mieso na swieta - 535 przepisów (strona:27/36)

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 194

ciekawe, że nie mogłam ograniczyć się tylko do tych kulinarnych. Boże Narodzenie w Hiszpanii ma charakter rodzinnego, religijnego święta, w małym stopniu zepsutego przez komercję. Podobnie jak we Włoszech, w Hiszpanii sezon świąteczny również zaczyna się 8 grudnia, w Święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Szczególne obchody tego dnia mają miejsce co roku na Plaza del Triunfo przed(...)sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 243

Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do

Moja Delicja
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 285

Dzień dobry, Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin, które przywiozła dla mnie z Maroka. Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie (wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy(...)Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 514

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia(...)kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 245

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie(...)które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 209

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)mocno spieczonej skórki. Forma: Aluminiowa foremka o wymiarach ok. 23 cm x 10 cm Kalorie:Całość: 725 kcal  ok. 135 kcal / 100 g schłodzonego pasztetuSmacznego! :)  Wesołych Świąt

Malowane smakiem
Kwiecień - kuchnia żydowska 173

Pomyślałam, że kwiecień to dobry miesiąc, żeby przyjrzeć się kuchni żydowskiej. W kwietniu w kulturze żydowskiej obchodzone jest święto Pesach, które upamiętnia wyjście potomków Izraela z Egiptu. To wtedy Mojżesz, a za nim 600 tyś. Izraelitów ruszyli w poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi, żeby po 40 latach dotrzeć do Jerozolimy. Przekazy historyczne, badania archeologów i przekazy religijne są w kulturze(...)wolno też polować. Nie wolno łączyć produktów mlecznych z mięsnymi. Wynika to ponoć z biblijnego zapisu, żeby nie gotować koźlęcia w mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia

W kuchni wieczorem
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 208

włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest(...)Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=91_101&products_id=1773&osCsid=079bd913a93ba093bf0cc97aec461e9a A na koniec wyniki konkursu, w którym do wygrania była inna książka wydawnictwa Jedność a mianowicie: "Menu Italiano - na co dzień i od święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy

Szefowa kuchni
Kotlety rybne 156

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je

Kolizje Smaków
Rostbef 235

Wkrótce walentynki.  Osobiście lubię to święto wyłącznie dlatego, iż zazwyczaj w tym dniu można zrobić ze swoją drugą połówką coś naprawdę fajnego, innego, znaleźć czas, by pobyć wspólnie nieco dłużej niż zwykle... Nie preferuję, a wręcz drażni mnie kupowanie tandetnych upominków, które masowo zalegają na półka w naszych sklepach. Potem stanowią one tylko niepotrzebny problem, bo przecież głupio wyrzucić(...)minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj na ogniu

Sajkofanka smaku
Bigos II 200

Bigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami. 148

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to

Kuchnia Beaty
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 246

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy(...)stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Włoski Nowy Rok 198

wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy je gotować na małym ogniu przez parę godzin. Oczywiście Włosi w znacznym stopniu ułatwili sobie przygotowanie cotechino, dlatego w sprzedaży dostępne są paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski(...)kukła Befany jest palona na stosie. Staruszka symbolizuje stary rok, z którego zgliszczy rodzi się nowy, obfitujący we wszelakie dobra rok. Epifania tutte feste porta via, święto Trzech Króli oznacza koniec włoskich świąt. Na kolejne trzeba czekać do Wielkiejnocy( ** Przepis na włoską potrawkę z soczewicy postaram się podać w następnym poście

Mia Cucina Sofieta
Sernik makowy bez pieczenia 1561

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania