naszym kulinarnym atlasie świata (jeśli jeszcze się z nim nie znacie, to polecamy się zapoznać) zajmie miejsce w niechlubnej kategorii dań bezpaństwowych. Składniki (3 porcje): Mięsko mielone z tofu - 200 g tofu - 2.5 łyżki płatków drożdżowych - 1.5 łyżki sosu sojowego - 0.5 łyżeczki ostrej papryki - 0.5 łyżeczki wędzonej paryki - 1.5 łyżki oliwy - 0.5 łyżeczki suszonego(...)drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze) Przygotowanie: 1) Zaczynamy od marynowania tofu (najlepiej przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem robienia spaghetti). Ze wszystkich składników na mięso mielone (poza tofu) robimy pastę do której następnie wkruszamy tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 2) Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania
Roślinożerni urlopowiczeczyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu 3 mini papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa) lub 1 duża 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz mielony do smaku 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentrat pomidorowy szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego400-500 ml wody Jak przygotować pyszne gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty? Parzymy wrzącą wodą pojedyncze liście młodej kapusty. Trzymamy liście we wrzącej wodzie aż zmiękną. Po wyjęciu z garnka, ścinamy delikatnie nerwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczareczki,do tego pięknie się prezentuje ....kto się skusi???polecam gorąco Składniki: Pieczony ser: 600 g sera żółtego gouda 3 jajka 2 łyżki majonezu Nadzienie: 400 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej papryka słodka mielona pieprz czarny pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Oczyszczone pieczarki(...)drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia
Swojskie jedzonkotroszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-) Składniki kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki ketchupu sól pieprz 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1. Mięsa przekładamy do miski
kruche babeczkidzieciństwa 🙂 Pyszne, smaczne i garść wspomnień z kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli. Składniki ziemniaki mączyste – 1½ kg mąka pszenna – 2-3 łyżki mąka … Czytaj dalej Babcine cepeliny ,kartacze z mięsem
gotuj ze mnąwww.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk: Kotleciki 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej(...)łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE: W dużej misce łącze wszystkie składniki pulpetów. W garnku o grubym dnie wlewam wodę ok 2 szklanki. Gotuję. Z mięsa formuje kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron. Przekładam do garnka z.ugotowan
Gotowanie Patkibłonnika, warzywa oraz niecodzienne smaki! 🍅 Składniki (porcja dla 4-5 osób): - 1 torebka kaszy jęczmiennej - 1 torebka kaszy gryczanej białej lub prażonej - opakowanie mrożonej fasolki zielonej Hortex - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 łyżki oleju do smażenia - papryka czerwona - cebula - 1 przecier pomidorowy 500ml - natka pietruszki łyżka - 2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz czarny świeżo mielony - szczypta papryki ostrej(...)szczypta papryki słodkiej - szczypta chili pieprz cayenne Sposób przygotowania: - na rozgrzanej patelni usmaż na oleju pokrojoną cebulę i paprykę oraz mięso wołowe, dopraw solą, czosnkiem, natką pietruszki, pieprzem i chili; - w osolonej wodzie ugotuj kasze; - do mięsa i warzyw na patelni dodaj fasolkę zieloną Hortex - wszystko mieszaj i duś na wolnym ogniu; - ugotowane kasze, odcedź i dodaj do mięsa
MintTastes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 kg mięsa mielonego z indyka - jajko - pęczek koperku - łyżka majeranku - dwa ząbki czosnku - dowolna przyprawa typu jarzynka -sól, pieprz do smaku -łyżka zimnej wody mineralnej Do mięsa wbijamy jajko, wyciskamy czosnek
Kulinarne przemysleniablogu największym powodzenie, to właśnie rzeczy prostych szukacie najchętniej. Zatem zapraszam na pyszne mieloniaki! W ogóle pomysł na te kotlety powstał przy lazanii. Poprosiłem Anię żeby kupiła trochę mielonego mięsa na lazanię właśnie. Mój błąd polegał na tym, że nie sprecyzowałem ilości. A Ania, jak to Ania, wróciła do domu z kilogramem. Jak na dwie osoby trochę za dużo
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 pęczka koperku 1 mozzarella papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany 1 cebula 1 łyżka bułki tartej 1 jajko Cebulę oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, wszystko dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Moje-pitraszenieboczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko i białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatyczne, dobrze doprawione mięso z odrobiną sera - szybki i prosty obiad, idealny, gdy nie macie ochoty zbyt długo siedzieć w kuchni. Potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty ser o mocnym smaku
W poszukiwaniu inspiracjiGrillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie. Podałam je z sałatką grecką. Bardzo polecam:) składniki: 3 niewielkie bakłażany łyżka soli nadzienie: 500 g mielonego mięsa 125 g mozzarelli 125 g ziołowego sera kanapkowego cebula 2 żółtka po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos: 2 puszki pomidorów cebula
