ŻOŁĄDKI DROBIOWE 185rondlu rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Cebulę smażymy do momentu, aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone żołądki i całość podsmażamy około 20 minut. Podlewamy wodą, aż zakryje mięso i gotujemy do momentu, aż żołądki lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku, ciągle gotując, aż będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru
Kuchnia w opałach
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 262śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie
Kuchnia w opałach
CARPACCIO Z BURAKA 181działają hamująco na rozwój raka). Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa). Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą. Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień
Kuchnia w opałach
TORTILLA 180naturalnego 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone pieczarki i mięso, podsmażyć. Doprawić sosem sojowym, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki. Majonez z jogurtem i przeciśnietym przez praske czosnkiem dobrze wymieszać, aby powstał sos. Placki
Kuchnia w opałach
SCHABOWY Z SOSEM KURKOWYM 164masła 1 płaska łyżeczka mąki A jak to zrobić: Kotlety lekko roztłuc i posolić. Jajko skłócić doprawiając solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z sezamem (ok 1 łyżką) .Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurki dokładnie umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę
Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 156twarogiem Kazandibi deser mleczny Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem Patlıcan sarması A więc kochani bądźcie z nami. Smacznie zapraszamy :) Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek ani euro, z chęcią przyjmiemy natomiast przepisy, spisane na kartkach papieru. Mamy
Kuchnia w opałach
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 160ziaren 3.Czosnkowa pasta ze szpinakiem i oliwkami 4.Pasta twarogowa z łososiem Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet
Kuchnia w opałach
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 168laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć) W osobnym garnku podgotować pokrojoną kapustę, aby lekko zmiękła. Z wywaru wyjąć żeberka i warzywa. Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę (2-3 można zostawić w całości), marchewkę pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotować
Kuchnia w opałach
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ORZECHAMI I SEREM Z NIEBIESKIMI ŻYŁKAMI 211pieprz A jak to zrobić: Do rondelka wlać wodę i zagotować. Dodać pierś z kurczaka, zioła i sól, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić mięso w wywarze na kolejne 15 minut. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia. Pokroić ostudzonego kurczaka na plasterki o grubości 1 cm. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i obtoczyć w soku
Kuchnia w opałach
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 176Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolad to wyższa szkoła jazdy. A to za sprawą wołowiny, z której rolady wychodzą najlepiej. Przyznaję, że nie przepadam za tym mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego
Kuchnia w opałach
BOTWINKA 121duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek pora 2-3 łyżki śmietany sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny lub kwasek A jak to zrobić: Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar przecedzić i dodać z powrotem tylko pokrojoną w plastry marchewkę. Botwinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić
Kuchnia w opałach
SZASZŁYKI 162SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć
Kuchnia w opałach
FILET Z PSTRĄGA W PAPILOTACH 167zrobić: Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pietruszką, koperkiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Tak powstałe masło ziołowe, dobrze wymieszać. Z każdego fileta zrobić dwie porcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć
Kuchnia w opałach
ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 185mogłam o nim zapomnieć. Postanowiłam, że to będzie jeden z najbliższych obiadów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek
Kuchnia w opałach
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 291Pierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z kurczaka panierowanych w jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście
upichcic