Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 137Pstrąga pokroić w dzwonka, poło żyć na pateln i. Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar uje i dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę
Gaździnka warzy
Kasza jęczmienna z zieloną fasolką i winogronami 159schabu ząbek czosnku 125g sera mozzarella 120g ciemnych winogron pół pęczka natki i szczypioru s ól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na łyżce oleju , zdjąć z patelni na papi erowy ręcznik, żeby odsączyć z po zostałego tłuszczu. Zieloną fasolkę ugotować
Gaździnka warzy
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 168dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min. Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem i fetą... Smacznego
Gaździnka warzy
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 253pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić. Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić
Gaździnka warzy
Faszerowana cebula 184łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce oleju, przyprawić. Wlać 2 łyżki bulionu. Po lekkim wystudzeniu dodać fetę, wszystko wymieszać. Cebulę przestudzić, delikatnie wyjąć środek (drobno go posiekać i dodać
Gaździnka warzy
Kurczak w pomarańczowym sosie 187przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem. Wlać wino i trzymać jeszcze chwilę na mocniejszym ogniu (niech odparuje alkohol). Do mięsa dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki. Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy
Gaździnka warzy
Kluski z mięsem 215lubczyku sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki
Gaździnka warzy
Potrawka z Zająca 158angielskim i musztardą. Przykryć folią i do lodówki na noc. Na patelni roztopić smalec i mocno podsmażyć zająca. Następnie wlać wino i trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Przełożyć mięso do garnka, podlać wodą. Na tej samej patelni podsmażyć cebule i dodać do zająca. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać i gotować ok 45 - 50 min. Na końcu dodać
Gaździnka warzy
Kurczak pachnący goździkiem 195migdałami, kardamonem, natką pietruszki, solą, pieprzem, szczyptą imbiru i mlekiem kokosowym. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnię wlać jogurt i trzymać na ogniu, aż się zredukuje i ładnie zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku, posypać natką.................... Smacznego
Gaździnka warzy
Papryka na parze z kurczakiem i warzywami 261sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebulę, ser i pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki przełożyć
Gaździnka warzy
Tatar na śniadanko 126kilka kropel maggi łyżka musztardy delikatesowej łyżka oleju 2 żółtka Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Żółtka, musztardę, olej i przyprawy dokładnie wymieszać z mięsem i gotowe.... Takiego tatara robi mój Tomek. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie
Gaździnka warzy
Karczek z ziołami 162białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi) dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i maggi (ilość
Gaździnka warzy
Kurczak w sosie z Mozzarellą 560podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować, następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C na ok 20-30 min i...................... Smacznego
Gaździnka warzy
Paszteciki z farszem z karczku i kurczaka 382miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotowane mięso zmielić razem z pozostałymi trzema cebulami. Przecisnąć do farszu 3 ząbki czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić
Gaździnka warzy
Pieczone żeberka wieprzowe 297kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Mięso piec ok 2 godzin w rękawie do pieczenia. Na pięć minut przed końcem otworzyć rękaw i podpiec żeberka na ciemniejszy kolor z góry.. Smacznego
Gaździnka warzy