mandarynki (zależy od wielkości) łyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem(...)powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest kwintesencją całości, w nim zawarte jest wszystko
Dieta moja pasjapieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia sosu 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki) i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć(...)Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru
Ugotowaćdyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest tylko lekko podgrzany i mocno(...)lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika
codojedzeniazrumienienia (należy robić to partiami, jeśli całe mięso nie zmieści nam się w garnku, a pewnie się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części królika w garnku, dodać cebulę i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty aż cebula zmięknie.Zalać winem i poczekać aż odparuje. Wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (może(...)Jeśli po 20 minutach nadal mamy dużo bulionu, uchylić pokrywkę i gotować dalej, pozwalając wodzie odparować.Kiedy sos się zredukuje, dodać rozmaryn, śmietanę i musztardę. Wymieszać dokładnie by mięso pokryło się sosem. Gotować kolejne 15 minut
W kuchni wieczoremsmaczne, a ten sos lutenica jest jednym z najlepszych jakie do tej pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć bardzo miękkie Pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa. NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy
Viola cooks with passionrozgrzany tłuszcz i posypujemy z wierzchu równomiernie solą oraz pieprzem. Mieszamy, lekko podsmażamy i jeszcze raz czynimy to samo. Podsmażone mięso zalewamy wodą tak, by przykryła mięso z około 2 centymetrową nadwyżką. Dodajemy sos sojowy oraz kardamon. Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn
Kuchenna Kontrrewolucyamnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNiezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest(...)tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń:) Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
karmelowySkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 5 łyżek ciemnego sosu(...)sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Mięso kroimy na średniej wielkości porcje. Nacieramy je sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem oraz tymiankiem, majerankiem, lubczykiem i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. (możemy robić
Qchnia po prostujesieni. Mięso wyszło miękkie, delikatne z grzybową nutą. Możemy podać je z ryżem, młodymi ziemniakami lub zjeść z pieczywem. Pod każdą postacią będzie pyszne. Mięso można przygotować na wodzie, ale tak jak ja na bulionie. Sos wtedy jest bardziej aromatyczny. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 szklanki bulionu warzywnego 3 garście grzybów mrożonych (np. borowiki) sól pieprz tymianek(...)którym podsmażaliśmy wcześniej mięso. Dodajemy grzyby i podsmażamy aż woda wyparuje. Cebulę z grzybami przekładamy do mięsa i dusimy wszystko ok 90 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem mięso w czasie duszenia aby sos nabrał smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty możemy dodać więcej bulionu. Mięso najlepiej smakuje na gorąco
Kuchnia w oparachłyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir i czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś
JejKuchniaRewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)Wszystko wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
Ugotowaćsię nie zachwycić, nie wydać z siebie przeciągłego mmmmm i nie dać się pochłonąć smakom i zapachom. Bo oto całkiem wytrawny początkowo sos o głębokiej grzybowej nucie przeplata się ze słodkimi śliwkami i cebulą w śmietance. Mięso delikatne, że ojeja...i jak tu nie przepaść? Podobno najbliższy weekend ma być ładny, więc czemu nie zaserwować sobie i najbliższym dania iście(...)może nawet zjeść to wszystko w ogrodzie lub na balkonie w złotych promieniach wrześniowego słońca? :) Do tego kasza lub ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka sosu Worcester (może być maggi) 1 łyżka masła
Kuchnia w Słońcu Skąpanakalafiora jest lekka jak pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty. Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka(...)oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski. Przygotowanie sosu do shepard’s pie. Krok 3 Na tę samą patelnię, na tłuszczyk wytopiony z wołowiny, wysypujemy posiekane warzywa i liście laurowe. Smażymy na średnim
Niedzielny kucharz