mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:165/400)

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 185

odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek(...)dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył

Bon Appetit Małgorzaty
Klopsiki zapiekane z makaronem 148

łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania(...)pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo, aż wierzch będzie zrumieniony, a sos gęsty

Gotowanie moimi oczami
Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 160

Trochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia(...)Pieczarki i mięso mielone dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Z liści kapusty odcinamy zgrubienie z głównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku w temperaturze

e-PrzepisyKulinarne
Szynka pieczona 157

polać je marynatą Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką  dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę  do środka W trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronę Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni(...)drobno), obsypać posiekaną cebulką i  czosnkiem Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą Wstawić  do nagrzanego piekarnika do 190 *C  Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego

Proste Potrawy
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną 215

gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso zapakowane na eksport, ale pochodzi z polskich hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek(...)majeranku. Wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry), przykryć. Piec w 160°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny.* Następnie odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 230°C i podpiec jeszcze kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z kluseczkami ( np. takie- klik) lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Pełny talerz
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 206

rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając

Stare Gary
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 179

Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii  Skworcu patyczki na szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni(...)kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka itd, aż do skończenia wstążki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dosmacz solą, pieprzem i przyprawą bez chemii. Piecz w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj. Ciasto francuskie ma spuchnąć i zezłocić się. Warzywa przyjemnie zmięknąć. Możesz podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez znaczenia, gdyż

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekana karkówka po flisacku 471

marchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy w pióra, boczek w paski, a paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach). 4 Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową. 5 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę

Kuchnia Bazylii
Faszerowany bakłażan i cukinia 164

rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy bulion. Połową bulionu podlewamy cukinię i bakłażana. Całość pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut. Sos z cukinii: - 1 średnia cukinia - 1 cebula

Aromatyczne Podróże
Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 228

majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny

Pysznosci Babci Basi
Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem 928

filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć folię spożywczą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1h.  Po upieczeniu

W kuchni u Moniki
Tarta ziemniaczano serowa 292

Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego

IMPRESJA SMAKU
PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE 119

spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście  polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać z patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 151

całość podsmażyć. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną, dodać do mięsa. Kukurydzę oraz startą mozzarellę przełożyć do reszty, doprawić suszoną papryczką chili, solą oraz pieprzem i wymieszać. Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nafaszerować nadzieniem. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. W razie potrzeby 5 minut

Kraina Miodem Płynąca
KRÓLIK DUSZONY 146

przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec 90 minut

Darcia w kuchni