mięso mielone - 22854 przepisów (strona:456/1524)

Zapiekane naleśniki bolognese. 402

smażenia Połączyć składniki na naleśniki.  Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć  cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków). Farsz: 500 gram mięsa mielonego z udźca indyka cebula marchewka seler naciowy 1 łodyga oregano oliwa ząbek czosnku 1 małe peperoncino sól 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku Sos: puszka pomidorów krojonych ząbek czosnku(...)łyżka oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta cukru szczypta ostrej papryki sól do smaku Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy, następnie dodajemy mięso, solimy. Kiedy będzie gotowe dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy

AZgotuj!
Pulpeciki w sosie pomidorowym 120

trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie lżejsze niż w smażone. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 2 łyżki bułki tartej cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie(...)Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego

Życie ze smakiem
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 253

temat shepherd’s pie jest tyle, ile kucharek. Dlatego jest to jedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa 2 marchewki 1 średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli

Dieta bez mleka
spaghetti bez smażenia 1154

osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki pół cebuli drobno posiekanej 1 marchewka 3 łyżeczki passaty pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować

cukrem pudrem posypane
Mięso mielone z kaszą pęczak i mieszanką warzyw 139

Jedno z moich ulubionych i bardzo częstych posiłków. Przygotowanie zajmuje dosłownie piętnaście minut, a smak pozostaje na dłużej. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 30g kaszy pęczak ugotowanej 200g mrożonych warzyw po włosku przyprawy: jarzynka eko, suszone pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy warzywa i mięso. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Usmażone produkty łączymy

Truskawkowa Fiesta
Gołąbki – przepisy na gołąbki 866

Gołąbki z ryżem i mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę, czy w dużym(...)przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz

codojedzenia
Zupa klopsikowa 141

klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól lub vegeta pieprz Mięso

kuchnia doski
Spaghetti z makaronem z dyni piżmowej 186

szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego  jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka  jedna cukinia jedna dynia piżmowa jedna cebula (starta na drobnych oczkach) 5 ząbków czosnku  (wyciśnięty(...)prasie do mięsa) 2 ząbki czosnku do pasty ze szpinaku riccota i szpinak  (po garści) świeża Bazylia 2 łyżki majeranku sól,pieprz,do smaku sucha bazylia,oregano,tymianek po łyżce pomidory koktajlowe,lub inne słodkie ale małe  do ozdoby (ja użyłam tzw.paprykowych,słodkie i maja kształt przypominający małą paprykę) kilka łyżek oliwy z oliwek MIĘSO; Mięso ,bułkę ,jajka

Viola cooks with passion
Mielonka z łopatki 143

mieszamy je porządnie z peklosolą. Wkładamy do miski i stawiamy na szafce kuchennej na pół godziny. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso mielimy w maszynce na sitku 3-5 mm (my akurat mamy sitko 4 mm). dodajemy wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i porządnie wyrabiamy przez kilka minut, aż mięso wchłonie

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowa uczta 148

dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli.   Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy

Kucharzyca
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 196

jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony groszek – 100 g * cebula(...)oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby

Ostra na Słodko
Klopsy mięsno-twarogowe. 103

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Pomysł na odchudzoną wersję klopsików .   Składniki:     ->1 paczka mieszanki kiełków [ brokuł + rzodkiew]   ->200g mięsa mielonego   -> 150g sera białego   -> 1 jajko   -> ½ cebuli   -> 1 jogurt grecki -> 1 pęczek koperku   -> 1,5 szklanki bulionu(...)Sól, pieprz, bazylia, czosnek   -> Garść mieszanki sałat   -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie:   Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa. Rozbijamy całe jajko   [ średniej wielkości]. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią z dodatkiem czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Burrito meksykańskie 273

zrobiłam ciut lżejszą wersję ;) Składniki: Na dwie duże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej 6 łyżek przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso

Kuchnia w czekoladzie
Ravioli z mięsem 90

ciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki

Gotowanie jest łatwe
Burgery na grilla 132

łopatki wieprzowej ok.   700 gram 1 Cebula 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka czosnek granulowanego 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz i cebulkę. W zależności od upodobań możemy doprawić jeszcze solą. Do burgerów przygotowujemy  tacę lub talerz

Smaki Ewy
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 182

podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu tabasco 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka musztardy miodowej chutney

DefinicjaSmaku
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 162

mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek

Trzeci talerz
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 169

mięsa i dalej gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie dodajemy także pora pokrojonego na mniejsze kawałki i przyprawy. Gotujemy około 1.5 h. Pierś wyjmujemy z rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście.  Ciasto rozwałkowujemy

MamaOskarka
Rolada z pieczarkami. 2321

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie

O kuchni z uczuciem
Zupa po meksykańsku 244

Zima niestety wróciła, więc zamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo

NA MOIM TALERZU
MIELONE Z KALAFIOREM 160

jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakują Składniki: 70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy

Z Majeczką w kuchni
Ananasowe klopsiki z teriyaki 199

użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka(...)plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi

Poezja smaku
Spaghetti bolognese z pomidorami z puszki 94

jedno z tych dań, które gości bardzo systematycznie na moim stole. Jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Dziś wersja z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Składniki: 25 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) 1 puszka pomidorów w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów Szczypta pieprzu Sól do smaku(...)ziemniaczanej 1/2 puszki wody Opcjonalnie: łyżeczka czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Lasagne bolognese krok po kroku 312

zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy

Mania Gotowania
Orient Pampuch 184

suszonych drożdży 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki oleju arachidowego (plus trochę do wysmarowania miski) 300 ml ciepłej wody Nadzienie (moja inwencja) olej arachidowy do smażenia 400g wołowego mięsa mielonego duży ząbek czosnku 2 chlusty calvadosu 1 chlust sosu Worcestershire 3 chlusty sosu sojowego płaska łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonego imbiru sól i pieprz do smaku duża garść(...)będzie- uwielbiam je macać!). Kulkę ciasta wkładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło aż podwoi swoją objętość (półtorej godziny powinno wystarczyć). Przygotowujemy nadzienie. Podsmażamy mięso na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Worcestershire i sojowy oraz calvados. Czekamy aż trochę odparują, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy sałaty i drobno posiekaną

les mirabelles