mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:203/400)

Pizzerinki 181

piekarniku i gotowe :) Do ich przygotowania były użyte Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (użyłam Szymanowskiej) 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso(...)pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy, aż podrosną. 2. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 199

wywarze namocz bułkę. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy miksera.  Dodaj pomidory, świeże zioła, jajka, siemię lniane, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj.   W razie potrzeby dopraw według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, f ormę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę(...)formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej

SzczyptaSmaQ
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami 164

Składniki : surowa biała kiełbasa 2 jabłka majeranek, smalec gęsi Przygotowanie : Umytą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować lekko tłuszczem,posypać majerankiem Włożyć do piekarnika nagrzanego

Proste Potrawy
Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi 252

ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki i jest smakowicie. Kawałki kurczaka można też upiec razem z młodymi warzywami - żadnego brudzenia garnków bo cały obiad piecze się(...)jednej blasze w piekarniku! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
" Polędwica sopocka" 185

szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele  angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki . - Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu  Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie  do lodówki .na dobę . - Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić(...)kilka godzin - Jeśli będzie bez wędzenia ( mój taki jest)  Na bardzo rozgrzanej patelni obsmażyć go z każdej  strony na zloty kolor. Przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  przez ok 40 minut

Eli Gotowanie
Pomidory faszerowane mięsem 179

wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym(...)farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli. Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Smacznego

Smak mojego domu
Zapiekanki z serem i pieczarkami 183

Zapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram

Kuchnia co dnia
Pasztet z królika według Danusi 165

maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy godzinę. Odstawiamy na kilka godzin żeby wystygło i gotowe :) No po prostu niebo w gębie! Dzięki babciu! :) Nie posiadam niestety zdjęć pasztetu w całości, mam tylko to co widać, czyli moje śniadanie w pracy sfotografowane komórką. Może następnym razem zdążę zrobić zdjęcia to podmienię :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki w kiszonej kapuście 227

którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 2 godzin. Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z pastą paprykową o harissą. Smacznego

Stare Gary
Szisza kebab z warzywami 165

przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również świetnie się przedstawia :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet domowy 207

oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni i piec przez około godzinę.  Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Brownie z orzechami laskowymi 151

mięsa aby je rozdrobnić. Do drugiej miski wsypuję cukier do którego wbijam jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników.Dodaję kakao i mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę. Dodaję potłuczone orzechy laskowe i mieszam. Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Piekę(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Już po pięciu minutach dom wypełnia niesamowity, słodki zapach...Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia- PYCHA

Magiczna kuchnia Darii
Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 196

drugą stronę, lekko zraszamy oliwą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Drobno siekamy szczypiorek. Podajemy z łyżką jogurtu, posypane szczypiorkiem i skwarkami (wolę bez).Ziemniak, to bylina znana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień(...)zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy  mięsa.  Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również  w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 420

solą i pieprzem do smaku.Na znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką.Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu(...)Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje.Folia

Gospodyni Miejska
Sernik Oreo 1054

się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Składniki na spód: 200 g ciastek Oreo (bez nadzienia) 70 g roztopionego masła Składniki na sernik: nadzienie ze wszystkich Oreo 700 g twarogu(...)mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyklejamy dokładnie dno tortownicy o średnicy 23 cm.  2. Do misy od miksera wbijamy jajka i chwilę miksujemy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy twaróg, nadzienie z Oreo, śmietanę 18%,  skrobię, ekstrakt waniliowy i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. 3. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1858

cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz(...)masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe

Smakołyki Bereniki
BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM 158

gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek i z czosnkiem, do tego jeszcze jogurt grecki i już jest smacznie. Bakłażany opłukujemy(...)skóry (ok. połowa grubości bakłażana). Smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na 45 min. Podczas pieczenia smarujemy bakłażany oliwą, a pod koniec pieczenia posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Jak bakłażany się już upieką, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i przeciśnięty przez

Markowy smak
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 203

przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem i podlewamy wodą tak, by roladki były w połowie zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej(...)gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.   2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto

