Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację. Składniki: 1 długa bułka paryska lekko czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej(...)morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty
Wanilia i Kardamonpapryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie
Mienta blogmalutkie cukinie patyczki do szaszłyków olej rzepakowy sól Składniki marynaty do mięsa: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano (polecam przyprawy Skworcu ) czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka(...)celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki mieszamy w misce. Oleju dajemy tylko tyle, aby marynata była lekko płynna, ale jeszcze gęsta. Marynatę wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso i cukinię, nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przy nabijaniu składników na patyczki, pamiętajcie, aby mięso było
Smak mojego domubyć mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie
Kuchnia po mojemuCannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano. A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki(...)łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut
Smak mojego domuzdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne
Niedzielny kucharzząbków czosnku 4 liście laurowe 8-10 kulek ziela angielskiego dodatkowo majeranek pieprz mielony pół łyżeczki czosnku granulowanego Schab umyć i osuszyć. Do dużego garnka wlać wodę i dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Wody powinno być tyle aby przykrywała mięso. Do zimnej wody włożyć schab doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu 5 minut. Po tym czasie
Andzia Pichcijakościowo parówki – 160 g (np. Stówki, Sokołów, 100% mięsa z szynki lub Goodvalley, parówki 100% mięsa, bez konserwantów) 400 g pomidorów z puszki krojonych 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk, szczypta mielonej kolendry opcja: szczypta wędzonej papryki szczypta cukru pudru 4 łyżki oliwy do podania makaron krótki, ryż
Zasmakuj Kuchnismaczny, soczysty. Dobra kaczka nie jest zła Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na mięciutkie soczyste mięso pod chrupiąca skórką. PRZEPIS NA SOCZYSTA KACZKA PIECZONA Składniki na soczysta kaczka pieczona: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony majeranek masło zwykłe lub klarowane czosnek granulowany 4 jabłka średniej wielkości najlepiej kwaśne Jak zrobić soczystą
Dorota Smakujesztuka Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa. W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie
W Mojej Kuchni Lubiędanie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki sól do smaku limonka Fasolę ugotować w osolonej
AZgotuj!litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy lub klopsiki i smażymy na patelni z dwóch stron na jasno brązowo. Po usmażeniu dodajemy
chleba naszegołyżka oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: W dużej misce wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami. Następnie uformować podłużne wałki w które nalezy nadziać patyczek od szaszłyka. Obsmażamy na patelni
Smaki Nataliipiersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać
Kolorowa kuchnia Elkiczosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną
VioletoweKucharzenie