6nieboSkładniki: 1400 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1/2 łyżeczki kolendry szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz 1/4 kostki smalcu 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę. Bułkę podzielić na mniejsze kawałki, namoczyć w mleku. Mięso przekładamy do większej
kulinarnyswiatdomipodaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką i przeciśniętym przez praskę
Gotuj z Rumcajsemkostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić
Jadło i czytadłoZupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki
IMPRESJA SMAKUzjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie(...)Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami
dom-agi.plpodane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula puszka kukurydzy puszka Chilli Beans 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: woreczek ugotowanego ryżu śmietana 18% Tortilla Chips Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez jakiś czas(...)momentu gdy straci surowość i lekko się zrumieni. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, dwa pokrojone w drobną kostkę pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chili con carne podawać z ryżem, śmietaną i tortillą lub tak jak u mnie z Tortilla
Pasja Smakupapryki wyszedł przepyszny. Bardzo polecam. inspiracja Easy Turkish Recipes składniki ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany ok 500 g chudej mielonej wołowiny 1 cebula 1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber) garść posiekanej natki pietruszki sos 1 łyżka(...)pokroić w okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut. Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Bakłażany
Stare Garymąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się(...)czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego (można też dodać kefir albo wodę) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanej
Obiad gotowyg/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 6 g/kg -gorczyca ziarno 4-5 g /kg /osobiście nie dałem bo zapomniałem z tego pośpiechu :) -woda 500 ml -jelita wieprzowe 28/32 WYKONANIE Mięso mielimy dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy, do kleistości. Następnie napełniamy ściśle jelita. Wieszamy na kijach i wygrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnie mamy wygrzaną i mamy żar kiełbasę(...)jest zabezpieczona bakteriobójczo, i z pewnością nie poleży nam w lodówce tyle co kiełbasa na peklosoli. Tą kiełbasę zrobiłem w około 6 godzin, wliczając w to kupno mięsa, pomycie wszystkich naczyń i nadziewarki, po samo pójście na działkę i uwędzenie jej. Więc jeżeli ktoś posiada wędzarnie przy domu to zapewne taką kiełbaskę zrobi jeszcze szybciej. Wędzarnie może wygrzać podczas nadziewania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ostatnio szukam nieco dziwnych dań, które mogłyby spełniać wiele ról Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla(...)Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszk\u0105.\r","Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.\r"]} Drukuj Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią Składniki Nadzienie 1 duża cebula 350 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka pokrojonych pomidorów lub 4 duże pomidory świeże 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 pęczka natki 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka ostra
Mieszam w Garnkufrytkownicy..kiedyś robiłam w podobnym cieście , ale tym razem są z kapustą i grzybami mun..pomysł na taki , a w sumie podobny dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 500 g mięsa mielonego kawałek kapusty pekińskiej kilka grzybów mun Skworcu 1 łyżka suszu warzywnego Skworcu 1 cebula 1 jajko około 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz(...)mleka 1 jajko Grzyby mun namoczyć , następnie gotować kilka minut.Pokroić w paseczki.Cebule obrać i pokroić , kapustę poszatkować . Kapustę, cebulę grzyby i susz podsmażyć na łyżce oleju .Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą i podsmażoną kapustą i przyprawami a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety .Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do utworzenia jednolitej masy, obtaczać w niej kotlety
Moje domowe kucharzeniejakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą(...)pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy
Kolizje Smakównaszych ulubionych . Wyśmienita w smaku z powodzeniem zastępuje jeden pełny posiłek . Gęsta i pożywna , a do tego te czarodziejskie ,smażone klopsiki .. Polecam ! składniki : klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka ( ja mielę sama , najczęściej z własnych kur ) 1 jajko 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści kolendry 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego cynamonu 3 dość duże , pomidory mięsiste ( lub łyżka koncentratu pomidorowego ) 1 łyżeczka chilli , można mniej jeśli wolicie łagodne danie 100 ml słodkiej śmietany 18 % do zup masło sól do smaku dodatkowo : szczypiorek do przybrania Składniki z listy „klopsiki” , umieszczamy w misce i wyrabiamy na gładką masę . Z mięsa formujemy klopsiki o wielkości
Ogrodnik w podróży