mięso - 63110 przepisów (strona:2039/4208)

Kulinarne inspiracje na Święta 113

zainspiruję :)  U Was Święta zawsze tradycyjne, czy co roku coś nowego? Przepisy znajdzie w zakładce   TUTAJ - KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek oraz pieczenia mięsa  możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! A  TU - KLIK!  przepiękne ozdoby świ ąteczne dla Waszego domu! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle z brzoskwiniami 114

Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 2 łyżki cukru, 1 połówka brzoskwini w zalewie (do dekoracji). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Brzoskwinie otworzyć i dobrze odsączyć z zalewy. Każdą połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli

Świat Domowej Kuchni
Rogale marcińskie 134

przelewam na sitku zimną wodą, wsypuję do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję 30 minut. Mak odsączam na sicie o małych oczkach bo inaczej przeleci. Mielę go maszynką do mięsa trzy razy. Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od migdałów. Obrane migdały i orzechy zmieliłam razem z makiem kiedy to trzeci

wesoła kuchnia
Soczysty kurczak marynowany w maślance 136

życie. Wystarczy zalać kurę posoloną maślanką i odstawić na noc lub na 24 godziny. Nie jest to zwykła marynata: maślanka spełnia tu podwójną rolę. Zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, które szybciej się dzięki temu piecze. Po drugie, maślanka, która przenika w głąb kurczaka dodatkowo przyspiesza proces pieczenia, gdyż podgrzewa pieczeń od środka. Daje to ten efekt, że kurczak marynowany

Niedzielny kucharz
Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami 122

szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.   Smażone szproty z sosem

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak z kiszonej kapusty 105

początku gotowania, ponieważ warzywa pozostaną twarde (w kwaśnym wywarze się nie ugotują) .     Inne ZUPY:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Dodatki do zup: Paszteciki z mięsem z rosołu Rożki ze szpinakiem i fetą Domowe pieczywo czosnkowe Paluszki z ciasta francuskiego Focaccia – włoskie pieczywo

Kulinarny S.O.S.
Soczysty kurczak marynowany w maślance 112

życie. Wystarczy zalać kurę posoloną maślanką i odstawić na noc lub na 24 godziny. Nie jest to zwykła marynata: maślanka spełnia tu podwójną rolę. Zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, które szybciej się dzięki temu piecze. Po drugie, maślanka, która przenika w głąb kurczaka dodatkowo przyspiesza proces pieczenia, gdyż podgrzewa pieczeń od środka. Daje to ten efekt, że pieczyste jest

Niedzielny kucharz
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 136

ugotowanych ziemniaków z jajkiem i ewentualnie mąką. Doprawia się je solą oraz pieprzem, obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły mi bardzo kremowe, mięciutkie

MeCooks
KARP nie tylko wigilijny 183

sprawdzonego źródła. Dobry produkt gwarantuje Wam jakość i smak.  Wybierajcie ryby średniej wielkości, bez uszkodzeń, nalotu lub śluzu, unikajcie "rybiego" zapachu, sprawdzajcie oczy - nie mogą być mętne, mięso ma być sprężyste. Karp doskonale wpisuje się w trend "Slow Food". Sama jestem wyznawczynią tego nurtu i choć czasem lubię skorzystać z gotowych propozycji, częściej gotuję sama, wybierając dobrej jakości składniki

kolorowotorcikowo
Pampuchy z orientalnym bakłażanem / Steamed buns with oriental eggplant 152

English. Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :)   Składniki

Delicious Place
Wegańskie fajitas z piekarnika 125

Magda Meksykańskie fajitas to zwyczajowo danie mięsne – jest to grillowane mięso podawane w tortilli, z rozmaitymi dodatkami. Pyszne, nie ma co przeczyć, ale może skusicie się na wegański odpowiednik tego dania? Na pewno nie pożałujecie – bogactwo warzyw, pachnące przyprawy i masa dodatków sprawi, że każdy kęs będzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki

Smaczna Strona
Pierś z kurczaka z papryką i serem / Chicken Breast with Peppers and Cheese 139

proste, ale pyszne danie jest idealne na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Pierś z kurczaka z papryką i serem przygotowuje się bez panierki. Mięso należy tylko przekroić na kotlety, delikatnie je rozbić i oprószyć przyprawami. U mnie to suszone zioła i aż trzy rodzaje papryki: słodka, ostra i wędzona. Szczerze mówiąc, możecie je doprawić

Lekcje w kuchni
Golce – kaszubski specjał z ziemniaków 130

tego, co udało im się znaleźć w lesie. Ziemniaki, owoce i warzywa oraz grzyby to podstawa kuchni kaszubskiej. Mimo, że to region obfitujący w dużą ilość ryb, to jednak mięso i ryby jadano raczej od święta. Postawą codziennego menu były ziemniaki i wszystko, co tylko można było z nich „wyczarować”. Najpopularniejsze były właśnie kluski lub tzw. EINTOPF, czyli

Kuchnia Na Wypasie
Stambuł do zjedzenia – Bartek Kieżun 87

Europie, wschodnia w Azji. Mówi się, że Stambuł to kulinarna stolica Turcji. Aromat pieczonych kasztanów, dymne nuty korzennych przypraw, gorąca lokma, krwiście czerwony sok z granatów. Woń pieczonego mięsa zmieszana z aromatem olejku różanego, prażonych orzechów, karmelu i miodu. Całość przyprawia woń spalin krążących po Bosforze promów… Stambuł jest fascynujący i piękny. Bywa irytujący i brzydki. Potrafi zachwycić

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania