mięso mielone - 22854 przepisów (strona:975/1524)

Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem 173

świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie. Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział królika. Najpierw oddzielamy tylne odnóża: ostrym nożem nacinamy mięso przy torebce stawowej, a następnie

Kolizje Smaków
Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym 129

garnka.  Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do zmielonego mięsa  dodać zimną,ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Do kaszy i mięsa zetrzeć marchewkę na tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę(...)pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię. sos pomidorowy:  1 puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka  kawałek selera sól świeżo mielony piep rz 2 łyżki śmietan y 18% 1 łyżka oleju Cebulę drobn o posiekać i zeszklić na oleju. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce , dodać do cebuli

Kolorowa kuchnia Elki
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches 179

włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie BBQ (5 kanapek) Składniki: 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonego chili 1 łyżka mielonego czarnego(...)Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso

karmelowy
Chrupiące kęski z kurczaka w gyrosowym cieście 374

pierś z kurczaka - jajko - mąka - woda mineralna niegazowana - czosnek mielony - przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na mniejsze podłużne kawałki. W misce rozrabiam ciasto z jajka, maki i wody, ciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek i przyprawę kebab-gyros, mieszam. Do ciasta wkładam pokrojone mięso i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z dyni w dyni 127

Jedna dynia ok. 2 kg 300 g mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka 300 g ziemniaków 2 małe czerwone papryki 3 pomidory lima 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 suszone papryczki chili 1 kulka mozzarelli 5 dag goudy 1 jajko sól pieprz papryka ostra w proszku papryka słodka w proszku bazylia mielony imbir olej do smażenia  Dynię(...)Paprykę oczyścić pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i dynię pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków

Krylowa Kuchnia
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 303

Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację. Składniki:           1 długa bułka paryska lekko czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej(...)morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty

Wanilia i Kardamon
Burgery z miodowym pulled pork 208

papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie

Mienta blog
Szaszłyki drobiowe z cukinią 159

malutkie cukinie patyczki do szaszłyków olej rzepakowy sól Składniki marynaty do mięsa: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano (polecam przyprawy Skworcu ) czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka(...)celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki mieszamy w misce. Oleju dajemy tylko tyle, aby marynata była lekko płynna, ale jeszcze gęsta.  Marynatę wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso i cukinię, nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przy nabijaniu składników na patyczki, pamiętajcie, aby mięso było

Smak mojego domu
Kurczak "po chińsku" 197

być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie

Kuchnia po mojemu
Cannelloni z mięsem i pomidorami 137

Cannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano.  A na czym polega jego nietypowość?  Zobaczcie sami.  I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki(...)łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty).  Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut

Smak mojego domu
Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek 89

zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne

Niedzielny kucharz
Schab gotowany 10 minutowy 651

ząbków czosnku 4 liście laurowe 8-10 kulek ziela angielskiego dodatkowo  majeranek pieprz mielony pół łyżeczki czosnku granulowanego Schab umyć i osuszyć. Do dużego garnka wlać wodę i dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Wody powinno być tyle aby przykrywała mięso. Do zimnej wody włożyć schab doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu 5 minut. Po tym czasie

Andzia Pichci
SOS Z PARÓWKAMI 109

jakościowo parówki – 160 g (np. Stówki, Sokołów, 100% mięsa z szynki lub Goodvalley, parówki 100% mięsa, bez konserwantów) 400 g pomidorów z puszki krojonych 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk, szczypta mielonej kolendry opcja: szczypta wędzonej papryki szczypta cukru pudru 4 łyżki oliwy do podania makaron krótki, ryż

Zasmakuj Kuchni
Soczysta kaczka pieczona 103

smaczny, soczysty. Dobra kaczka nie jest zła Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na mięciutkie soczyste mięso pod chrupiąca skórką. PRZEPIS NA SOCZYSTA KACZKA PIECZONA Składniki na soczysta kaczka pieczona: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony majeranek masło zwykłe lub klarowane czosnek granulowany 4 jabłka średniej wielkości najlepiej kwaśne Jak zrobić soczystą

Dorota Smakuje
szybkowar-gołąbki z kapusty włoskiej w sosie ze świeżymi pomidorami... 103

sztuka Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa. W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie

W Mojej Kuchni Lubię
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 117

danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki sól do smaku limonka Fasolę ugotować w osolonej

AZgotuj!
Zupa marchwiowa z klopsem 151

litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy lub klopsiki i smażymy na patelni z dwóch stron na jasno brązowo. Po usmażeniu dodajemy

chleba naszego
Kofty wołowe 149

łyżka oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania:  W dużej misce wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami. Następnie uformować podłużne wałki w które nalezy nadziać patyczek od szaszłyka. Obsmażamy na patelni

Smaki Natalii
Rolada z indyka 145

piersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Pasztet drobiowy z rosołu 130

czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną

VioletoweKucharzenie
Keczup z cukinii 88

stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. I wiecie co? Keczup z cukinii jest naprawdę odjazdowym dodatkiem do mięs, podkręca... Tryb czytania Artykuł Keczup z cukinii pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kociołek meksykański – długi weekend 191

zwykła , papryki łagodnej 1 czubata łyżka , mielonego kuminu 1 łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę

Ogrodnik w podróży
Orientalna zupa z dynią, curry i szpinakiem 129

możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się zarumieni. Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy miąższ i pestki

Apetyczna babeczka
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 137

białym wytrawnym winem) 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu (np. tagliatelle) sól pieprz świeżo mielony szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso kurczaka, suszone pomidory, zalać gorącym bulionem i dusić razem ok 5 minut. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić

Obiad gotowy
Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką 145

pomarańczowej pasty curry 2 ząbki czosnku łyżeczka curry w proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć

Gaździnka warzy
Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem 247

przepis jest specjalnie dla Was. Polecam. Składniki: Filet z indyka około 600 gram Sól Pieprz Mielona słodka papryka Kurkuma ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki gęstej śmietany Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Bulion około 400 ml Masło klarowane Olej Wykonanie: Mięso indyka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy

Smaki Ewy
Pasztet z grzybami 168

łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody

Kolorowa kuchnia Elki
KURCZAK W PARMEZANIE Z KASZKĄ KUSKUS 162

Tak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i  starty parmezan  z pyszną Kaszką Kuskus    1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy na kawałki,oprószamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 152

warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.    P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   P odawaj z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Bitki ze schabu – schab z dzika 205

dzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem

królestwo garów
Tradycyjny hummmus 178

świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki :  puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek extra virgin sól Przygotowanie :  Ciecierzycę odsączyć

Codzienne Gotowanie
Grillowana cukinia faszerowana wołowiną 190

jako główne danie zajadać.  Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki ostrej, świeży tymianek, 4 okrągłe plastry sera żółtego, 2 okrągłe cukinie, olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Przygotowanie: Mięso dobrze mieszamy z solą, pieprzem , papryką i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Cukinię przekrawamy na połowę, wydrążamy

Moniki Smakołyki
Udka z kurczaka zawinięte w boczek 183

frytkami i surówką.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierś z kurczaka w pieczarkach. 83

pęczka natki pietruszki po 10 sztuk zielonych i czarnych oliwek ( opcjonalnie ) sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój na średnie kawałki, natrzyj lekko pieprzem i solą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w paski obie papryki i smaż

Przepisy i porady kulinarne
Smarowidło do pieczywa 156

łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć z dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas.  2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić.  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę

Kuchnia w czekoladzie
(Nie)banalne naleśniki 2188

dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy w sakiewki. Podajemy lekko

Patchwork
Szaszłyki z krewetek z ananasem 182

Szaszłyki z krewetek to fantastyczna odmiana od mięsa z grilla. Lekka, aromatyczna, słodko-pikantna marynata. Połączenie krewetek z ananasem od razu kojarzy się z przekąską na pięknej plaży z palmami. Marynata z mielonymi migdałami nadaje im delikatnej słodkości i cudownej struktury, a chili ożywia smak. Szaszłyki z krewetek są bardzo proste, grillują się krótko i na pewno zachwycą wszystkich

Pociąg Do Kuchni
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 242

bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu

BaRepas
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 82

chciała wegetariańskie gołąbki zrobić, tylko po prostu akurat mięsa nie mieliśmy. Więc Madzia poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia... A podczas mielenia daktyli zepsuła nasz blender. Jak to Madzia... ;) Śliwki suszone 150 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao jagody

Marder&Marder Manufacture
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 193

łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów

ClauditteMissCooking
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 217

mniej) pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku  14 - 18 patyczków do szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 167

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie  rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boczek peklowany gotowany 366

ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 zmiażdżone ząbki czosnku  1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać  zrolowane uprzednio mięso. Peklować minimum 72 godziny. Po tym czasie przełozyć do rękawa i gotować przez 80 minut

Gosia gotuje
Filet z kurczaka z kminkiem 196

Wracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka.Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;)Filet z kurczaka z kminkiemSkładniki:pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób)żółtkosuszona cebulakminek mielonyprzyprawa do kurczakasól ziołowaolej z pestek winogron do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w plastry i lekko rozbić(...)stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą do kurczaka i mielonym kminkiem.Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kiedy będzie już podsmażone należy posmarować z obu stron surowym żółtkiem i obsmażyć ;)  Idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.Smacznego

Lawendowe Niebo
Kotlety mielone z serem 1349

Dziasiaj zapraszam na mielone z serem, które daje mielonym wyrazisty smak. W przepisie nie napisalam ile dokładnie dodajemy przypraw, ponieważ każdy z nas ma , nieco inne wymagania , jeżeli chodzi o przyprawy w kotletach. My lubimy dobrze doprawione, i ja nie żałuję przypraw. Zapraszam po przepis i zaczynamy : Składniki na 5 kotletów : 500 gr mielonego wołowego(...)kotletów sól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia Wykonanie: Do mielonego dodajemy  posztkowaną cebulę, jajko i bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej

Smaki Edyty
Pieczony kalafior 244

osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa. Przepis z tej stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie

Stare Gary