ciemny karmel (uważać, żeby nie przypalić). Dodać wanilię i miód. Gdy miód się rozpuści, wlać mleko. Zagotować całość, zdjąć z palnika. Żelatynę odcisnąć, dodać do mleka, dokładnie wymieszać. Całość wystudzić, przelać do szklanek przez sitko, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Brzoskwinie wypestkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego banana i dobrej jakości czekolady która chociaż jest gorzka to wprowadza do deseru dużo słodyczy. Do tego rozpływające się w ustach wiśnie zamarynowane wcześniej w miodzie pitnym. Jednym słowem kulinarna rozkosz. Wszystko z wysokiej jakości(...)cudowną alternatywą dla cukru w deserach. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 500 g zmielonego chudego twarożku duży banan łyżka soku z cytryny 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego łyżka skrobi ziemniaczanej 2 jajka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% łyżka mleka łyżka masła 2 szklanki wypestkowanych wiśni nadwiślanka 50 ml miodu pitnego Dwójniak
Mienta blogMiód - tajemniczy składnik wielu dań Lubię potrawy o zdecydowanym smaku. Lubię mieszać słone ze słodkim. Lubię mio dek ! :) Sądecki Batnik to rodzinna firma założona w 1973 roku. Z miłości i pasji powstało przedsiębiorstwo , które raczy nas wspaniałymi produktami. Miód nektarowo-spadziowy - o wspaniałym bursztynowym kolorze i delikatnym smaku - to dla mnie produkt uniwersalny, pasujący(...)wielu potraw i napoi. Dziś przygotowałam na jego bazie - żeberka. Żeberka w miodzie - przepis Porcja żeberek Do marynaty: 3 łyżki płynnego miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka
kolorowotorcikowochoć zaczną mięknąć tak naprawdę dopiero, gdy przełożymy je masą, więc gotowe ciasto warto schłodzić przez 1-2 dni. Miodownik z orzechami Składniki: ciasto 500g mąki pszennej 5 łyżek miodu 0,5 szklanki cukru pudru 70g margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka sody oczyszczonej warstwa orzechowa 100g orzechów włoskich 50g cukru 50g margaryny 2 łyżki miodu masa(...)grysikowa 0,5l mleka 8 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny 200g masła Wykonanie: CIASTO - miód, margarynę i cukier puder rozpuścić, ostudzić - do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto - ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną - blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować
Smakołyki Bereniki