Śmietankowy gulasz z kurczaka 403białych błon. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć mięso z kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem
Gospodyni Miejska
Blog Roku 2014 + rabat 5% na zakupy 248który serdecznie polecam wszystkim, lubiącym smacznie i ciekawie zjeść). Pobił wszystkie inne, uznane blogi kulinarne. Dzięki temu weganizm wszedł pod strzechy ;) Wielu ludzi dowiedziało się, że po rezygnacji z mięsa i mleka nie trzeba odżywiać się wyłącznie trawą, że wegańskie jedzenie może być naprawdę smaczne. Właśnie dlatego i ja zgłaszam bloga po raz kolejny do konkursu; chciałabym dotrzeć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze 327rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne
Mango Papaja
Dukanowskie kluseczki bazyliowe 179kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchni
Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym 216Lubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 1 kurczak przyprawa do kurczaka Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno
Humanistka w kuchni
Sos meksykański 208przez praskę. Papryczkę kroimy w krążki. Do wody wrzucamy wszystkie składniki, rozgotowujemy. Ja trochę blenderowałam, bo wolę sos z mniejszą ilością warzyw, ale to kwestia gustu. Sos dobry do mięsa, ale także do chipsów
Humanistka w kuchni
Roladki z jarmużem 185tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł ze smakiem, pytając tylko
NA MOIM TALERZU
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 404Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja
karmelowy
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 289Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie
Kolizje Smaków
Kluski kładzione z ziemniaków (377 kcal) 228samej mąki, a ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha! Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (250 g) łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula
e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z sosem z pieczonej papryki (479 kcal) 310Bardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek
e-PrzepisyKulinarne
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 271torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku. Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia
kgwjanczewo
Bigos bezmięsny 281Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych
Moniki Smakołyki
Kotlety ziemniaczane z sosem 197wyparł by się żaden wegetarianin :p Nie biorąc pod uwagę mojego sosiku. W zasadzie skład i wykonanie ich są identyczne jak zwykłych dobrych kotletów mielonych tylko, że bez mięsa a z ugotowanymi ziemniakami :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Pieczona Szynka 198Dzisiaj pochwalę się pieczonym mięchem :) Rzadko robię mięsa pieczone ale po dzisiejszym dniu zacznę zdecydowanie częściej ;) Ze względu na to, że jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera tego całego wkuwanego świństwa i w odróżnieniu od nich z 0,7 kg tworzy się 0,5 kg gotowego produktu a nie 1,0 kg :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia