mięso - 63110 przepisów (strona:2030/4208)

Pieczone nuggettsy z kurczaka 213

lubią nuggettsy:) Jednak te najbardziej popularne są dość ciężkie, ponieważ są smażone. Dlatego ja przygotowuję dal mojego synka nuggettsy pieczone, które są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Aby mięso było bardziej miękkie najpierw namaczam je w maślance po czym obtaczam w mieszance z płatków kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka są lekkostrawne i dietetyczne a do tego niezwykle smaczne(...)Składniki:  1/2 kg filetu z piersi kurczaka,  1/2 szklanki maślanki,  4 szklanki płatków kukurydzianych,  sól, pieprz,  2 jajka.  Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.  Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.  Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać

Z miłości do słodkości
Leczo 242

sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis(...)godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą

Z miłości do słodkości
Żeberka w nowym piwie jeżynowym Somersby 224

liście laurowe,  5 ziaren jałowca,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki majeranku,  2 ząbki czosnku,  sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. W moździerzu utrzeć ziarna jałowca z papryką, bazylią, majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku(...)próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem. Jeżynowe piwo doskonale do nich pasuje... Ja smażyłam

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 195

posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany(...)kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę

Z miłości do słodkości
Tradycyjne zrazy wołowe 216

cebula,  3 kiszone ogórki,  150g wędzonego boczku,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), musztarda dijon (użyłam Kamis),  3 łyżki margaryny,  kilka łyżek oleju. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą. Cebule obrać, pokroić w półtalarki(...)Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut

Z miłości do słodkości
Diabelskie skrzydełka 159

Kamis), łyżeczka soli ziołowej (użyłam Kamis). Wykonanie Skrzydełka umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki. Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu, dodać drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie utrzeć.  Mieszanką oprószyć mięso z obu stron. Wstawić na około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między(...)czasie obracając mięso na drugą stronę.                                                                 Smacznego

Z miłości do słodkości
Bułki na burgery i domowe burgery 187

kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej,  10 g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  5 łyżek bułki tartej,  łyżeczka przyprawy do chili con carne,  sałata,  pomidor,  ogórek,  ser. Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron

Z miłości do słodkości
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 503

Kamis),  łyżeczka suszonych pomidorów (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem

Z miłości do słodkości
Quiche w meskim stylu 182

chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto: podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler(...)smazymy przez chwile. Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa. Doprawiamy sola, pieprzem i oregano. Odsaczamy baklazany i podsmazamy na patelni z obu stron. Na ciasto wykladamy warstwe miesa z pomidorami, na nie ukladamy warstwe baklazanow. Czynnosc powtarzamy do wyczerpania skladnikow

Przysmaki Karolki
Schab pieczony w cydrze 220

obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka lub dużą kostkę. Schab obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Ściągamy z patelni, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy(...)całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pora na pora 244

zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek sam w sobie jest słony to sól jest niepotrzebna. Mięso rozbijamy na grubość około 1cm, doprawiamy lekko solą. Rozprowadzamy na mięsie por z boczkiem i zwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną(...)cebulkę i dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie  nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką

Przysmaki Karolki
Klopsiki i por 213

kolorowe flamastry i kredki. W międzyczasie znikam w kuchni byśmy nie umarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy(...)drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni.  Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy

Przysmaki Karolki
Strudel z indyczym mięsem mielonym 230

mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka nie ważne jak to nazwijmy, ale najważniejsze ze było pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Seczuanski ekspresowy makaron z mięsem 300

czwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem po seczuansku. hmm, było naprawdę dobre. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi wędzone na herbacie 372

Znacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania