mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:18/110)

Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 295

reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona(...)oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso myjemy, osuszamy i wycinamy błony. Do plastikowej torebki (używam takiej do mrożonek) wlewamy wino, oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, posiekane listki rozmarynu (lub suszony rozmaryn roztarty w moździerzu) oraz

Poezja smaku
Szynka w sosie własnym 166

Szynka w sosie własnym to pomysł na niedzielny obiad jak i danie na delegację. Takie mięso wymaga bardzo długiego czasu duszenia, ale… smak Wam wszystko wynagrodzi :) Szynka przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.  Składniki na 4-5 porcji: około 1 kg szynki wieprzowej sól(...)ewentualnie dolać odrobinę więcej wody). Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać do garnka. Całość przykryć pokrywką. Dusić około 2-3 godziny na małym ogniu. Mięso musi być miękkie. Ewentualnie przedłużyć czas duszenia. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos to zdejmijcie pokrywkę i całość gotujcie, aż do redukcji sosu

Ugotować
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 463

sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ: * mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g * kapusta pekińska – 10 g * cebula – 1 szt * szczypiorek – 1 mały pęczek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * czosnek – 3 ząbki * imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku * olej sezamowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z mąki soli(...)letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut. Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut. FARSZ: Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem. Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia

Ostra na Słodko
Sos sliwkowy a’la barbecue 131

dania amerykańskie w tym sos BBQ? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić swoje domowy sos śliwkowy a'la bbq, idealny do wszelkich smażonych skrzydełek, udek czy mięs w stylu amerykańskim. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek po węgiersku 222

maści sosami a jeszcze inni... z cukrem :) Moja wersja placek po węgiersku to placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka(...)chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą

Taste Therapy
Kurczak z mango w mleku kokosowym 241

paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek.  Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę  Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny

Proste Potrawy
Schab w warzywach 170

Moja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni

Kuchnia Pokoleń
Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną 237

bulionu.  Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40  min w temp. 180°C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko

Moniki Smakołyki
Schab" pieczony" w mleku 228

rumiano ze wszystkich stron.Wyjac z tluszczu.Do garnka wlac mleko,zagotowac.Przelozyc przyprawy.Do wrzacego mleka wlozyc obsmazony schab.Dusic pod przykryciem 1,5 do 2 godzin.Kiedy schab bedzie miekki, mieso wyjac,trzymac w cieple,a sos odparowywac tak dlugo ,az zgestnieje.Trwa to kilka minut.Jesli pojawia sie grudki przecedzic przez sitko.Mieso wyjac z rondla,pokroic w plastry i podawac z powstalym mlecznym sosem.Wbrew pozorom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 172

Wyborna propozycja obiadowa dla całej rodziny: gulasz wołowy na dziko podany z kluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą lub bulionem. Gdy mięso jest już miękkie (po ok. 1,5-2 godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem

MyCookBook.pl
Gicz wołowa z warzywami. 140

shank with vegetables. Składniki: 0,7 kg gicz wołowa 2 gałązki rozmaryn 3 szt. ziele angielskie 2 liście laurowe pieprz świeżo zmielony vegeta ocet balsamiczy czarny sos chilli bulion z drobiu Wykonanie: Mięso przyprawić i odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego do temp(...)150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos, bulionem. Pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne. Jako dodatek warzywa duszone

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów. 154

dodać czosnek, wszystko zalać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać suszone pomidory. Przykryć patelnię pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 5 min. Wyjąć mięso na talerz. Do sosu na patelni dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i gotować do zgęstnienia. Gorącym sosem polewamy pierś z kurczaka. Możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami

O kuchni z uczuciem
DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM 135

dokładnie wstrząsnąć, aż się połączą w sos. Część sosu wymieszać z sałatą, a resztę zostawić do polania gotowego dania (opcjonalnie). Na upieczone placki nałożyć porcję sałaty, grillowane mięso i polać odrobiną sosu. Zwinąć i zajadać. Artykuł DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Żeberka w glazurze pomarańczowo-sojowej. 212

jest to bardzo poważna rekomendacja! Te żeberka są najpierw gotowane, a potem szybko zapiekane w glazurze. Efekt jest taki, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;) Składniki: 1 kg żeberek 200 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa 2 cebulki dymki 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy(...)łyżki miodu sól Wykonanie: Żeberka pociąć na pojedyncze kostki. Umieścić w garnku z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżeczkami kuminu, 1 łyżeczką papryki i 100 ml sosu sojowego. Zalać wodą do przykrycia mięsa. Zagotować i zredukować ogień do małego. Gotować pod przykryciem 2 godziny. W tym czasie przygotować glazurę. W rondelku rozgrzać oliwę i dodać pozostały kumin i paprykę

zadanie-gotowanie
Kurczak, szalwia i roladki. 214

przekroic wzdluz na pol. Doprawic pieprzem i sola. Na kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka.Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant.Drugi wariant to dusic roladki w sosie(...)wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo 15 minut. W tym czasie sos powinien sie zredukowac.Smacznego

Przysmaki Karolki