śmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe) 2 ząbki czosnku 450 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: farsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości
Niezły Młynekmięsa i wg. gustu do sosu ) 1 średnia marchewka z rosołu 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1-2 szkl. rosołu lub bulionu 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone
Kuchnia BeatySkładniki: 750g mięsa mielonego, 1/2 dużej cebuli, 1,6l bulionu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 100ml mleka, ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą
W kuchni u MonikiPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło
Stare Garymielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, ugotowanym
W Mojej Kuchni Lubięogródku. W większych marketach dostaniecie również takie liście kiszone w słoikach- również nadają się do zawijania :) Wystarczy je jednak przepłukać.Składniki: 30 dużych liści winogron, 200 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu jaśminowego, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 200 g kurek, 200 ml śmietany 12%, posiekany koperek, pieprz kolorowy(...)świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie: Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik
Aga w kuchnizajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cukinia 100 g suchego białego ryżu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku(...)szczypty chili 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 150 ml wody + 1 łyżka do rozrobienia mąki 1 łyżeczka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 garść startego żółtego sera (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przelewamy zimną wodą
Prosto z Kotłaśrednich ziemniaków 300g dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę(...)następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Przesmażamy, doprawiając przyprawą warzywną i pieprzem. W rondelku podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa mielonego:). Smakuje jak pizza, wygląda jak pizza, ma charakterystyczne dla niej przyprawy i dodatki, ale pizzą zdecydowanie nie jest, nie ma w niej ciasta, jedynie samo mięso:). 500g mięsa mielonego 1 kajzerka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 jajko 1 cebula 100g sera cheddar 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, bazylia(...)siekamy. Ser ścieramy na tarce. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy do smaku, ciasto dokładnie mieszamy łyżką lub dłonią. 2. Mięsem wyklejamy tortownicę, pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Kroimy w trójkąty. Podajemy z frytkami lub ziemniakami
Szefowa kuchnimięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 500g mięsa mielonego 500g(...)Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno. Ryż ugotować na półtwardo. Cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać. paprykę umyć, wyciąć ogonek i gniazdo nasienne. Do środka każdej włożyć nadzienie. Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni
Obiad gotowydużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym(...)ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłowieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu(...)kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso
My Chcemy Jeśćmięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej 125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestazapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu(...)zioła prowansalskie, chilli 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) Pozostałe: 18 płatów makaronu lasagne olej rzepakowy 2 kulki mozzarelli 100 g żółtego sera WYKONANIE Warstwa mięsno- makaronowa: Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, polać całość oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu
Passions hobbies lifePołączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki(...)ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli(...)cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia- lekko przestudzić. Naleśniki nadziewać mięsem i układać
Smaczny zeszytmięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy
VioletoweKucharzeniejogurt, propozycja ta będzie także dobrym pomysłem na posiłek dla osób które liczą kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek(...)pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie
Poezja Smaków - blog kulinarny