mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:20/110)

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 146

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie.  Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka

Wino Francja Kuchnia
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 228

maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też użyć malaksera i zmiksować. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy, koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza, Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencje bardzo gęstej śmietany. Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 477

papryki w proszku. Dusimy do miękkości. Na samym końcu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy patelnię na bok. 6. Teraz czas na mięso. By usmażyć dobrze mięso i by zrobił się sos, potrzebujemy patelni przywierającej. Rozgrzewamy na niej oliwę z łyżką masła i na najwyższej temperaturze smażymy mięso, które solimy i sypiemy słodką papryką w proszku. Do tego dania(...)przysmaży wrzucamy spore garści liści laurowych i ziela angielskiego. 8. Gdy mięso się usmaży i dobrze przywrze do dna patelni, zmniejszamy temperaturę i dodajemy nasze uduszone warzywa. W tym momencie dodajemy pieprz. 9. Zalewamy wodą i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy jakąś godzinkę. 10. Lubię dużo sosu, patelnia okazała się za mała i musiałam danie przełożyć do większego garnka

Kawa z mlekiem
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 484

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej(...)kapustę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić.  Formowanie gołąbków Z mięsa formować pulpety, lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć mięso z obu stron, Przełożyć na talerz. Do garnka wlać sos pomidorowy, dodać wodę. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Następnie do gładkiego sosu pomidorowego przełożyć usmażone gołąbki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie

Ugotować
Podwójny sznycelburger 147

pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy(...)razy. Na koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można umyć, bo nie będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon. Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze

Kuchennyviral.pl
Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 230

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
A la gołąbki, szybko i pysznie 192

kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny wtedy dodać posiekaną kapustę i suszone grzybki. Smażyć tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie spieszyć się Jak będzie przesmażone to uzyskacie lepszy smak sosu. Wlać sos Passata, dodać listki laurowe, ostrą paprykę, świeże oregano porwane w małe kawałeczki. Wlać wodę

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z miodem i musztardą 233

Bardzo dobry smak sosu powstanie łącząc dwa smaki miód i ostrą musztardę. Jadłam go w Niemczech u rodzinki, bardzo mi smakował. I jak to ja zaraz

Kuchnia Pokoleń
Czekoladowy indyk na ostro 188

zaczyna eksperymentować – i bardzo nam się to podoba. Nam do tej pory nie przyszło by do głowy, że mięsa można połączyć z…czekoladą, aż do dzisiaj. Nasza dzisiejsza propozycja to indyk w czekoladzie na ostro. Do przygotowania sosu czekoladowego użyliśmy(...)gorzkiej czekolady 90%, ale śmiało możecie użyć 70. Im bardziej gorzka czekolada, tym danie będzie wytrawniejsze. Nie tylko indyka można połączyć z czekoladą. Powiadają, że każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym . Sprawdzimy i damy Wam znać. Tymczasem w naszej Ciasnej Kuchnia czeka na Was czekoladowy indyk. Smacznego! Artykuł Czekoladowy indyk na ostro pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym 222

składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cytryny 1 pomarańcza kieliszek białego wina łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek kilka listków świeżej bazylii

Luźna Kuchnia
Boczek pieczony na ostro 259

wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół), na 1,5 godziny.  Można piec bez rękawa ale trzeba pamiętać o tym, żeby mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Inaczej boczek spiecze się z wierzchu. Wolę boczek pieczony w rękawie. Jest wtedy równomiernie zapieczony i nie przypalony.  Stan pieczeni można sprawdzić termometrem do mięsa - jeśli(...)mięso w środku ma odpowiednią temperaturę to znaczy, że całość jest idealnie upieczona.  Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestudzenia i przełożyć na talerz. Sos, który pozostał po pieczeniu można wykorzystać do sosów - wystarczy zlać do pojemniczka, wstawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. Boczek jest najlepszy po schłodzeniu w lodówce - czyli właściwie na drugi dzień. Skórę wtedy można

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 140

szybkiej wersji sos ma smak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej

Szefowa kuchni
SCHAB W SOSIE SEROWYM 150

łyżeczki mąki, 3/5 szklanki mleka. Przygotowanie: Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia

JejKuchnia
Tortille z wołowiną i paprykowo-fasolową salsą 158

pelati (mogą być z puszki) 1 ząbek czosnku szczypta mielonej kolendry 3 łyżki keczupu 2 łyżki słodki słodkiego sosu chili przyprawa do chili con carne olej Wołowinę pokroić w paseczki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać wrzątek i dusić mięso do miękkości (nawet 40 minut). Kiedy zmięknie, odparować płyn, posypać przyprawą do chili con carne i zrumienić. W czasie(...)kostkę, dodać odcedzoną, przepłukaną fasolę, zmiażdżony czosnek,sos chili, ketchup, kolendrę i przyprawę chili con carne. Wymieszać. Na tortille nakładać sałatę, salsę i mięso. Dół placka zgiąć do środka, i zwinąć ciasno tortillę.Można polać sosem czosnkowym

Czerwień i błękit
placuszki "gołąbkowe" 158

takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.  Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki(...)cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem  wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia