Składniki na pulpety: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów Składniki na sos: 1,5-2 szklanki wody (+3 łyżki do rozrobienia mąki) 2 garści pieczarek 1 duży pęczek kopru (świeży lub mrożony) 4 liście
Prosto z Kotłałyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej do smażenia 2 łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy
Gotowanie Patkisoczyste i delikatne, a sos wyrazisty. Tak przygotowanego klopsika, po rozdrobnieniu, możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. pół kilograma mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem. Masę wyrabiamy chwilę i formujemy kulki. Klopsiki podsmażamy w rondelku
Dieta bez mlekasoli peklowej (peklosmaczek) * 1 łyżeczka soli czosnkowej * 1 łyżeczka żelatyny spożywczej * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki
Zrób to smacznieSkładniki: papryka żółta 8 sztuk, mięso mielone drobiowe(...)ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka 1 sztuka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 2 szklanki mięso mielone drobiowe dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, przyprawami, jajkiem, posiekaną zieleniną z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać papryki i czubki
W Mojej Kuchni LubięKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki: Na 10 kotlecików: 30dkg mielonego mięsa drobiowego 1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak 100g sera żółtego w kawałku 1 jajko 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 3 łyżki mąki pszennej
Kuchnia w czekoladziekolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki(...)łyżki tartego sera ( u mnie oscypek) Przygotowanie; Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i starty czosnek a także zioła. Smażymy aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem
Radość kipiąca uśmiechem.Zwykłe kotleciki mielone ale w nieco innej odsłonie niż wersja klasyczna. Mięsko jest z dodatkiem pieczarek a na zewnątrz panierka z płatków owsianych. składniki: 600 g mięsa mielonego z łopatki 200 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól,pieprz płatki owsiane olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić(...)cebulę a następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki się zarumienią i odparują wodę. Przesmażone pieczarki wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz wystudzone pieczarki, sól pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się wymieszały. Z mięsnej masy uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Gotowe kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor
Monia miesza i gotujełyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, Następnego dnia
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 500 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu basmati, 3 marchewki, 2 jajka, garść(...)posiekanego szczypiorku, pieprz świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 10 minut. Gdy nam ostygnie dodajemy go wraz z jajkami do mięsa mielonego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy małe kotleciki, wielkości śliwki i smażymy z obu stron na rozgrzanym
Aga w kuchnidaje niepowtarzalny aromat ) 3 łyżeczki wędzonej papryki mielonej , najlepiej chipolitte , ale może być zwykła 3 łyżeczki mielonego chilli ( jeśli nie lubicie ognia pomińcie tą pozycję , ja uwielbiam piekło w gębie ) 2 łyżki brązowego cukru Mięso i mielone podsmażamy razem z wyciśniętą praską czosnkiem i posiekana cebulką . Jak już się przyrumienią , dodajemy kumin, kolendrę, cynamon , pomidory
Ogrodnik w podróżysolidny posiłek z piekarnika. Ta ziemniaczana z mięsem mielonym , startym serem i przyprawami na pewno będzie Waszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna. SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI: ½ kg mięsa mielonego z szynki 10-12 sztuk średnich ziemniaków 25 dag ulubionej mieszanki warzyw 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 20 dag żółtego(...)wodą i podgotować na pół twardo, odcedzić wystudzić pokroić na grubsze plastry. Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw
Wanilia i Kardamonmasła 2 jajka szczypta soli na wierzch: 1 roztrzepane jajko, ziarenka sezamu lub czarnuszki Burgery (około 3 burgery) 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, po około 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku(...)dusimy około 20-25 minut, aż cebula zupełnie zmięknie i lekko się skarmelizuje (sprawdzajcie i mieszajcie co jakiś czas żeby się nie przypaliła). Mięso: Mięso mielone mieszamy z musztardą oraz przyprawami i oliwą, dokładnie wyrabiamy ręcznie aż będzie jednolite i formujemy burgery. Mięso smażymy na patelni grillowej
Wymiar Zdrowiamasła 2 jajka szczypta soli na wierzch: 1 roztrzepane jajko, ziarenka sezamu lub czarnuszki Burgery (około 3 burgery) 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, po około 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku(...)dusimy około 20-25 minut, aż cebula zupełnie zmięknie i lekko się skarmelizuje (sprawdzajcie i mieszajcie co jakiś czas żeby się nie przypaliła). Mięso: Mięso mielone mieszamy z musztardą oraz przyprawami i oliwą, dokładnie wyrabiamy ręcznie aż będzie jednolite i formujemy burgery. Mięso smażymy na patelni grillowej
Wymiar Zdrowiawłożyłam do mięsa mielonego, a z reszty zrobiłam sosik na śmietance. Wyszło przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego) – 2 średnie cebulę – 4 łyżki majonezu – 200g pieczonej dyni – 1 łyżeczka papryki cayenne – 2 łyżeczki bazylii – 2 łyżeczki oregano – sól(...)sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka pieprzu – sól wg smaku – 1 łyżka masła klarowanego Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Robimy nadzienie Czerwoną cebulę (1/2) pokroić w bardzo drobną kostkę
Smaki Arminerodzinie. Obiad wielkanocny tak jak obiad na Boże Narodzenie powinien być wyjątkowy w smaku! Najlepsze przepisy na świąteczny obiad: Tradycyjna wołowina w sosie własnym . Mięso w sosie pieczeniowym Zrazy faszerowane z mięsa mielonego Kotlety z jagnięciny . Pikantny stek wieprzowy Mięsne gniazdka z pieczarkami Mielone pieczone z boczkiem Pieczeń z dzika z grzybami Sznycel po włosku Najlepsza kaczka(...)obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem Stripsy ze schabu Schab duszony z kurkami Gołąbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokreśleniem na klopsiki mielone (Bouletten/Buletten lub Frikadellen), a sięgając dalej nazewnictwo wywodzi się z Francji.... Jednak zostawmy nazewnictwo w spokoju, a przejdźmy do meritum. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 2 ząbki czosnku imbir, pieprz, kolendra, sól, vegeta, zielona pietruszka, bazylia, majeranek, kurkuma, kapusta pekińska jajko i bułka tarta(...)opanierowania trochę oleju do smażenia Sposób wykonania: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek i kapustę pekińską. 2. Do mięsa mielonego dodajemy: - mąkę ziemniaczaną, jajko - pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, kapustę pekińską - szczyptę: pieprzu, imbiru, kolendry - sól, vegetę - drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczyptę bazylii - majeranek i małą szczyptę kurkumy. 2. Całość mieszamy i formujemy klopsiki, buletkami zwane
Kuchnia smakówsłodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara... ... zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar
Szczęśliwa kuchniadziś zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha. Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej(...)smażenia, sól, pieprz Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki
Passion of Cookingsłodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara... ... zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKOTLETY MIELONE Z KURCZAKA Składniki: - 4 udka z kurczaka - 3 liście laurowe - 4 kulki zioła angielskiego - 3 kulki owoców jałowca - 1 bułka - 1 cebula biała - 1 jajko - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 1 łyżeczka majeranku - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - bułka tarta - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku gotujemy(...)miękkości udka z kurczaka z 3 liśćmi laurowymi, 3 kulkami owoców jałowca oraz 4 kulkami zioła angielskiego. Ugotowane udka odstawiamy do wystygnięcia, obieramy mięso i mielimy w maszynce do mielenie mięsa. Bułkę namaczamy i również mielimy razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do mięsa. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, dodajemy jajko, musztardę i dokładnie mieszamy. Pieprz czarny
Mentor Smaku