mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:52/400)

Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 230

mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę

Anioszek w kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 138

patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy ze wszystkich stron ok 30-60 sekund. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem, żeby mięso nie przywarło podczas pieczenia. Podsmażone mięso z każdej strony przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika. Czekamy 20 minut i gotowe! Mięso wyjmujemy na deskę. Dajemy mu chwilę odpocząć, rozcinamy sznurki, kroimy na dość szerokie plastry, minimum 1 cm. Cook(...)parts. Place it on the cutting board, let it lay flat and cut it almost into half, cut just to be able to open it to make one big piece of meat. Smack it with pestle a bit. Put freshly ground salt and pepper on it, on both sides. Cover one side of the meat with hummus (recipe soon

Martyna Cooks
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 137

patelnię (uwaga – będzie strzelać), przesmażamy ze wszystkich stron ok 30-60 sekund. Formę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem, żeby mięso nie przywarło podczas pieczenia. Podsmażone mięso z każdej strony przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika. Czekamy 20 minut i gotowe! Mięso wyjmujemy na deskę. Dajemy mu chwilę odpocząć, rozcinamy sznurki, kroimy na dość szerokie plastry, minimum 1 cm. Cook(...)parts. Place it on the cutting board, let it lay flat and cut it almost into half, cut just to be able to open it to make one big piece of meat. Smack it with pestle a bit. Put freshly ground salt and pepper on it, on both sides. Cover one side of the meat with hummus (recipe soon

Martyna Cooks
Pierś gęsia pieczona II 169

zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C.  Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry.Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam

Stare Gary
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 201

akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu(...)warzywa. Bataty obrać, umyć i pokroić w paski. Dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie

zadanie-gotowanie
Udziec jagnięcy I 111

końcówka dochodziła do środka. Termometr wbijamy pod kątem. Tak zapakowany udziec odstawić na co najmniej dwie godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się do 65-66 stopni. Otrzymamy mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy

królestwo garów
Udziec jagnięcy II 96

końcówka dochodziła do środka. Termometr wbijamy pod kątem. Tak zapakowany udziec odstawić na co najmniej dwie godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się do 65-66 stopni. Otrzymamy mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy

królestwo garów
Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ 2666

sosu, ułożyć na nim piersi z kurczaka i polać pozostałą częścią sosu. Piekarnik nastawić na 180 stopni, ale naczynie wstawić od razu do zimnego pieca. Kurczaka piec przez około 35-45 minut lub do czasu aż będzie upieczony, nie będzie surowy w środku, najlepiej sprawdzić to nakrawając mięso po upływie 35-40 minut.  Pod koniec pieczenia mięso posypać startym

Codzienne Gotowanie
PIECZONY KARCZEK 191

lodówki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karczek na rumiano z każdej strony,następnie przełożyć do rękawa razem z tłuszczem i piec w piekarniku w 180stC. Czas pieczenia zależny jest od tego ile mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa.   Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu,myślę,że niejedna osoba pokocha smak

Niespełnione zdolności kulinarne
SCHAB DUSZONY W MLEKU 451

kawałku czosnku. Mięso zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało.Uwaga! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie(...)nabierać delikatnie kremowego koloru.Kontynuować duszenie przez kolejne 35 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy gęściejszy, karmelowy sos.Uwaga! Mleko w czasie pieczenia i potem w czasie gotowania w rondlu częściowo zamienia się w "grudki". Taka

Smaczne Zdrowe
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 168

Jeśli lubicie delikatnie pieczoną pieczeń z udźca z indyka, to ten przepis jest dla Was. Zapytacie, dlaczego? Otóż, zrobiłam go opierając się o zalecane metody pieczenia mięsa w niskich temperaturach, które znalazłam w książce „Dr Oetker Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” * .   Dzisiejszy udziec z indyka upiekłam podobnie, jak np. schab z pieczarkami we śmietanie (w niskiej temperaturze), który(...)wstawiłam bez przykrycia, do piekarnika na 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 °C.   W czasie pieczenia podlewałam mięso wytworzonym sosem, ale nie przewracałam go na drugą stronę. Po upieczeniu, mięso wyłożyłam na półmisek. Pokroiłam. Mięso wyszło tak soczyste, że po przekrojeniu widać było sok i nawilżone plastry mięsa.   Mój pięknie upieczony udziec

Kuchnia u Krysi
Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 114

wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez  70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki.  Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.  W słoiczku połączyć

Gosia gotuje
Zrazy po nelsońsku 195

cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki .  Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ziemniaki i  mięso będą miękkie (sprawdzić widelcem) Odkryć folię i zapiekać aż śmietana będzie lekko ścięta i po bokach zapiekanka zarumieniona. zrazy po nelsońsku

O kuchni z uczuciem
Pieczeń wołowa 166

którym będziemy mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek wina lub wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Rolada z boczku pieczona 257

wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż  wewnętrzna

Stare Gary