mięso mielone - 22854 przepisów (strona:982/1524)

Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 179

niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso

Weekendy w domu i ogrodzie
OŚMIORNICZKA Z CHRUPIĄCYCH POLĘDWICZEK 151

najpierw maczamy w jajku a potem w mące. Tutaj jest na odwrót. Dzięki temu doprawione mięso nie traci smaku, a przyprawy są wyczuwalne ;) Składniki: polędwiczki 8 szt. jaja 2 szt. mąka kukurydziana 1/3 szkl. sól 1 łyżeczka tymianek 1 łyżeczka papryka ostra mielona 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta czosnek granulowany 1 łyżeczka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki

Kuchnia Paulettes
Zupa pieczarkowa 163

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest

Moja Delicja
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 201

selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Tatar wołowy 133

łyżeczka sosu sojowego papryka ostra mielona sól papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo mielony 1 cebula 2-3 ogórki konserwowe 3 żółtka Wykonanie: Do wołowiny należy dodać oliwę i sos sojowy oraz wyrabiając doprawiać solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrobione mięso odstawić na ok. 10 min do lodówki.  W tym czasie cebulę i ogórki pokroić

Z notatnika
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 117

cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy starty czosnek. Chwilkę smażymy. Mięso kroimy w kostkę. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą

Kolizje Smaków
Chutney jabłkowy do słoików na zimę 127

kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Flaczki wołowe 105

wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól ,gałka muszkatołowa imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

R'n'G Kitchen
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 158

całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać np. z ryżem jaśminowym i posypać świeżą natką kolendry

Calzonella.com
Grillowane warzywa 106

Dzisiaj warzywa w pysznej marynacie, idealnie doprawione i chrupiące, choć dobrze zgrillowane. Świetny dodatek do mięsa a całość zrobi nam rewelacyjny obiad na świeżym powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego  * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać z oregano i pieprzem. Warzywa pokroić na dowolne kawałki

Magiczne Życie Marty
Tzatziki 118

ostrym wydaniu, z czosnkiem i dużą ilością startego, świeżego ogórka. Idealny do głównego dania, grillowanego mięsa ale również do wegetariańskich potraw. Składniki dla 2 osób: 6 średnich ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki greckiego jogurtu 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i odsączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo

Kuchnia Pani Wiosny
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 193

papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z klopsikami 138

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 4 porcje: 400 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki bułki

Moja Galeria Smaku
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 154

łyżeczka soli oliwa z oliwek świeży rozmaryn świeżo mielony pieprz (grubo mielony) plus pieprz syczuański sól łódeczki ziemniaczane – najlepiej ze świeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Cukinię pokroić

Pociąg Do Kuchni
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 204

wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok. Na dużej patelni rozgrzewamy

Kuchenna Kontrrewolucya