blaszce przed zapieczeniem w piekarniku. Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone. Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min., potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów. Jeżeli dodajemy(...)mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami. W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem i przyprawami. Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje. Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie. Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez przykrycia
chleba naszegopół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso mielimy najlepiej na grubszym sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru
Swojskie jedzonkoSkładniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, papryka ostra mielona, sól 2 ząbki czosnku ser żółty makaron do lasagne Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy
Moje-pitraszenieSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy
Moje-pitraszeniejeszcze nie raz je zrobię. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 60 dag mięsa mielonego 1 puszka fasolki białej 3 marchewki 2 cebule olej sól pieprz czosnek papryka słodka Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać mięso, doprawić i podsmażyć
Ewusiowe SmakiZapraszam :) Składniki : 1 paczka Makaronu spaghetti Makarony polskie 2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie
Sama słodycz i szczypta chilipomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw
Wielki apetytsałatą i plastrem pomidora ;) Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego z indyka 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 jajko sól, pieprz, oregano, czerwona papryka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy blachę wykładamy papierem do pieczenia z mięsa formujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros
w mojej kuchniSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 brokuł 100 g sera gouda 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Brokuła zalać wrzątkiem na około 3 min , wyjąć
O kuchni z uczuciemodwiedzin strony http: //www.tradismak.pl/ . Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka pół piersi z kurczaka Samego mięsa musimy mieć ok 900g, ale nie więcej. papryka suszona sól pieprz Kamis 2 łyżeczki żelatyny czosnek suszony Wykonanie: Z 3 ćwiartek wypruwamy kości. Jedną ćwiartkę mielimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawiamy do smaku przyprawami(...)dodajemy łyżeczkę żelatyny. Mieszamy dokładnie. 2 pozostałe ćwiartki rozkładamy tak aby wielkością zmieściły się w naszym szynkowarze. Posypujemy je przyprawami wedle uznania i dodatkowo łyżeczką żelatyny. Układamy mielone mięso z pokrojoną piersią i dokładnie zawijamy. Układamy w szynkowarze, zamykamy. W większy garnek wlewamy wodę, tak aby sięgała ok 1 cm poniżej brzegu praski. Wkładamy na dno ściereczkę
Malinowe Pocałunkipikantne zapieksy, które można także po upieczeniu podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę. Składniki: Bagietki lub podłużne bułki Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka (lub po około 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory(...)mielona – słodka i ostra Dodatkowo: ok 10dkg żółtego sera najlepiej mozzarella, ale może być też gouda lub inny olej do smażenia domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) *** Pomidory kroimy w kosteczkę *** *** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy *** *** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso
Blog z ApetytemRozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli i marchewki powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo) 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów (ja używam całych(...)grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody
Ratunku obiadkiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy(...)oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprznaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski(...)słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić
Gotowanie jest łatwe