Wybrałam kotleciki jagnięce na szpinaku, z humusem i soczewicą, kolbą kukurydzy, sałatką szopską, frytkami z cukinii, sosem tzatziki i ajwarem. Nie wiedziałam od czego zacząć :) Zabrałam się jednak za mięso. Jagnięcina średnio wysmażona, ciepła - idealna! Z humusem nigdy nie jadałam, ale uważam to za bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść(...)rare, niesamowicie soczysta. Uwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego ajwarowego masełka i grillowanych warzyw - idealny do steka. Frytki chrupiące i odpowiednio słone, porcja wystarczająca do ogromnej porcji mięsa. Zdecydowanie na tak! Trzecia potrawa to Falafel, czyli kuleczki z przyprawionej ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami z cukinii, ajwarem i tzatzikami. Opcja bardziej wegetariańska. Smaczne, aczkolwiek jestem zadowolona
Sajkofanka smakułyżki musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty
Ala piecze i gotujebiałą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą
Ala piecze i gotujezupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka(...)szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków
Ala piecze i gotujełyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa dodać jajko, zrumienioną cebulę,bułkę tartą, musztardę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Foremkę o wymiarach
Ala piecze i gotujeprzecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy żelatynę w-g wskazań producenta, i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Po wystygnięciu marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie z mięsa na deskę po czym większe kawałki po prostu kroję a całość lekko rozdrabniam. Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach. Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga(...)wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko. Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem. Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ... Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy
Mechanik w kuchnizrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki : kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka vegety 1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki(...)każdy z kolejnych liści zmięknie to go wyciągamy na talerz. Ryż gotujemy z łyżeczką vegety tak aż będzie gotowy, wyciągamy i studzimy. Bierzemy większą misę i kolejno : mięso mielone, jajko cały ryż. wszystko dokładnie mieszamy, można śmiało doprawić odrobiną soli i pieprzu. całość nakładamy łyżką na liście kapusty w górnej jego części i zawijamy. Ilość mięsa należy dostosować
Mechanik w kuchniMielone gniazda z jajem czyli mięso mielone w nowej odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale warto. Składniki : 35 dag mięsa mielonego 5 jajek ⅔ czerstwej bułki łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji 1 średnia cebula bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę obieram i kroję(...)drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą. Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki
Mechanik w kuchniTaka pieczeń wymaga czasu lecz nie jest pracochłonna, mięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki : 2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki(...)ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo: Forma do zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie wymienione przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu
Mechanik w kuchniwygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone (z mięsa), ale mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti(...)neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie do smażenia! Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku i gotować
Mia Cucina Sofietapracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego(...)łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić
Z miłości do słodkościJesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany(...)sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby. Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry
Z miłości do słodkościtego doskonale pasująca szczypta cynamonu... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 5 dużych suszonych śliwek, łyżeczka cynamonu, czubata łyżka żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 5 kotletów. Każdy cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem. Śliwki pokroić na cienkie paseczki(...)Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć je na plastrach mięsa. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. Gotować na parze około 25minut. Smacznego
Z miłości do słodkości