Zimą staram się często gotować zupę fasolową dla dzieci. Robię ją nieco inaczej, niż w wersji tradycyjnej. Nie używam mięsa ani nie zagęszczam mąką. Zapraszam po przepis na lekką i pożywną zupę z fasoli jaś. Fasola “Piękny Jaś” regularnie gości w mojej kuchni. Kiedyś nie umiałam za bardzo się z nią obchodzić, nie miałam na nią pomysłu. Dziś
Wiszniówkatylko dwie propozycje. Pieczywo jest bardzo uniwersalne i daje wiele możliwości. Bagietki czosnkowe z serem, łososiem, pieczarkami, salami, pomidorami to tylko kilka propozycji. Sos czosnkowy, sos pomidorowy, mięsa, wędliny, zupy tu także sprawdzą się bagietki czosnkowe. Bagietka czosnkowa jak upiec? Bagietki czosnkowe możemy przygotować z piekarnika, a także na patelni pod pokrywką. W jednym kawałku
Dieta moja pasjałyżeczka cukru sól i pieprz do smaku płaska łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka mąki + odrobina wody do zaklepania sosu PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy , mieso mielimy. Na patelni, na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i poszatkowaną kapuste, solimy. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie kapuste przekładamy do miski i po wystygnięciu wyciskamy nadmiar płynów. Dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolizimno lub grillowane na patelni lub grillu elektrycznym. Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kebabem/gyrosem: Domowa pizza kebab-gyros Kebaby z mięsa mielonego Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Domowy gyros na talerzu z frytkami Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku Chlebki pita z sałatką gyros Artykuł Tortilla kebab
e-PrzepisyKulinarneilością przypraw. Słodko-pikantna konfitura z pieczonych buraków i jabłek łączy w sobie delikatną słodycz owoców i warzyw z aromatycznymi dodatkami. Marmolada z buraków pasuje do kanapek, pieczonego mięsa, drobiu i deski serów. Możesz ją przygotować o każdej porze roku. Jeśli lubisz konfitury z warzyw, to będzie Ci także smakowała konfitura z czerwonej cebuli . Przepis na konfiturę
Cztery Fajerydania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa mi nowe rozwiązania, które wcześniej nie przyszły
Smakowity Blog KulinarnyProsty dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką. Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim
Lena GotujeTo był obiad, który oboje jedliśmy w zachwycie. Myślę, że mogę sobie przyznać medal za przekonanie męża do takich właśnie dań, czyli w skrócie - z dużą
bistro mamaczyli gotowania potrawa, pod pokrywką, potrawa o silnym smaku i aromacie. Gotowanie w ten sposób, odbywa się na mały ogniu, lub niskiej temperaturze i najczęściej są to różnego rodzaju mięsa pokrojone na małe kawałki. Klasyczna – kapama – to wołowina lub jagnięcina, ale oczywiście może to być również, kurczak, królik, zając, wieprzowina czy chociaż by ośmiornica. Kalafior po Grecku, gotowy
RafalCookmało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi
Kuchnia MagdaLenymało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi
Kuchnia MagdaLenywarstwowej, czyli bez mieszania ze sobą składników lub poprzez ich połączenie tuż przed podaniem. Ja mieszam wszystkie składniki sałatki ze sobą kiedy podaję ją na obiad jako dodatek do mięs, zastępuje mi ona wtedy ziemniaki i surówkę jednocześnie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka z quinoa i glazurowaną marchewką Składniki na sałatkę z quinoa
MeCooksjeśli używamy wina to dolewamy je teraz właśnie a następnie wszystko redukujemy; kontynuujemy smażenie na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 40 minut - do momentu kiedy mięso zacznie się rumienić; gasimy ogień, przykrywamy patelnię z jej zawartością i odstawiamy do ostudzenia; kiedy składniki wystygną dodajemy parmezan, doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie wbijamy jajko
Pasta Po Polskumąki. Żur czy żurek, a może barszcz ? Już na pierwszy rzut oka widać ( po nazwie), że żurek to chudszy brat żuru. Żur to gęsta treściowa zupa na mięsie z bogatą wkładką. Zupa solidnie doprawiona i mocno kwaśna. Żurek w stosunku do ww. cech, to lekka zupka, nie za gęsta z jakimś tam przystępnym dodatkiem. Barszcz z definicji
Dieta moja pasjamądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. To właśnie te ryby zaliczane
Niezły Młynek