mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:198/400)

Puddingi yorkshire do mięs w sosie 279

każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę – zostawiamy jeszcze w nim blachę na około 3 do 5 minut(...)skwierczeć – to oznaka, że był dobrze rozgrzany. Szybko chowamy napełnioną formę do środka i pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs

Poezja smaku
Pasztet z perliczki 179

bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku  surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka(...)rosole, możemy dodać też cebulę. Wody nalać  tylko tyle aby zakryła mięso, gotować do miękkości, ok 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut wrzucić umytą wątróbkę. Mięsa i wątróbkę wyjąć z wywaru. Część wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 182

owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony(...)dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 207

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też  będzie smakować  Składniki:800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny)2,5 l bulionu1 duża czerwona papryka1 duża żółta papryka1 duża cebula3 ząbki czosnku4 średnie ziemniaki1 płaska łyżeczka kminku (roztartego)1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego)2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju(...)słodkiej papryki mielonej1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej3 liście laurowe1 kulka ziela angielskiego1 pełna łyżka mąkisólpieprzPrzygotowanie:Papryki nacieramy olejem, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy kminek, tymianek, ostrą paprykę, mąkę i sól. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec (lub olej), wrzucamy mięso

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 252

przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30min. Po upieczeniu odczekać 10min i pokroić na plastry. W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos. Cebulę skroić w kostkę i usmażyć na tym, co pozostało po smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć(...)czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bób , ciasto francuskie , kremówka , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Kiełbaski z szybką sałatką z kiszonych ogórków i pomidora. 230

grillowaną kiełbasą lub mięsem. Niestety nieprzychylna, zmienna pogoda (pół dnia upałów, pół dnia ulewy) nie sprzyjają grillowaniu. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami równie pysznym, łatwym, wręcz ekspresowym daniem, z którym taka sałatka komponuje się wspaniale. Ostatnio kupiłam w sklepie małe kiełbaski bankietowe. Lubie mieć je w lodówce, wystarczy je podgrzać lub zapiec w piekarniku i mamy smaczny mięsny(...)dodajemy pokrojonego w kostkę (większą) pomidora i posiekany szczypior. Całość doprawiamy solą i pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Wszystko delikatnie mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Kiełbaski podgrzewamy (lub pieczemy w piekarniku). Na talerzu układamy ciepłe kiełbaski, podajemy do nich sałatkę i sos madziarów, którego pikantny smak idealnie komponuje się z resztą składników. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 178

Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą na grubych oczkach cukinię, dodać namoczoną w mleku bułkę oraz bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i tak powstałą masę formować w małe kotlety dłońmi i układać w naczyniu żaroodpornym naczynie z kotletami wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka a’la bolognese 256

mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać . Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści.  Podawać od razu po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
ROLADA Z INDYKA FASZEROWANA KAPUSTĄ 139

mięsie farsz. Zwinąć w rulon i poukładać plastry boczku. Roladę obwinąć folią i wstawić na 2-3 godz do lodówki lub na całą noc. Wyjąć z lodówki zdjąć folię i włożyć do formy. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 st. Ja do formy wrzuciłam warzywa które potem zmiksowane posłużyły do sosu.Po ok 40 minutach zmniejszyłam ogień i piekłam jeszcze

harrisa
Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem 156

dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć resztę sera, przykryć odciętymi wierzchami. Papryki podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (można nie podlewać wodą oraz przykryć naczynie folią aluminiową i piec troszkę

Kuchenne zapiski Edyty
Kebab z frytkami na talerzu 361

Frytki pieczemy w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Polędwiczki siekamy na cienkie plasterki. Obficie posypujemy przyprawą kebab-gyros, smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 3. Wszystkie warzywa drobno kroimy. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy keczup z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.  5. Na talerzu układamy frytki a na to mięso, warzywa

Szefowa kuchni
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 123

Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 137

pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, aż ciasto francuskie się zrumieni. Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur, ale o tym następnym razem. Chrupiące ciasto, bogaty aromat grzybów i soczyste mięso

mojewypiekiinietylko
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 120

mięso się przesmażyło. Druga wersja z sosem – po obsmażeniu saszetek zdjąć je z ognia i odstawić na bok. Na patelnię na której smażyło się mięsko wlać śmietanę, dodać 1 małą kostkę rosołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać. Saszetki położyć do żaroodpornego naczynia i wylać sos śmietanowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Pieczona golonka z indyka 150

Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem kolejne 3 min. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

Niezły Młynek
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 104

dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec

Gotowanie jest łatwe
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 142

strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Moniki Smakołyki
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 167

piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 197

mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik

Świat Domowej Kuchni
Kurczak peklowany pieczony 195

Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.Jego smak jest nie do opisania.Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.    Po wyjęciu z solanki ponownie(...)dokładnie myjemy i osuszamy.Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką.Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy gona blaszce z rusztem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy w piekarnikuprzez kolejne 30 minut przy włączonym termoobiegu.     Tak przygotowany jest smaczny

Maminek kulinarny
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 203

mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec w piekarniku nagrzanym

zielonacukinka
Tacos na winie dna wczorajszego. 342

się nawinie pod rękę.  Dodatkowo pysznie  ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda  mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa Dip Meksykański Prymat majonez Sposób wykonania: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól, olej i wlewamy wodę. Można dodać odrobinę wrzątku, aby zapażyc mąkę(...)wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika.   Mięso z kurczaka rozdrabniamy doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy

Malinowe Pocałunki