mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:208/400)

Obiad z patelni z ziemniakami i mięsem 165

minut. Dodać ugotowane ziemniaki, groszek strączkowy, kapustę.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220-240 C na 10 minut. Wyjąć patelnię i obsypać serem. Wstawić patelnię ponownie do piekarnika i piec tak długo aż ser się roztopi. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
KETO CHIPSY A’LA PRAŻYNKI ZE SKÓREK WIEPRZOWYCH (CHICHARRON) (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 281

czosnek, papryka , tymianek , oregano itp. Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości. Tak przygotowane skóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki. Skórki suszyć przez(...)godzin w temperaturze 120 °C (termoobieg) z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki by sienie zamknęły Skórki po tym czasie powinny stwardnieć. W rondelku rozgrzać tłuszcz w takiej ilości by smażyć w tzw. głębokim tłuszczu. Jednorazowo wrzucać tylko kilka sztuk ponieważ chipsy mocno rosną podczas smażenia. Ciepłe chipsy posolić i/lub użyć przypraw takich jak papryka, czosnek

Ola la LCHF
Golonka z indyka 563

mięso ponieważ nie jest tak nafaszerowany hormonami wzrostu i antybiotykami. Składniki : • golonka z indyka 4 szt • szklanka rosołu Marynata : • sól • czosnek granulowany • papryka słodka lub chilli • zioła prowansalskie Przygotowanie : 1. Golonki umyć i natrzeć przyprawami. Najlepiej zostawić na noc lub na kilka godzin w lodówce ale nic się nie stanie jeżeli wstawimy od razu do piekarnika. 2. Nagrzać piekarnik(...)Golonki pieczemy w naczyniu żaroodpornym podlane rosołem przez 60 min pod przykryciem ( co 15 min odwracamy). następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min ( tak żeby skórka się zrumieniła). Smacznego

Keto Przepisy
Torcik kapuściany 160

liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem(...)dnie i bokach liśćmi kapusty włoskiej. Do środka nałożyć masę kapuścianą i przykryć liśćmi kapusty. Na wierzch położyć folię aluminiową. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 40 minut

To co kocham
Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry 162

słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy.  Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką

Czary - gary w kuchni
SOUVLAKI Z INDYKA 197

listopadzie w piekarniku. Odnoszę wrażenie, że oprócz magicznego dymu ważna jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka będziemy przygotowywać szaszłyki. Pierś ma delikatniejsze mięso i wymaga nieco krótszej obróbki cieplnej niż udziec. Udziec za to ma bardziej soczyste mięso ale i twardsze(...)się z tym wiąże – wymaga dłuższego pieczenia. Jeżeli decydujecie się na pierś to mięso można pokroić w 3 – 3,5 centymetrową kostkę, jeżeli natomiast souvlaki będą z udźca to polecam mniejsza kostkę ok. 2 cm. Równomiernie się wtedy upieką. W moździerzu ucieramy drobno oregano, tymianek, kminek, dodajemy starty na tarce czosnek, wędzoną czerwoną paprykę i odrobinę chili

Markowy smak
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 139

przez kilka minut, aż do zeszklenia.  Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki,  mieląc całość dwukrotnie  w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu(...)przekładamy do  niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm).  Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  100-120 minut ( w połowie pieczenia nakrywamy wierzch pasztetu aluminiową folią aby całość zbytnio nie wyschła).  Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce

Miód i pieprz
Dietetyczna zapiekanka z ryżem na 100 000 wyświetleń :) 188

przy tym jednak, by kawałki były stosunkowo duże, gdyż podczas pieczenia się skurczą. Następnie do naczynia wlewamy wodę tak, by ryż był zakryty i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C. Samo pieczenie musimy obserwować, czas z zasady waha się w granicach 40 minut. W trakcie pamiętać musimy o okresowym dolewaniu wody. Gdy pieczarki są już ładnie przypieczone, a ryż(...)jest prawie miękki, na górze kładziemy plastry pomidora i dopiekamy, aż do momentu, gdy wszystko będzie miękkie. Gotowe! Naszą zapiekankę podawać możemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, najlepiej w towarzystwie jakiejś dobrej zieleniny ;) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka z bagietki i kurczaka 217

pęczek szczypiorku 3 jajka szklanka mleka 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowane Piersi z kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną(...)nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 180

wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika(...)stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 204

kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut.  Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni, podlewając niewielką ilością wody.  Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 177

rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki mielonego kminku. Smarujemy tą miksturą ziemniaki i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200⁰C. W czasie pieczenia możemy je ponownie posmarować rozpuszczonym masłem. Pieczemy do miękkości i zrumienienia. W zimie i na jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko(...)gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku sól mielony kminek (ile lubicie, ja daję płaską łyżeczkę

Karo in the Kitchen
Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową. 178

utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa      Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy.      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę do tarty wykładamy papierem i rozwałkowanym(...)ciastem. Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą (gałką) i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Chińskie bułeczki z pekińską 158

tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować(...)grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Uwagi: Do farszu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki (dodajemy podczas duszenia pieczarek z cebulką) oraz trochę zielonej pietruszki. Zamiast

In my kitchen
Przepis na klasyczne żeberka z grilla 166

łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Przycięte żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin(...)momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut lub do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Powstały sos podzielić

naRuszcie
Kurczak w sosie pieprzowym 193

nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.Podajemy(...)gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.Smacznego