Kuchnia w czekoladzie
szynka pieczona w miodowej glazurze 160

miodowa szynka Pieczona w glazurze z miodu szynka, nie tylko zachwyci wszystkich smakiem i aromatem.  Będzie wszystkich wabić również wyglądem, równie apetycznym co zapach i smak. składniki  dla sześciu osób 1,5 kg  zgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka(...)następnie nacieramy szynkę, tak wykonaną glazurą. Szynkę wkładamy do b rytfanki ( wysmarowanej tłuszczem) i całość na godzinę, bez przykrywki wkładamy do piekarnika, nagrzanego 180 stopni.  W tym czasie trzykrotnie łyżką podlewamy szynkę sosem z pieczenia, aby była równomiernie pokryta miodową glazurą. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i wyłączamy piekarnik  zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku na dalsze

Miód i pieprz
Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree 228

bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż kurczaka wystarczy trzymać się kilku zasad. Poniżej znajdziecie przepis w wykonaniu Madzi na pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami. Jeśli chcecie aby wyszła soczysta i różowiutka w środku po prostu trzymajcie się czasu smażenia i pieczenia. Z całą pewnością nie pożałujecie :) Charakter tej potrawie(...)stron solą i pieprzem. Następnie smażymy ją na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z góry i dołu zaczynając od smażenia od strony ze skórą. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 9-11 minut. Zależy czy lubicie bardziej upieczoną czy mniej. Po upieczeniu zostawiamy kaczkę na ok. 3 minuty aby odpoczęła. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 147

łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku 1  kostka mięsna  250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej(...)wierzchu. Ja ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie dociskać łyżką aby masa powchodziła między fetę i dokładnie wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 50 minut

Monia miesza i gotuje
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem 193

drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać(...)minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem. Na talerz nalać kilka łyżek sosu, na sosie ułożyć upieczoną cukinie i podawać

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydzine z mięsem 167

Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.   3. Pieczemy(...)nagrzanym do 180st C piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez ok 35 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Schab w cieście francuskim (plastry) 241

natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Okolice farszu delikatnie podociskać(...)pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach

Di gotuje
Batony muesli ver. 2 147

woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób. Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 30 minut(...)czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu Po wyjęciu z piekarnika batony polewamy lekko miodem z wierzchu i chwilę studzimy, po czym kroimy na 12 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia.  Przechowujcie je w lodówce. Smacznego

Cooking Monster
Sernik królewski 175

pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada

Cakes By Kejt
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 281

posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować(...)rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Gyros domowy w chlebku pita 153

czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się zrumienią. Filety nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)przekładamy przyprawione filety, opiekamy na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią (nie dłużej bo przypalą się przyprawy i mięso będzie gorzkie), zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso jeszcze przez około 10 minut. Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimne, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na tą samą patelnię

Gotowanie moimi oczami
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 230

kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać(...)przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo dużo, także można zrobić go o połowę mniej

W kuchni u Moniki
pasztet domowy 186

Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką(...)układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Pasztet domowy 140

Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką(...)układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Paszteciki z ciasta francuskiego 169

zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki(...)długości 4 cm.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut

Atlas Smaków
Gołąbki z młodej kapusty. 197

minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.      Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie(...)naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha

Rozpustne gotowanie
Pikantny pieczony kurczak 205

pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika(...)spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca

R'n'G Kitchen
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 200

alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie(...)wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera   z tego przepisu , należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem

DefinicjaSmaku
Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu KW :) 173

zielonej papryki, ½ cebuli, 1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 1 łyżka oleju, szczypta płatków chili, sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię(...)cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili

Kuchenne Wariacje
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 148

Bardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe(...)pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy w papilotkach (ja korzystam z silikonowych). Do środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.  Dla łasuchów proponuję  FRANCUSKĄ GRUSZKĘ ! A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono

Mój Smak na Życie
Kulebiak chlebowy 172

smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z blaszek i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem 174

mięsa dodajemy:  2 cebule- drobno posiekane, 5 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu z granatów. Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik(...)stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy ser gorgonzola i posiekaną natkę pietruszki. Znowu mieszamy łącząc składniki. Farszem wypełniamy papryki i zakrywamy daszkiem z papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut. Paprykę przed włożeniem smarujemy oliwą. podczas pieczenia papryk zrobimy sos. Umyte pomidory przekrawamy

ClauditteMissCooking
Leczo 191

   Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2

Maminek kulinarny
Pasztet z gęsi 172

pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.  Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane(...)najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji do smarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 204

Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego. Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy.Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego(...)stopni.  Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 160

Odcinam od góry kształt litery v,  resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut

prawdziwe jedzenie
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 411

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko

Mania Gotowania