mieso na swieta - 535 przepisów (strona:13/36)

Domowy babciny pasztet 612

Wami podzielić przepisem najlepszego pasztetu, który zawsze na święta robi moja Babcia.W tym roki pierwszy raz przygotowałam go i ja! Wyszedł tak samo pysznie, jednak do receptury i przygotowania musiałam się dostosować w 100%. Tak jak babcia mówiła tak robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki

Niezły Młynek
Staropolski bigos mojej Mamy 4768

najlepszy. W naszym domu bigos pojawiał się zawsze na Święta. Moja Mama mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek

Mia Cucina Sofieta
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 232

Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika

SzczyptaSmaQ
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 274

które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami, z pięknym zapachem w domu, przygotowaniam i wszystkimi obecnymi zaangażowanymi w dom. Oprócz świąt kojarzą mi się ze specjalnymi zamówieniami u nas w domu. Mama była osobą aktywną, pracującą i w tygodniu nigdy nie było czasu na tak wymagający posiłek. Usmażenie naleśników, zrobienie(...)Naleśniki: - 3 jajka; - 2,5 szklanki mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól

dom-agi.pl
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 269

oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści.Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi mnie co takiego jedzą Włosi na święta! Ktoś może tam je właśnie spędza? Smacznego

Kitchens Alphabet
Pasztet domowy ze śliwkami 185

domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko

UgotujmyTo.pl
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 271

Zimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw

Smaczna Pyza
Roladki z sercem 396

Przyznam się Wam, że trochę mnie te Walentynki wkurzają. Atakujące ze wszystkich stron serduszka, serca, serducha doprowadzają mnie do szału już na kilka dni przed tym

Smaczna Pyza
Galareta drobiowa w kształcie jajek 185

długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że  powstało to tradycyjne danie w nowej odsłonie. Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę  doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr

W kuchennym oknie Ewy
Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka 182

pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany

Pora coś zjeść
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 213

Ostatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego

Mango Papaja
Świąteczny Kulebiak! 201

czas zacząć! Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia ze względu na atmosferę panującą w około, wyczekiwania, unoszące się w kuchni cudowne zapachy (które spotyka się tylko raz w roku), krzątaninę po kuchni, wspólnie spędzony czas. Już nie mogę się doczekać!Dziś przedstawiam danie dla miłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej(...)użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie! Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały rok na te wszystkie zapachy i kulinarne doznania :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Mięsko na kanapki 224

Takie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić tutaj...no i po raz kolejny będzie problem z podaniem ilości...u mnie to wszystko robi się na "oko" i wyczucie..nawet mięsa nie ważę..tylko wyciągam " kawał" mięsa z zamrażarki

Moje domowe kucharzenie
Amarantus Bio z kurczakiem z parowaru 254

nadszedł czas na ziarna amarantusa.Jak piszę producent : " Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która(...)polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, kminem rzymskim, majerankiem, czosnkiem granulowanym i znów mieszamy, odstawiamy talerz z mięsem na bok na 15-20 minut.4 łyżki ziaren amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach

Parowar Faceta
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 308

powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.  Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:)  Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK    Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania(...)czarny mielony  Tymianek  Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki)  Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam.  Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania