wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do przygotowania około 30 sztuk potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek - 400g dowolnego mięsa mielonego - 1 cebula drobniutko pokrojona - 3/4 jajka - mąka i bułka tarta do panierowania - olej słonecznikowy do smażenia - sól i pieprz do smaku Na początek płuczę(...)obieram pieczarki wycinając ich trzonki, które drobniutko kroję. W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować. Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki. Gdy wszystkie są gotowe, szykują zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia, z mąką, roztrzepanym jajkiem
I tu będę miała takie teużyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka(...)plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi
Poezja smakujedno z tych dań, które gości bardzo systematycznie na moim stole. Jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Dziś wersja z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Składniki: 25 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) 1 puszka pomidorów w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów Szczypta pieprzu Sól do smaku(...)ziemniaczanej 1/2 puszki wody Opcjonalnie: łyżeczka czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Tradycyjna Kuchniazawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy
Mania Gotowaniasuszonych drożdży 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki oleju arachidowego (plus trochę do wysmarowania miski) 300 ml ciepłej wody Nadzienie (moja inwencja) olej arachidowy do smażenia 400g wołowego mięsa mielonego duży ząbek czosnku 2 chlusty calvadosu 1 chlust sosu Worcestershire 3 chlusty sosu sojowego płaska łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonego imbiru sól i pieprz do smaku duża garść(...)będzie- uwielbiam je macać!). Kulkę ciasta wkładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło aż podwoi swoją objętość (półtorej godziny powinno wystarczyć). Przygotowujemy nadzienie. Podsmażamy mięso na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i sojowy oraz calvados. Czekamy aż trochę odparują, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sałaty i drobno posiekaną
les mirabellesCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 100g ryżu ½ małej główki kapusty 1 litr wody 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 większa marchewka 1 mniejsza pietruszka Mały kawałek korzenia selera 300ml przecieru pomidorowego Mały(...)łyżeczki) Szczypta mielonego kminku Sól i pieprz wg uznania Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami
Kuchnia w czekoladziekapustą w środku. Bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapiekłam je z sosem i serem, wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg kapusty białej, świeżej 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego 2 jajka 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia 2 woreczki ryżu ugotowane, odcedzone i ostudzone
Kulinarne Fantazje MarioliGołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze mięso
Wasze Przepisytrudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz z żołądków – gulasz z serc – zupa gulaszowa z papryką – Jarskie gołąbki z kaszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędłuższego czasu przyglądałem się temu daniu na blogach. Każdy ma swój sposób na jego urozmaicenie, wiec i ja go znalazłem . Składniki : - makaron spaghetti. Klopsiki : - około 300 g mięsa mielonego z szynki, - suszone pomidory z bazylią, - czosnek granulowany, - jajko, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Sos : - pomidory krojone z puszki, - łyżka koncentratu pomidorowego, - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - świeży tymianek. Wykonanie : Mięso
Przepisy Mikołajarobi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa
Na moim talerzuszybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i curry. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, dodajemy ser gorgonzola. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy tortellini. Gotujemy kolejne 4 minuty. Dodajemy szpinak i 2 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż sos zgęstnieje
Delusional Trinerównież na zimno. Zimne można pokroić na plasterki podawać do pieczywa. Składniki 500 g mięsa mielonego z łopatki 250g-300 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1/2 średniego pora pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka … Czytaj dalej Kotlety mielone z farszem pieczarkowym
gotuj ze mnąjest zimno stawiamy miskę na misce z gorącą wodą – przyspiesza rośnięcie drożdży ). Farsz do bułeczek 2 nieduże cebule 3 ząbki czosnku 05, kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka chili oraz mielona kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego Cebule oraz czosnek obrać, drobno(...)pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko potem osłabi ten smak ) . Wróćmy do ciasta, dodajemy do naszego zaczynu mąkę, rozpuszczone przestudzone masło, sól, dodać mleko, wybite jajka oraz mąkę. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gdy ciasto
Kuchnia na wzgórzupieczone a w środku mają gniazdko z jajkiem sadzonym:). Cieszą oko i podniebienie, polecam jako odmianę dla tradycyjnych, smażonych kotletów. Ważne jest by dobrze je doprawić. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Dodatkowo: 6 jajek
Szefowa kuchni