mieso na swieta - 535 przepisów (strona:18/36)

Pasztet z kurczaka świąteczny 171

Pasztet z kurczaka świąteczny…W tym roku nabrałam ochoty na pasztet z kurczaka. Dawno nie piekłam pasztetu, więc zapomniałam jak szybko go się przyrządza. Zapomniałam

codojedzenia
Biała kiełbasa domowa 189

Okres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz

mojewypiekiinietylko
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 246

nigdy nie kupujemy gotowych wędlin.Wspólnie z Mamą wszystko robimy same, nawet białą kiełbasę . Smak niepowtarzalny, a użyte  przyprawy takie jakie najbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia(...)majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki         Dodatkowo    : laska białej kiełbasy suszone śliwki 2 łyżki smalcu rękaw foliowy Sposób przygotowania : Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso.Do boczku włożyłam wyjętą

Gosia gotuje
Żeberka z kolorowymi warzywami różowym ryżem 240

Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności,  „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia

Ewa w kuchni
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 162

iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się doczekać, gdy przed(...)garści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko

Wypisz Wymaluj
Migdałowy sernik 441

Wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt Bożego Narodzenia. Sernik z migdałami, karp w galarecie z migdałami, makowce to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. Składniki: 1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki(...)herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru  sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno

kgwjanczewo
Tradycyjny biały barszcz wielkanocny 198

białego barszczu czy żurku nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj odświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej(...)kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek  Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy

Magiczne Życie Marty
Najlepszy pasztet wielkanocny 1408

Jak zrobić najlepszy pasztet wielkanocny? Nic trudnego! Poniżej znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZRAZY DROBIOWE 390

Jutro drugi dzień świąt, także pewnie będzie tłum ludzi w Waszych domach. Może macie problem z wybraniem menu na obiad, może nie wiecie czym zaskoczyć gości. Mogę Wam pomóc, zrazy drobiowe z pieczarkami i serem pleśniowym typu camembert. Wyśmienity i wyrafinowany smak. Spróbujcie i wcale nie trzeba dużo czasu do przygotować.  Składniki:   duża pierś z kurczaka(...)duża cebula 1 ser pleśniowy camembert  2 łyżki gęstej śmietany  przyprawy  Sposób przyrządzenia: Pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie, chwilę poddusić.Dodać przyprawy. Mięso przekroić na na mniejsze części, rozbić na bardzo cienkie plastry.Posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy kotlet położyć łyżkę pieczarek i plasterki sera. Zawinąć. Smażyć z każdej strony

pieprzny smaczek
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 185

świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest wart grzechu. Pasztet polecam również na nadchodzące Święta, na wielkanocny stół będzie jak znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu. :) Składniki: 2 duże selery 250 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)zanieczyszczone) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 250 ml warzywnego bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (lub do pasztetów) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czubrycy 1 łyżeczka kozieradki kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Food Square
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

moją łopatką dalej począć, nogi zaprowadziły mnie na pobliski bazarek... Uwielbiam tam chodzić jest tam zawsze dużo dobrych i świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych  rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz(...)potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH, a tak, bo za mało mam jeszcze obowiązków świątecznych w domu

Zainspiruj się kuchnią
Crème brûlée 179

Chwaliłam się kilka dni temu na fanpage'u, że zawitał do mnie spóźniony Święty Mikołaj :) Przywiózł mi masę cudownych rzeczy, a wśród nich wymarzony palnik do c rème brûlée :) Przymierzałam się, żeby go kupić, ale zawsze było coś ważniejszego. Teraz już go mam! jest mój! :) Na razie zaprzyjaźniamy się i próbujemy do czego można go użyć(...)chyba) jest urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się jej posiadaczką, czyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 239

jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina ta jest znana również jako kiszona, co powiem szczerze pierwszy raz słyszę. U nas zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek(...)smaku ;). Czyli, jeżeli lubimy pikantne smaki dajemy dużo pieprzu, jak nie lubimy dajemy mniej ;).Słoninę nakłuwamy szpikulcem raz przy razie, nacieramy dokładnie roztartym czosnkiem, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane "białe mięso" układamy w zamykanym naczyniu odpowiadającym jego wielkości (tak aby wszystko nam się zmieściło).Wcześniej należy jednak nasypać na spód ok 2 cm warstwę soli. Solą również zasypujemy dokładnie boki

Malinowe Pocałunki
Pomarańczowe kwiatki z okienkami 196

mąki pszennej 6 szt. landrynek w różnych kolorach 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem(...)środku (fot.1). Teraz każde ciasteczko nabić na drewniany patyczek, tak aby tworzyło ozdobę w rodzaju lizaka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki pokruszyć tłuczkiem do mięsa - kładąc je na desce do krojenia, przykryte ściereczką. Do każdego okienka wsypać pokruszone landrynki, tak aby tworzyły górkę pośrodku ciasteczka (fot.2). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec

Świat Ciasta
Makowiec na kruchym cieście 707

Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania