tabasco olej do smażenia 2 szklanki coli ( nie light!) Sposób przygotowania Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso(...)zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje
Pyry na Gazkilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą! Składniki: 2 zielone jabłka 2 garście świeżej kolendry 2 garście świeżej mięty 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki creme fraiche lub ricotty 2 papryczki chili(...)imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem
Codzienne Gotowaniesosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której moczyliśmy, aż będą miękkie, a następnie blendujemy. Jeżeli ktoś woli można je oczywiście pokroić w kostkę, nie zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso(...)Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy do garnka. Wszystko razem dusimy około 1 godziny. Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat
Czerwona Porzeczkałyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start przygotowań oczywiście dzień wcześniej: Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Whiskey, miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli. Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik
Cook&Lovedobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, tymianek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyłożyć na talerze, na nich ułożyć mięso i polać sosem
Czerwień i błękitoczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna(...)Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać. Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso, cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa
Passions hobbies lifeSposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap z oba końce i złam. Strona z główką szparaga jest tą dobrą, zgrubiałą końcówkę wyrzuć (lub wykorzystaj do sosu lub bulionu). Mięso dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cynamonu. Dodaj do niego pokrojoną papryczkę,cebulkę i 2 duże łyżki ketchupu z jalapeno. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób kulkę z mięsa
Wielki apetytDzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania.składniki:1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek500 g mielonego mięsa z indyka1,5 szklanki wody1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis2 liście laurowe(...)międzyczasie mięso mielone wymieszać z kaszą manną, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować
Monia miesza i gotujeKlasyka kuchennego gatunku czyli spaghetti z klopsikami. W mocno pomidorowym sosie z pieczarkami i papryką, posypane ciągnącym żółtym serem. Gdy zabraknie pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka(...)dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą pomidorową, dodać cukier, pieprz i sól, delikatnie wymieszać. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, aż mięso się udusi, a sos zgęstnieje, czyli ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania doprawić ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem oraz posypane startym żółtym serem
Simply Foodozpocząć od przygotowania sosu. W miseczce wymieszać: sos sojowy i ostrygowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Dodać ok 4 łyżki wody, cukier, sok z cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Doprawić piersi z obu stron solą(...)gotować chwilę, aż mięso się zagrzeje i osiągnie pożądany przez nas stopień wysmażenia. Idealna kaczka powinna zachować różowy kolor. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że mięso będzie miękkie i delikatne. Na talerze wyłożyć porcje sosu i na wierzchu ułożyć plastry kaczki. Przybrać pozostałym chili, dymką i listkami świeżej kolendry. Serwować z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! J edną
olalacookinggrubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka masła do smażenia Ziemniaki: - 6 średnich ziemniaków - łyżeczka masła - główka czosnku - sól Mięso płuczę pod bieżącą wodą, nacieram posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, kolendrą i majerankiem. Układam plastry jeden obok drugiego(...)żaroodpornym. Odstawiam na bok. Cebulę kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam cebulę, dodaję szczyptę soli i czekam aż się zeszkli. Wykładam cebulę na plastry mięsa. Coca- Colę, ketchup, musztardę i sos sojowy dokładnie mieszam rózgą w misce. Zalewam mięso i cebulę. Na wierzch kładę przekrojoną na pół główkę czosnku. Przykrywam naczynie pokrywką i piekę wszystko jedną godzinę
Cook&LoveŚwietna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze(...)smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki masła ghee lub olej 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej
R'n'G KitchenUwielbiam sałatki a od tej nie mogę się oderwać. Soczysty słodki ananas świetnie współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki rodzynek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia