dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek 50 g pistacji 100 ml wódki różanej 8 świeżych fig Przygotowanie: Mak płuczemy dokładnie w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem z odrobiną wody i gotujemy(...)czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków
karmelowyŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie takich ludzi którzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach(...)godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę
Karo in the Kitchenchudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej(...)choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie błonnika i wielu witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o miód, najlepiej użyć prawdziwego, polskiego, a nie tego będącego mieszanką miodów
Powiedz dietom nieszczupak faszerowany Ta potrawa wymaga abyśmy poświęcili jej nieco czasu, ale z nawiązką
Miód i pieprzprzypadnie książka. Św.Mikołaj chciałby nagrodzić wszystkie osoby, ale książek ma tylko 3 sztuki. Więc- kolejność przypadkowa- Książki otrzymują ZUZIA za Pierniczki staropolskie :) a dokładnie wspomnienie dzieciństwa ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25 dkg smalcu 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli Przyprawa do piernika 4 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać(...)miski cukier oraz wlać miód; 2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski
Z Kuchni Do KuchniPeklówka doskonała Taki właśnie, uczyniony odręcznie, wpis zobaczyłem
Miód i pieprzol iwa czosnkowa Oliwa czosnkowa Nuta czosnku w oliwie, sprawia że staje
Miód i pieprzgruszki z gorzką czekoladą składniki dla trzech osób 3 gruszki laska
Miód i pieprzracuchy z jabłkami Delikatne placek w którego wnętrzu znajdziemy, soczysty krążek jabłka, to wprost
Miód i pieprzflaki wołowe Dziś pragnę przybliżyć danie, za którym można wprost przepadać,
Miód i pieprzSmaczny i gęsty koktajl z selera naciowego, kiwi oraz imbiru i miodu to doskonale oczyszczający, odchudzający i pełen witamin napój. Seler naciowy znakomicie komponuje się z słodko- kwaśnymi owocami kiwi oraz imbirem i miodem, co daje mu bardzo wyrazisty i oryginalny smak. Taki koktajl to znakomita propozycja dla osób dbających o linię. składniki na 2 porcje 5 łodyg selera naciowego(...)sztuk kiwi 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka miodu przepis Obrane owoce kiwi kroimy w plastry i przekładamy do wysokiego naczynia a następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte łodygi selera kroimy na mniejsze części, a obrany imbir w cienkie plasterki, wszystko przekładamy do zmiksowanych owoców kiwi i jeszcze raz całość dokładnie blendujemy. Koktajl dosładzamy miodem i wszystko razem
Smakowite Daniachleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim
Miód i pieprz