mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:205/400)

Faszerowana Papryka z Pomidorowym Sosem 174

mięsa dodajemy:  2 cebule- drobno posiekane, 5 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka pieprzu białego, 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu, 2 łyżki cebulki prażonej, 1 łyżka syropu z granatów. Wszystko razem mieszamy. przekładamy małymi porcjami na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. nagrzewamy piekarnik(...)stopni z opcją pieczenia góra i dół. Do farszu dodajemy ser gorgonzola i posiekaną natkę pietruszki. Znowu mieszamy łącząc składniki. Farszem wypełniamy papryki i zakrywamy daszkiem z papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut. Paprykę przed włożeniem smarujemy oliwą. podczas pieczenia papryk zrobimy sos. Umyte pomidory przekrawamy

ClauditteMissCooking
Leczo 191

   Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2

Maminek kulinarny
Pasztet z gęsi 172

pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.  Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1 cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane(...)najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji do smarowania

Smakowity Blog Kulinarny
Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 204

Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego. Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy.Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego(...)stopni.  Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 160

Odcinam od góry kształt litery v,  resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut

prawdziwe jedzenie
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 411

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko

Mania Gotowania
Obiad z patelni z ziemniakami i mięsem 189

minut. Dodać ugotowane ziemniaki, groszek strączkowy, kapustę.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220-240 C na 10 minut. Wyjąć patelnię i obsypać serem. Wstawić patelnię ponownie do piekarnika i piec tak długo aż ser się roztopi. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
KETO CHIPSY A’LA PRAŻYNKI ZE SKÓREK WIEPRZOWYCH (CHICHARRON) (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 328

czosnek, papryka , tymianek , oregano itp. Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości. Tak przygotowane skóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki. Skórki suszyć przez(...)godzin w temperaturze 120 °C (termoobieg) z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki by sienie zamknęły Skórki po tym czasie powinny stwardnieć. W rondelku rozgrzać tłuszcz w takiej ilości by smażyć w tzw. głębokim tłuszczu. Jednorazowo wrzucać tylko kilka sztuk ponieważ chipsy mocno rosną podczas smażenia. Ciepłe chipsy posolić i/lub użyć przypraw takich jak papryka, czosnek

Ola la LCHF
Torcik kapuściany 184

liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem(...)dnie i bokach liśćmi kapusty włoskiej. Do środka nałożyć masę kapuścianą i przykryć liśćmi kapusty. Na wierzch położyć folię aluminiową. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 40 minut

To co kocham
Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry 186

słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą i zalewamy gorącym mlekiem kokosowym. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Żurawinę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu i dokładnie mieszamy.  Kurczaka podajemy z kuskusem i surówką

Czary - gary w kuchni
SOUVLAKI Z INDYKA 224

listopadzie w piekarniku. Odnoszę wrażenie, że oprócz magicznego dymu ważna jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka będziemy przygotowywać szaszłyki. Pierś ma delikatniejsze mięso i wymaga nieco krótszej obróbki cieplnej niż udziec. Udziec za to ma bardziej soczyste mięso ale i twardsze(...)się z tym wiąże – wymaga dłuższego pieczenia. Jeżeli decydujecie się na pierś to mięso można pokroić w 3 – 3,5 centymetrową kostkę, jeżeli natomiast souvlaki będą z udźca to polecam mniejsza kostkę ok. 2 cm. Równomiernie się wtedy upieką. W moździerzu ucieramy drobno oregano, tymianek, kminek, dodajemy starty na tarce czosnek, wędzoną czerwoną paprykę i odrobinę chili

Markowy smak
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 166

przez kilka minut, aż do zeszklenia.  Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki,  mieląc całość dwukrotnie  w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu(...)przekładamy do  niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm).  Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  100-120 minut ( w połowie pieczenia nakrywamy wierzch pasztetu aluminiową folią aby całość zbytnio nie wyschła).  Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce

Miód i pieprz
Dietetyczna zapiekanka z ryżem na 100 000 wyświetleń :) 211

przy tym jednak, by kawałki były stosunkowo duże, gdyż podczas pieczenia się skurczą. Następnie do naczynia wlewamy wodę tak, by ryż był zakryty i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C. Samo pieczenie musimy obserwować, czas z zasady waha się w granicach 40 minut. W trakcie pamiętać musimy o okresowym dolewaniu wody. Gdy pieczarki są już ładnie przypieczone, a ryż(...)jest prawie miękki, na górze kładziemy plastry pomidora i dopiekamy, aż do momentu, gdy wszystko będzie miękkie. Gotowe! Naszą zapiekankę podawać możemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, najlepiej w towarzystwie jakiejś dobrej zieleniny ;) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka z bagietki i kurczaka 240

pęczek szczypiorku 3 jajka szklanka mleka 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowane Piersi z kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną(...)nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 240

wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika(...)stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem. Smacznego

W kuchni u Moniki