miód - 5845 przepisów (strona:25/390)

Miodowy SNICERS 235

kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu(...)waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy  (uwaga żeby polewa się nie przypaliła ), gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiając na gładkie ciasto, które z kolei dzielimy na dwie części i pieczemy w dwóch wysmarowanych masłem foremkach, na jeden blat wykładamy

Luźna Kuchnia
Dlaczego akurat płatki owsiane? 160

jaki sposób urozmaić nudne płatki? Tutaj mamy szerokie pole do popisu i właściwie możemy dodać do nich co tylko zechcemy. Ja proponuje następujące kombinacje: klasycznie - płatki owsiane + mleko/jogurt/woda. bakalie, miód, świeże owoce, pestki, masło orzechowe, dżem niedosłodzony, w formie jajecznicy – 3 jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki płatków a następnie smażymy aż jajka się zetną, w formie napoju(...)łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki miodu, 200 owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny, porzeczki). Płatki zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodajemy do nich zamrożone owoce, miód/słodzik i miksujemy, ciasteczka owsiane – tu panuje dowolność podobnie jak w przypadku klasycznej formy, dodajemy jajka oraz ulubione składniki i pieczemy

Powiedz dietom nie
Chleb miodowy 118

następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego miodu 100 g siemienia lnianego 20 g soli (użyłam soli morskiej ok. 2 łyżeczek) Wierzch 1 łyżka miodu 1 łyżka siemienia 1 łyżeczka wody Miód połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Siemię(...)lniane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Do zakwasu dodać mąki, sól i miód rozpuszczone w wodzie oraz siemię. Wszystko wymieszać i delikatnie wyrobić. Ciasto jest kleiste. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość oraz oraz będzie miało gąbczastą strukturę. Robię to zawsze w szklanej misce, co pozwala

Delicious Titbits
Ciasteczka sezamowe 130

zrobić coś własnego, z małą ilością cukru, zdrowymi dodatkami i szybkim przygotowaniem. Na przykład takie małe, szybkie i smaczne ciasteczka sezamowe ze słonecznikiem, rodzynkami i miodem. Rodzynki można oczywiście zamienić na żurawinę a ziarna słonecznika wcześniej uprażyć. Choć i bez tego ciasteczka są całkiem zacne :) Macie ochotę? :) Składniki:280 g mąki100 g masła100 g cukru ( zamiennie można dodać(...)łyżki miodu)2 jajka3 łyżeczki miodu1/3 szklanki posiekanych rodzynek1/2 szklanki ziaren słonecznika1/4 szklanki sezamuSposób przygotowania:Masło razem z cukrem (jeżeli używamy miodu - rozcieramy samo masło) wrzucamy do miski i ucieramy, gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miód i dalej miksujemy.Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników.Przygotowaną masę wykładamy

Słodkie Przyjemności
Ciasto miodowe z orzechami 220

Ciasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać,  a blaty przejść wilgocią kremu. Najlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym(...)mleka25 g cukru trzcinowego4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1 łyżeczka cynamonu170 g masłaWykonanie:Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę i miód, podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy śmietanę i miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Miodowe placuszki 166

Składniki:(na ok.15 małych placuszków)- 2 jajka - 1 szklanka mąki - 4 łyżki śmietany -3 łyżki oleju - 100 ml wody - 150 ml lejącego się miodu Sposób przygotowania:1.Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, mąkę, olej i wodę. Wszystko ładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa musi być dość gęsta, powinna się lać z łyżki(...)wolnym tempie. Jeżeli mamy twardy miód, do miseczki dajemy 5-6 łyżek miodu i wstawiamy miód na parę sekund do mikrofali po to aby stopniał. Lejący się miód dodajemy do masy i mieszamy łyżką.2.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:Łatwo je przypalić, więc pilnujemy

Gotuj Z Muzyką
P... Piernikowe paczuszki! 148

będzie się kleiło :)Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu (ja pomieszałam miód lipowy z miodem malinowym :))70g masła1/2 szklanki białego cukru1 średnie jajko2 i 1/4 mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżki cynamonuPrzygotowanie(...)garnuszku podgrzewamy miód z masłem. NIE doprowadzamy do wrzenia. Gdy się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki

Kitchens Alphabet
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 193

pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem  i panowało szczęście. Niby nie wierzę w takie przesądy, jednak jak babcia mówi i tego się(...)wrzątkiem, pozostawiamy na 15 min i odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach 4 razy aby puścił jak najwięcej soków. Zmielony mak przerzucamy do wody i dodajemy miód. Woda musi być ciepła aby miód się rozpuścił jednak nie może być za gorąca aby miód nie stracił swoich wartości.Gotowy mak pitny pijemy w szklaneczkach do których nasypujemy orzeszki

Niezły Młynek
Sos czekoladowy 177

czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut     Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski(...)wanilii, czubata łyżeczka miodu, szczypta soli. Przygotowanie ciemnego sosu: Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować. Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki.       Biały sos czekoladowy

SzczyptaSmaQ
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 172

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto bananowe z daktylami i orzechami. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .     Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 175g miękkiego masła 200g mąki pszennej(...)użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki sody (możemy zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu 100- 120g jasnego brązowego cukru 2 jajka 3 łyżki naturalnego miodu 2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g) 100g poszatkowanych daktyli 50g poszatkowanych orzechów włoskich Polewa: 2 łyżki naturalnego miodu 25g masła 50g poszatkowanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Piekarnik nastawić

Mała Cukierenka
Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem. 179

brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu(...)umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas.  Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw

Malinowe Pocałunki
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 182

zjeść kupnego dżemu, mimo, że norweskie są naprawdę smaczne nie umywają się do domowych. Wracając jednak do mojego wypieku, zobaczcie co można wymyśleć gdy ma się do dyspozycji dżem, miód i orzechy. Składniki: ciasto: 600 g mąki 300 g cukru 4 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek(...)galaretki cytrynowe dodatkowo  dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie schowamy do lodówki. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jesienna chrupiąca tarta 188

jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto-  -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu(...)przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian  -mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak miodowy z sezamem. 193

przepis. Ten kurczak jest bardzo smaczny i przy tym soczysty, a do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali dużo składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania! Składniki: Filet z kurczaka 2 łyżki miodu 100 g sezamu bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Filet myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Łożymy na deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i bijemy tłuczkiem do mięsa na cienki(...)filecik. Oprószamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy płynny miód to smarujemy filet, oprószamy bułką tartą i zawijamy, a jeżeli mamy twardy miód to należy go rozmieszać w nie dużej ilości ciepłej wody. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Co 10 minut filet smarujemy cienką warstwą miodu. Następnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika

Kuchnia Łukasza