Ostra na Słodko
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 337

się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy(...)oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.   Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Quesadillas z chili con carne 189

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może

Be Fit Be Strong
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 116

Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom

Niedzielny kucharz
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 151

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta.Składniki:Gęś:2 piersi gęsi8 ziaren jałowca1 łyżeczka majerankusólpieprzZiemniaki:1/2 kg małych ziemniaków5 ząbków czosnku2 łyżki olejusólSos winny:7 susek sechlońskich (bez pestek)3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki(...)wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki:Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez

Oryginalny smak
Schab w pysznym sosie z boczniaków i koperkiem 210

mięso rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są małe dodać całe. Smażyć razem z cebulką chwilkę. dodać pokruszoną kostkę warzywną. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać koperek i wymieszać. Zlać wszystko z patelni na mięsko. Nagrzać piekarnik(...)piec 30 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 190

wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości(...)układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Szynka wieprzowa (kulka) peklowana, pieczona w piekarniku 175

każdym razem, kiedy przygotowuję coś nowego do pieczywa, szukam nowych smaków, żeby   urozmaicić te domowe wędliny. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szynkę peklowaną, pieczoną    w piekarniku. Udało mi się kupić ładną, zgrabną szynkę kulkę o wadze 1,30 kg. Pomyślałam, że doskonale sprawdzi się w moim przepisie jako domowa wędlina(...)kulki ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 listki laurowe ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 l przegotowanej, wystudzonej wody 50 g soli   peklowej       Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Nakłułam nakłuwaczem do mięsa w kilku miejscach. To pozwoli marynacie dotrzeć do wnętrza szynki. Ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i listki laurowe rozgniotłam w moździerzu

Kuchnia u Krysi
pieczeń z łopatki z czosnkiem niedźwiedzim i na ciepło i na zimno... 152

dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do blaszki, dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym w wodzie ponacinać skosy na wierzchu i obsypać tartą bułką piekarnik nagrzany(...)grzanie góra/dół, piec 55 minut, następnie na termoobiegu piec z 7-10 minut i wyjąć blaszkę z piekarnika - pieczeń jest smaczna i na obiad z sosem jaki się lubi i na zimno do pieczywa..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowo-wieprzowy 139

osobnym garnku ugotować wątróbkę (nie solić wody), wystudzić. Dzień drugi: Bułkę namoczyć w rosole powstałym z gotowania mięsa. Obrać mięso ze skóry i kości.  W maszynce przemielić  mięso, boczek, wątróbkę, cebulę i bułkę namoczoną w bulionie. Najlepiej zrobić to dwukrotnie.  Doprawić masę solą, pieprzem,majerankiem i gałką muszkatołową. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać(...)Masę przełożyć do trzech keksówek długości wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub otrębami (Ja do tego celu zakupiłam jednorazowe foremki aluminiowe- nie trzeba niczym ich smarować). Piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 180 o C.  Dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji pozwalającej na krojenie zgrabnych plastrów

Kubki smaku
Pasztet szlachecki 183

palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować, aby nie okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych(...)wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (grzałka góra , dół). Piec 1,5 godziny. Smacznego! CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 132

mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy(...)masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem konfitury żurawinowej. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 323

Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle(...)kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył

codojedzenia
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 193

karkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety(...)czerwoną papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pork neck baked with vegetables (4 servings) Ingredients: 500g pork

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 220

około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny(...)patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do  piekarnika (lub przełożyć na blaszke) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut patelnię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak pieczony na butelce piwa 300

zahipnotyzował i zaprowadził do sklepu z mięsem drobiowym. Nie było już wyjścia. Na wieczór wprosił się kurczak na piwie. Do domu wróciłam zaopatrzona w ptaka o słusznej wadze 1,7 kg. Zamarynowałam go i zostawiłam do wieczora w lodówce. Zazwyczaj nacieram kurczaka przyprawami dzień wcześniej wieczorem, ale w sumie nie poczułam różnicy. Taki pieczony na piwie nie jest przesuszony(...)delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki. Zostaje tylko przygotowanie sałatki. I letni obiad/kolacja gotowy Składniki dla 4 osób: 1 duży kurczak (1,5-1,7 kg) 1 butelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu

Pełny talerz
Cukinia faszerowana + film 147

mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego(...)st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser,  po kwadransie cukinie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 15 minut

Smakowite Dania
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 190

Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku,  Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko(...)celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku ku wierzchołkowi). Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Sarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni do zarumienienia ok 7 min. ( należy pilnować pasztecików, aby się nie przypaliły). Podajemy z dipem koperkowym- przepis tutaj Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Klops domowy z kawałkami kurczaka 181

doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu.  Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym  i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego   05 kg mięsa  z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej.  Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej  i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować. SMACZNEGO:  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 199

małych korniszonów,1 średnia czerwona cebula,1 papryczka chili,1 łyżka czarnego sezamu,2 łyżki jasnego sosu sojowego,sok z 1/2 cytryny,miód, sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić(...)drugą odłożyć na salsę.Każdy kawałek papai owinąć plastrem indyka i dwoma plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić

SzczyptaSmaQ