mięso mielone - 23354 przepisów (strona:888/1557)

Karkówka pieczona w plastrach 593

lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej  Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy(...)odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!!   Źródło: Domowa kuchnia

Kuchnia domowa Ani
Placki po węgiersku 290

koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej(...)dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu. Źródło

Gospodyni Miejska
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 194

pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut(...)całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.  Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 143

łyżka soku z limonki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/3 łyżeczki kuminu mielonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, paprykę słodką, paprykę chili, kumin, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy(...)kroimy w grubą kostkę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Na patyczki nabijamy przygotowane składniki w kolejności: mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - kukurydza - mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - mięso. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony. 4) Szaszłyki z kurczakiem i warzywami Kultowa propozycja grillowa - szaszłyki

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 232

około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku

JejKuchnia
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 217

makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza

Kuchnia co dnia
Gulasz mocno paprykowy 236

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy

Kuchcik gotuje
Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście 214

zmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę.    Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni

Simply Food
Sis kebab jagnięcy 128

niezwykle popularne danie. Kebab wywodzi się z Bliskiego Wschodu i może być zrobiony praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Sis kebab to mięso grillowane na szpadce/szaszłyku. Mięso może być pokrojone na kawałki lub zmielone i następnie nadziane lub oblepione na szpadkę. Tradycyjnie mięso jest grillowane nad rozżarzonymi węglami. Sis kebab wywodzi się czasów, gdy Turcy byli ludem wędrownym i migrowali(...)500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 50ml oliwy z oliwek chlebek arabski lub pita do podania sól cebula, papryka, sałata, rzodkiewka do podania Jak zrobić sis kebab?  Mięso czyścić i pokroić w kostkę około

Codzienne Gotowanie
Cytrynowo – pieprzowa polędwiczka wieprzowa 381

wieprzowa Jogurt naturalny Pieprz w zalewie Cytryna Oliwa Ocet balsamiczny Natka pietruszki Szczypiorek Czosnek Suszone pomidory Sól Pieprz   Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy z przerostów tłuszczu i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, przekładamy do miski, do której dodajemy kilka łyżek jogurtu, sporo zielonego pieprzu z zalewą, dwie łyżki octu balsamicznego(...)skórkę otartą z połowy cytryny, dużo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, przetarte dwa ząbki czosnku, łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawa, lub drobno posiekane). Możemy dodać nieco gotowej przyprawy do mięs, jednak nie jest to konieczne. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy

MarcinChef
szybkowar- kapuśniak na żeberkach... 119

pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać(...)ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1195

minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy

Kolizje Smaków
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 288

obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania 1/3 objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku(...)ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki kuminu, startego w moździerzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu, świeżo mielonego SKŁADNIKI DO SOSU MOJO 2 łyżki świeżego soku z limonek 2-3 łyżki soków spod mięsa 1/3 szklanki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cukru sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 203

burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf

Right Behind The Kitchen