zalewy (sól kamienna,liść laurowy ziele angielskie) która w niej leżała tydzień bo taką akurat miałem lecz uważam że bez zalewy będzie też ok wystarczy delikatnie ją posolić -następnie mięso mielimy dwa-trzy razy przez sitko 2 mm -teraz przyprawy i zimna woda i mieszamy,wody dawałem na wyczucie -dodajemy słoninę posypaną papryką do mięsa i mieszamy aby słoninka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-) Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos: ketchup majonez czosnek sól,pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam
potrawyregionalnedanie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: Ok. 0,5 kg mięsa mielonego Kilka plasterków żółtego sera Mała cebula jajko sałata Ogórek Pomidor Ketchup Sól i pieprz Bułeczki z sezamem Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać , podsmażyć, dodać do mięsa, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki, spłaszczyć je dłonią i smażyć na posmarowanej oliwą patelni. Bułeczki przekroić na pół i podpiec chwilkę
The Sweet Damselzapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra Przygotowanie: Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek (jak nie będzie
Gaździnka warzySkładniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki ułożyć
A Ty Smakuj Mniedanie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć
Kulinarna rozmowaefekt końcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :) Składniki: 18 sztuk papieru ryżowego 1 torebka ryżu 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 papryczka ostra sól, pieprz sezam do otoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj(...)ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej) Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy
Niezły MłynekSkładniki : 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli nie mamy bułki może być kasza manna 2 małe lub 1 duże jajko sól, pieprz, kilka kropli magii, liść laurowy Przygotowanie : Do mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma(...)połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :) Składniki na sos: pęczek koperku około 2 łyżek mąki sól, pieprz, maggi masło klarowane Jeśli sos po dołożeniu
Proste Potrawyzapiekane w sosie beszamelowym z odrobiną mozzarelli z wierzchu! Smak pycha! Musicie koniecznie wypróbować! Zapraszam po przepis! Składniki: 12 rurek cannelloni sos boloński z tego przepisu: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano mozzarella SOS BESZAMELOWY(...)przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie
Gotuj z Mąkąłyżki bułki tartej + bułka do panierowania kotletów 6 listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy w maszynce. Szałwię drobno szatkujemy. Obrane jabłko oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z dodatkiem szałwii do momentu aż będzie
Qchnia po prostuZupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście(...)laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się
Ratunku obiadjeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany(...)samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy
Olikowa kuchnia