mięso mielone - 23354 przepisów (strona:461/1557)

Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 198

mięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy. Gotujemy około 1.5 h. Pierś wyjmujemy z rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście.  Ciasto rozwałkowujemy

MamaOskarka
Rolada z pieczarkami. 2355

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie

O kuchni z uczuciem
Zupa po meksykańsku 273

Zima niestety wróciła, więc zamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo

NA MOIM TALERZU
MIELONE Z KALAFIOREM 188

jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakują Składniki: 70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy

Z Majeczką w kuchni
Pieczarki faszerowane - mała przekąska na każdą okazję 121

wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do  przygotowania około 30 sztuk  potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek  - 400g dowolnego mięsa mielonego  - 1 cebula drobniutko pokrojona  - 3/4 jajka - mąka i bułka tarta do panierowania  - olej słonecznikowy do smażenia - sól i pieprz do smaku Na początek płuczę(...)obieram pieczarki wycinając ich trzonki, które drobniutko kroję. W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować.   Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki. Gdy wszystkie są gotowe, szykują zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia, z mąką, roztrzepanym jajkiem

I tu będę miała takie te
Ananasowe klopsiki z teriyaki 242

użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka(...)plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi

Poezja smaku
Spaghetti bolognese z pomidorami z puszki 125

jedno z tych dań, które gości bardzo systematycznie na moim stole. Jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Dziś wersja z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Składniki: 25 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) 1 puszka pomidorów w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów Szczypta pieprzu Sól do smaku(...)ziemniaczanej 1/2 puszki wody Opcjonalnie: łyżeczka czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Lasagne bolognese krok po kroku 340

zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy

Mania Gotowania
Orient Pampuch 210

suszonych drożdży 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki oleju arachidowego (plus trochę do wysmarowania miski) 300 ml ciepłej wody Nadzienie (moja inwencja) olej arachidowy do smażenia 400g wołowego mięsa mielonego duży ząbek czosnku 2 chlusty calvadosu 1 chlust sosu Worcestershire 3 chlusty sosu sojowego płaska łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonego imbiru sól i pieprz do smaku duża garść(...)będzie- uwielbiam je macać!). Kulkę ciasta wkładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło aż podwoi swoją objętość (półtorej godziny powinno wystarczyć). Przygotowujemy nadzienie. Podsmażamy mięso na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i sojowy oraz calvados. Czekamy aż trochę odparują, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sałaty i drobno posiekaną

les mirabelles
Zupa gołąbkowa 277

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały(...)łyżeczki) Szczypta mielonego kminku Sól i pieprz wg uznania Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami

Kuchnia w czekoladzie
PYSZNE, OSZUKANE GOŁĄBKI + FILMIK 110

kapustą w środku. Bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapiekłam je z sosem i serem, wyszły pyszne, polecam.  SKŁADNIKI :   1  kg kapusty białej, świeżej 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego 2 jajka 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  mąka do obtoczenia  olej do smażenia 2 woreczki ryżu ugotowane, odcedzone i ostudzone

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki bez zawijania 73

Gołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze mięso

Wasze Przepisy
Kuchnia na trudne czasy 160

trudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z klopsikami 135

dłuższego czasu przyglądałem się temu daniu na blogach. Każdy ma swój sposób na jego urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około 300 g mięsa mielonego z szynki, - suszone pomidory z bazylią, - czosnek granulowany, - jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Sos : - pomidory krojone z puszki, - łyżka koncentratu pomidorowego, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Mięso

Przepisy Mikołaja
Gołąbki 108

robi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze.  Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa

Na moim talerzu