szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 209zobacz" /, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje w tym czasie a szybkowar sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek wsypać pieprz świeżo mielony do smaku
W Mojej Kuchni Lubię
Strogonow 388Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Strogonow to sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Pochodzi z kuchni rosyjskiej. Zrobiony jest z wołowiny z dodatkiem
Marta Gotuje
Sharma z frytkami 395idealnie smakowo zbalansowane danie :) Mięsko to dzieło mojego męża :)Sharma z "odchudzonymi" frytkamiSkładniki:podwójna pierś z kurczakaprzyprawa do gyrosapieprz kolorowyprzyprawa do kurczakacurryolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyfrytkiPrzygotowanie:Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości. Wcześniej trzeba zabrać się za przygotowywanie "odchudzonych" frytek
Lawendowe Niebo
Filet z kurczaka z kminkiem 245Wracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka.Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;)Filet z kurczaka z kminkiemSkładniki:pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób)żółtkosuszona cebulakminek mielonyprzyprawa do kurczakasól ziołowaolej z pestek winogron do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w plastry i lekko rozbić
Lawendowe Niebo
Czekoladowy makowiec 192łyżki kakao5 łyżek mleka1 tabliczka czekolady2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy).W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli
Lawendowe Niebo
Sałatka z tortellini 4246Testując i udoskonalając kolejną sałatkę, tym razem specjalnie dla mojego Męża powstała sałatka z tortellini...Jak się okazało całkiem smaczna, szczególnie dla amatorów makaronu ;)Po zrobieniu
Lawendowe Niebo
Sałatka z gyrosem 453Smaczny pomysł na sycącą kolację lub niebanalny obiad?Idealna sałatka z gyrosem i mieszanką sałat ;)Jedzą ją nawet ci, którzy na co dzień zieloną sałatą pogardzają
Lawendowe Niebo
Ciecierzyca burger 198smaku4 bułki do hamburgerów Przygotowanie:Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami wody zostawiam na noc. Następnego odsączam z wody i przepłukuje. Po czym mielę w maszynce do mięsa. Do masy dodaję posiekaną cebulę, łyżkę musztardy, jajko, kolendrę i kumin. Dokładnie mieszam i dosmaczam masę solą i pieprzem. Odstawiam masę na około 30 minut do lodówki.W tym czasie kroje
Magiczna kuchnia Darii
Liebster Blog Award 175kuchni? A może byłaś całkowitym samoukiem? Pierwsze kroki w kuchni stawiałam przy mamie (dziękuję mamo:) ).Masz jakieś kulinarne bariery? Czego byś nie spróbowała za żadne skarby świata? Nie jem mięsa, jednak uważam, że trzeba spróbować wszystkiego abo móc z całą pewnością stwierdzić, że nigdy więcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo
Magiczna kuchnia Darii
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 213pełnoziarnistych2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznegogarść bazyliigarść melisyPrzygotowanie:Herbatniki połamałam na małe kwałki, przełożyłam do woreczka i pokruszyłam dodatkowo tłuczkiem do mięsa (tak aby pozostały niewielkie kawałki). Potłuczone herbatniki przełożyłam do miseczki i wymieszałam z masłem. Herbatniki z masą ułożyłam na spód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Magiczna kuchnia Darii
Brownie z orzechami laskowymi 186garnku z gotującą się wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki się połączą. Orzechy podprażam około 6 minut na suchej patelni a następnie przekładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa aby je rozdrobnić. Do drugiej miski wsypuję cukier do którego wbijam jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą
Magiczna kuchnia Darii
Uszka z grzybami prawie wigilijne 183przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu. Następnie dodaję bułkę tartą i dosmaczam solą
Magiczna kuchnia Darii
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 291łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia
Magiczna kuchnia Darii
Zupa pomidorowa 291szklanki ryżuPorcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody i stawiamy na gaz. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wylewamy ją wraz z osadem, który powstał. Mięso płuczemy, ponownie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i ustawiamy na gazie. Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu oraz doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy
Kolizje Smaków
Pulpeciki gryczane 275Grzyby zmielić w młynku do kawy na proszek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach.Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.Podawa
kolorowotorcikowo