mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:168/400)

Mielone jak kłębki włóczki 124

Mielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej wielkości marchewka, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 jajko, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany,  przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta(...)jednolitą masę. Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule, ułożyć na talerzu. Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki. Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”. Blaszkę z „kłębkami” wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około

Nie tylko w kuchni
Pieczeń z indyka 189

pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki: 1,4 kg  mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości 600 g piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku(...)przyprawa do kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki sól ziołowa do smaku 2 łyżki kaszy manny Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle

Monia miesza i gotuje
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 208

jakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem z cząstek pomarańczy. Przekładamy do foliowego rękawa i oprószamy jeszcze pieprzem i majerankiem. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w temperaturze 190/180 stopni przez ok 1 godzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej

Kuchnia po mojemu
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 202

Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami, a ziemniaki są w moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie(...)oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 254

carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc(...)ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 256

carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona w glinie (a dokładnie w masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc(...)ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl. To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI

OstryKęs
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 246

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku  \   WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy

słodki bratek
Drobiowy szaszłyczek na szybko 327

połączyć z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa. Odstawić do lodówki i przygotować resztę składników.Boczek pokroić w plastry, a potem w kawałeczki odpowiadające wielkości kawałków mięsa. Cebulę wybrać taką, aby jej plastry nie były za duże - pokroić je na grubość około 3 mm. Paprykę również pokroić w odpowiedniej wielkości  kawałki.Ponadziewać na patyki w dowolnej kolejności(...)wstawiłam do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. W połowie pieczenia wyjęłam i obróciłam delikatnie każdy szaszłyk w taki sposób, aby to co było od spodu mogło się opiec, a górna opieczona część znalazła się na dole. W sumie po około pół godzinie były gotowe.Taki sposób pieczenia ich sprawił, że były delikatniejsze, bardziej wilgotne, a mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8706

wiedzieć. Oczywiście surowe mięso też pewnie jest czymś naszpikowane lub zwierzęta, z których pochodzi karmione były różnymi paskudztwami. Zdaję sobie sprawę, ale pocieszające jest to, że surowe przetwarzając je sama omijam dodatkową obróbkę przemysłową.  Na pierwszy ogień poszedł ten filet, który widzicie na zdjęciu. Marynowałam go 2 dni, bo nie miałam kiedy włożyć go do piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko(...)było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej

Blondynka Gotuje
Schab ze śliwką. 126

rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki do pieczenia. Zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut

Agusiowe smakołyki
Schab zapiekany z serem i jajkiem 145

bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 10 minut do stopienia i zrumienienia sera Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak pieczony na ryżu 609

naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować. Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie całość wody wlać pozostałą część zalewy i zapiekać ponownie. Piec około 1 godziny. kurczak pieczony na ryżu

O kuchni z uczuciem
Faszerowana papryka 152

osób. 4 duże papryki 150 gram pieczonego kurczaka 1/2 szklanki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 50 ml passaty lub sosu pomidorowego 50 gram sera żółtego Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 190C. Paprykom odkroić czapeczki i usunąć gniazda nasienne oraz białe części. Mięso pokroić w kawałki. Wymieszać ryż z kukurydzą, kurczakiem i sosem pomidorowym

Czerwony Gupik
Kluski z dyni i batata 170

Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny

Kucharzyca
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 110

cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.  Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.  Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem

Kulinarne Fantazje Marioli
Papryka faszerowana mięsem 135

przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk. Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera i piec jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć

wyzwania kuchenne
Pasztet domowy, klasyczny 120

cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą mięsną. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia 60 minut

Apetyczna babeczka
Pieczony schab ze śliwką 197

suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso. Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg

Monia miesza i gotuje
Bułeczki Dynie . 129

zlepiamy .  Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę . I tak do wykończenia ciasta .    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki  . Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Kebab w chlebku pita 191

dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję

Bea(u)ty kitchen
Calzone z mięsem i warzywami 108

okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około

Smaczne Potrawy
Pastitsio 167

połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 180 0 C, do zrumienienia. Po upieczeniu i wyjęciu zapiekanki z piekarnika dobrze jest odczekać około 15 min, żeby potrawę dobrze

In my kitchen
Cukinia faszerowana (mięsem mielonym) 115

gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-40 minut

Ugotować
Kurczak tandori 154

kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją

Gosia gotuje
Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej. 1487

kawałki  i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową. Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie.  Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił. Smacznego

Symfonia smakowa
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 123

już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni

Mentor Smaku
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 146

pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami

Apetyczna babeczka
Kurczak miodowy z sezamem. 189

ciepłej wody.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Co 10 minut filet smarujemy cienką warstwą miodu.Następnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy.Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako

Kuchnia Łukasza
Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (porcja - 440 kcal) 146

Paprykę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (zimnego). Ustawiamy termoobieg i 200 stopni, od tej chwili pieczemy 25 min.2. Gdy papryka się upiecze, ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm)3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę

Malowane smakiem