mieso na swieta - 535 przepisów (strona:23/36)

Suszona pierś z kaczki 175

świętach… Czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy dobrym jedzeniu mija niestety zbyt szybko… a jeszcze tylko kilka dni i rozpoczniemy Nowy Rok….aż trudno w to uwierzyć… Ostatnie kilka miesięcy przeleciało strasznie szybko przede wszystkim ze względu na czas spędzony na prowadzenie bloga, ale nie żałuję ani minuty… nauczyłam się sporo, poznałam „wirtualnie(...)Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam.Suszona pierś z kaczki – składniki:1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem500 g grubej soli morskiejzmielony czarny pieprzzioła prowansalskie Umyte i osuszone mięso przełożyć do naczynia wysypanego połową soli morskiej. Przysypać dokładnie resztą soli i wstawić do lodówki na około 15 godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem

UgotujmyTo.pl
Krokiety Świąteczne 379

 Krokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne

Smaki Edyty
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 355

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze

Kolizje Smaków
Sprawianie karpia - krok po kroku 225

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. A wraz z nimi tradycyjny karp. Jeśli po raz pierwszy urządzamy święta w naszym domu sprawianie karpi może nam sprawić pewne trudności. Oczywiście można już kupić umyte, wyfiletowane kawałki ryby, ale gdzie tu tradycja sprawiania karpia? Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam krótki poradnik jak sobie poradzić z oczyszczaniem i krojeniem(...)tyle wygodna, że potem już sami nie musimy tego robić.  Jaka wielkość ryby? Najlepiej około 1,5kg do 2kg. Mniejsze ryby mają zbyt wiele odpadków w stosunku do mięsa. Większe z kolei są otłuszczone, a ich mięso zazwyczaj mniej smaczne. Krok drugi - początek sprawiania karpia. Idealnie jeśli nasza ryby już nie oddycha. Jeśli jednak mamy karpia pływającego trzeba

Kolizje Smaków
Walentynkowa pizza 139

Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad takim dniem jak Walentynki, może dlatego, że uczucia trzeba pielęgnować zawsze, nie tylko od święta, a może dlatego, że zawsze w ten dzień było strasznie dużo zajęć. W tym roku postanowiłam to zmienić i przygotować coś wyjątkowego i tak właśnie przygotowałam pizze w kształcie serduszek. Składniki: - 25 dag mąki; - 1 opakowanie(...)czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

dom-agi.pl
Gulasz mięsno- dyniowy z nutą bałkańską 143

bloga. Wytłumaczenie mam jedno, nastał taki czas, że dynia zwyczajnie rządzi. Choć nie znajdziecie u mnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem  amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy(...)opni z  termoobiegiem  na  około 20-25 minut.  W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w spore kawałki, obtoczone w mące mięso. Obsmażyć z każdej strony aż zamkną się pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam

Gosia gotuje
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 174

Zbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest(...)zimną wodą i pozostawić do napęcznienia min. na całą noc. Następnie zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy

dom-agi.pl
Wigilijny barszcz po mojemu 169

tożsamości. Może i to zbyt patetycznie zabrzmi, ale cóż to za naród, który sam z własnej woli zapomina o korzeniach?Życzę Wam wszystkim, aby te święta były smaczne i pachnące tradycją. Aby na stołach nie zabrakło potraw własnoręcznie przygotowanych. I nieważne, ze może udekorowane mniej profesjonalnie, że ten nasz barszczyk troszkę(...)boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych, łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 178

Jest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio.   Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam(...)przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet.       Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 204

świętach w każdym domu zapewne zostają jakieś bakalie, a przed końcem roku wypada posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty(...)garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy

Delicious Titbits
Galaretki drobiowe z kurczaka 447

Drobiowe galaretki , najlepiej z kurczaka, są jedną z tradycyjnych potraw na polskich stołach. W mojej rodzinie są od kiedy pamiętam Polecam zarówno na co dzień, jak i od święta! Można przygotować je co najmniej dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieć więcej czasu przed przybyciem gości Składniki: (na ok 20 galaretek) 1 kurczak (ok 1.5 kg) 2 marchewki natka(...)dnie układamy marchewkę i świeże listki natki pietruszki. Można wrzucić także kilka ziaren konserwowego groszku i/lub kukurydzy – będzie bardziej kolorowo Kiedy kurczak jest już ugotowany tak, że mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez

Za drzwiami kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 183

wodyszczypta soliFarsz:30 g suszonych grzybów300 g kiszonej kapusty1 duża cebulałyżka masłasólpieprz1 listek laurowy4 ziarenka ziela angielskiegoCzas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby na sam koniec nie stresować się, że czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć(...)minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa.Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać

Świat Domowej Kuchni
Pierogi Ruskie 294

Świąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;)W tym roku robię święta w naszym domu, jest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie   pokleiłam sobie pierożki(...)ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy.Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor.Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków

NaKońcuJęzyka
Najlepsze pierogi na Wigilię 404

bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty za polskimi wigilijnymi smakami, też je przygotowuję. W tym roku wyszły mi całkiem(...)drożdży1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajkoPieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i usmażyć.Jajka obrać, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie zmielić pieczarki z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania