mięso mielone - 23354 przepisów (strona:887/1557)

Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu. 264

pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Ps. Jeśli ktoś nie lubi śmietany, ani majonezu może zamiast tego dać oleju lub oliwy

Przepisy i porady kulinarne
Turecki szaszłyk - sis tavuk 230

sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka(...)soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej

Codzienne Gotowanie
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 231

miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka

Pełny talerz
Biała kiełbasa 129

minut.Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić

Gosia gotuje
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 129

wody 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego 3 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Karkówkę gotować w  garnku z przyprawami do miękkości. Gotowe mięso wyjąć ,odsączyc i pokroić na plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone

w mojej kuchni
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 449

Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem

Ostra na Słodko
Pasztet z królika Babci Anieli 213

talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie

Apetyczna babeczka
Klops z papryką 189

dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę

Aga w kuchni
Gulasz drobiowy 441

duża marchew 25 dag pieczarek 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego  4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie Mięso  oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor

Proste Potrawy
Gulasz po góralsku 220

cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2.   Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać 3.Przełożyć do rondla

Proste Potrawy
Kotlety z kurczaka i warzyw zupy w pomidorach 345

Jeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi

Buniabaje w kuchni
Barszcz z uszkami 228

Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki

Smaki Edyty
Lekkie gołąbki z młodej kapusty 248

dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół ugotowany ryż, przyprawić. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość dobrze wymieszać. Na liściach kapusty układać po 2-3 łyżki farszu, zwijać

Magiczne Życie Marty
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 234

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory(...)mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście

My Culinary Art
Shawarma 182

łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego; 2 łyżki soku z cytryny; 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; Mięso umyć i drobno pokroić. Przygotować marynatę: do miski wsypać przyprawy, dodać jogurt, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso włożyć

In my kitchen