Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika
MarciochaKucharzywodą i odsączyć. Przygotować mięso mielone – posiekać cebulkę, ząbek czosnku i dodać do mięsa. Jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, majeranek również wrzucamy do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Można dodać do mięsa łyżeczkę vegety, ale to już tylko jak ktoś chce. Są dwa sposoby nadziewania kalafiora, pierwszy to wypełnić mięsem mielonym między nóżkami kalafiora(...)wciskać kwiatki kalafiora w mięso. Tworząc w ten sposó pięknego dużego kalafiora. Sos – śmietanę, serek topiony, gałka muszkotałowa, sól, pieprz, dokładnie zblendować na gładką masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być
Kuchnia PokoleńWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na rolady z indyka :)Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju ,druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki :1 duża pierś z indykaSuszone(...)obwiązać nicią kuchenną.Roladę polać oliwą z pomidorów.Obłożyć pokrojoną cebulą i włożyć do rękawa .Dobrze zawiązać boki i odstawić na noc do lodówki . Ja takie mięso zawsze przygotowuję sobie wieczorem .Piec w temp 190 st około 1,5 / 2 godzin.Przed wyłożeniem rękawa z mięsem wlewam do blaszki troszkę wody wtedy wychodzi bardziej soczyste.1 pierś z indykakilka plastrów szynki
Sama słodycz i szczypta chiliodcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek(...)dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył
Bon Appetit Małgorzatyłyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania(...)pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo, aż wierzch będzie zrumieniony, a sos gęsty
Gotowanie moimi oczamiTrochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia(...)Pieczarki i mięso mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku w temperaturze
e-PrzepisyKulinarnepolać je marynatą Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środka W trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronę Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni(...)drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiem Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 *C Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego
Proste Potrawygęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso zapakowane na eksport, ale pochodzi z polskich hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek(...)majeranku. Wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry), przykryć. Piec w 160°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny.* Następnie odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 230°C i podpiec jeszcze kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z kluseczkami ( np. takie- klik) lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Pełny talerzrozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając
Stare GaryHenryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki na szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni(...)kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka itd, aż do skończenia wstążki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dosmacz solą, pieprzem i przyprawą bez chemii. Piecz w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj. Ciasto francuskie ma spuchnąć i zezłocić się. Warzywa przyjemnie zmięknąć. Możesz podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez znaczenia, gdyż
Z Kuchni Do Kuchnimarchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy w pióra, boczek w paski, a paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach). 4 Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową. 5 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę
Kuchnia Bazyliirozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy bulion. Połową bulionu podlewamy cukinię i bakłażana. Całość pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut. Sos z cukinii: - 1 średnia cukinia - 1 cebula
Aromatyczne Podróżemajonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny
Pysznosci Babci Basifilmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć folię spożywczą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1h. Po upieczeniu
W kuchni u MonikiZiemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego
IMPRESJA SMAKUspożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać z patelni
Niespełnione zdolności kulinarnecałość podsmażyć. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną, dodać do mięsa. Kukurydzę oraz startą mozzarellę przełożyć do reszty, doprawić suszoną papryczką chili, solą oraz pieprzem i wymieszać. Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. W razie potrzeby 5 minut
Kraina Miodem Płynącaprzyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec 90 minut
Darcia w kuchnipatelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie
Kuba Gotujecebula do smaku kreteński dojrzewający ser owczy PRZYGOTOWANIE: Włącz piekarnik. ustaw temperaturę 200 stopni z opcją grzania góra i dół. 5 minut !!! tyle zamie Tobie przygotowanie. Mięso umyć i oczyścić pokroić na kawałki. Ja przekroiłam piersi na pół wzdłuż, a kilka w dość grube paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz
ClauditteMissCookingZemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut
królestwo garówprzesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut
Ugotowaćpieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć folię aluminiową. Piec dalej jeszcze
W SMAKminut. Cebulę i czosnek koimy w drobną kostkę. Wątróbkę, mięso, czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza
Zapiski Młodej Żony