łyżkiprzyprawa do kurczaka-0,5 opak0,5 łyżki soku z cytrynytłuszczPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać
Kuchnia Danusizawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego Składniki:1 kapusta włoska450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie150g ziarna czerwonej soczewicy1 kostka rosołowaprzyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam
Anioły w kuchnisól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą
Kulinarny karnet Christopherarzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia
Kuchnia ŁukaszaWykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninazwie Carnitas (przepis podpatrzony z Kwestii Smaku, który był podany do wykonania potrawy o nazwie Burrito). Można również zrobić kebaba z mięsem z piersi kurczaka, które równie często wykorzystuję. Wystarczy je wcześniej przyprawić, pokroić na kawałki i usmażyć. Surówki i warzywa dodajemy wg upodobań (może to być
Marta GotujeDodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy śmietanki (lub mleka). Dokładnie wszystko mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu. Smacznego! Mówię
Ratunku obiadBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny.Składniki:6 udek z kurczaka;300 g mięsa wołowego;200 g wątróbki drobiowej;2 jajka;2 marchewki;pietruszka;1/2 selera;3 łyżki mielonych orzechów włoskich;liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane
MiksturownikPasja Smaku ma już trzy lata! źródło Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że ten blog przetrwa aż tyle i że da mi tyle radości
Pasja Smakunowe smaki i eksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikukładamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach, ok. 30 minut, aż pomidory się pomarszczą i przypieką. Dla mięsożerców: Do masy można dodać pokrojoną wędlinę, kawałki kurczaka lub inne mięso czy kiełbasę. Ważne, aby było już wcześniej poddane obróbce. SMACZNEGO NOWEGO ROKU! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigłowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład. Dlaczego
Blondynka Gotujepieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne(...)przygotowaniu. Jeśli jednak nieumiejętnie przygotujemy kurczaka, może być suchy i włóknisty. Łatwiej podobny błąd popełnić z mięsem indyczym. Dobrym przyborem przy pieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia
Mieszam w Garnkutakie, jakie każdy ma zawsze w domu). Mając na względzie właśnie takie czynniki, wymyśliłam codziennego, ale supersmacznego kurczaka, który i nazwę i niezwykły, zaskakujący smak zawdzięcza herbacie Irving. To danie, które zrobicie w 15 minut (jeśli zamarynujecie mięso wieczorem(...)podać je możecie nawet na eleganckie przyjęcie. Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki klarowanego
Kuchnia Prezydentowejposiłku, który z powodzeniem możemy zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą, np. do pracy. Podobne danie, choć jeszcze czasem uproszczone, bo na przykład zamiast kurczaka z kiełbasą lub całkiem bez mięsa, przygotowywałam kiedyś często. Zazwyczaj z makaronem świderki, choć zdarzało się z jakimkolwiek miałam. Z makaronem tagliatelle i kurczakiem przygotowałam po raz pierwszy (zainspirowana po raz kolejny przez Asię(...)Sposób przygotowania: Makaron tagliatelle wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al'dente. Odcedzamy. W czasie, gdy makaron się gotuje kroimy pierś kurczaka w kostkę i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów, oprószamy go kurkumą. Gdy mięso się zetnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem
Kolorowy Przepisownik