mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, kasza manna, mąka sos: 400 ml bulionu(...)wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej. Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy, kiedy sos wrze wrzucamy pulpeciki gotujemy na niewielkim ogniu przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki cukru(...)cukrem i cytryną ( tu możecie spróbować i zwiększyć ilość cukru lub cytryny , jak Wam bardziej pasuje, kwestia gustu ) . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli sos, jest zbyt gęsty , dodajcie więcej rosołu . Cały proces, trzeba wykonać dość szybko ,żeby mięso nie rozpadło się , pamiętajcie , że jest już ugotowane i nie musi długo siedzieć w rondelku Podajemy z ryżem , ja czasami ,doprawiam ryż ,delikatnie
Ogrodnik w podróżylaikowi, jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne!Składniki (na 2 porcje) :-mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g)-makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g)-mały jogurt naturalny (ok.180 g)-brokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka kremowego-1 łyżka oliwy-1 ząbek czosnku(...)stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Przełożyć makaron, mięso z sosem i warzywa do naczynia żaroodpornego, dodając resztę jogurtu naturalnego i starty ser. Włożyć do piekarnika na ok 5-10 minut. Gotowe.A tak gotowe danie prezentowało się na moim talerzu ;)Smacznego
Kuchnia Ellieczosnek i cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki. Smażyłam,aż się zarumienią. Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut. Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut. Podawałam z ryżem. Rewelacja! Smacznego
potrawyregionalnepieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami
DefinicjaSmakulodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia. Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. SOS PIECZARKOWY: - 500 g pieczarek pokrojonych w plastry -150 ml śmietany 12% - 200 ml wody - masło do smażenia pieczarek - pieprz, sól, - ząbek czosnku Pieczarki(...)wrzucaj na wrzątek. Gotujemy od czasu wypłynięcia około 1,5 minuty. Na dość małym ogniu, tak aby nam się nie rozwaliły ;-) Kluseczki wykładamy na talerz, kroimy plaster mięsa i polewamy sosem! Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIżeby woda odparowała. Można dodać świeżej natki pietruszki do smaku. Łyżki użyte w przepisie nie były zbyt głębokie. Składniki użyte w przepisie wystarczą na co najmniej 4 porcje. Sos idealny do mięs i placków smacznego
rozgotowanaZnudziły się nam już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia * łyżka mąki pszennej * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * kilka pieczarek * łyżka koncentratu pomidorowego * słodka(...)mielona papryka, sól, pieprz * śmietana Przygotowanie : Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać
Magiczne Życie Martytradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe. Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :) tuszka królika około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)czasie obsmażam kawałki królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie. Podaję z ziemniakami i korniszonami. Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam
Takie tam pichceniepropozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy. Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki(...)dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła włoskie. Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć mint. Gotowy sos blendujemy. Pieczeń mięsna Wskazówki. Sos pomidorowy można zastąpić sosem chrzanowym. Komponuje się on bardzo smacznie z mięsem indyka. The post Pieczeń mięsna appeared first on MeCooks
mecooksminuty. Do piekarnika na środkowy poziom wkładamy kratkę kuchenną (nie blachę! i niczym mięsa nie owijamy!), a na spodzie piekarnika stawiamy formę aby zbierał się tam sos z mięsa (będzie go bardzo mało). 3. Piekarnik ustawiamy na 80-90 C i pieczemy ligawę ok. 6 godzin. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i minimalnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy pieczeń do zupełnego
Apetyczna babeczkaniektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny(...)śmietany sól do smaku Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy
Walijskie Pichcenieśrodka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna
Smaczna PyzaBardzo smaczne klopsy. Sosik pyszny. polecam. Przygotowanie klopsów – mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę,majeranek, bułkę tartą.Mozzarellę pokroić w kostki. Do każdego klopsa włożyć kostkę mozzarelli. Uformować klopsy zawijając mozzarellę w środku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Wrzucić cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę(...)chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę, tyle żeby klopsy były przykryte w połowie wysokości. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować klopsy około 15 minut. Podczas gotowanie raz przewrócić klopsy. Sprawdzić smak sosu i doprawić solą.Mąkę wymieszać w małej ilości wody i powoli wlać do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać. Do jogurtu wlać trochę gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać jeszcze trochę sosu
Kuchnia PokoleńPolędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI: 300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku świeża szałwia świeży tymianek 10 g masła(...)patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę
Kulinarne Fantazje Marioli