soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony(...)temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną się wysuszać na chipsy. Prawda, że proste? ;) Przygotowujemy marynatę do grillowania ośmiornicy: oliwę mieszamy z sokiem z połowy limonki, dodajemy cukier, czosnek (zmiażdżony
Pociąg Do Kuchniżaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy(...)Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje. Nafaszerowane rurki polać sosem. Posypać pozostałym żółtym serem. Piec 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! * najlepiej zrobić podwójną porcję
Moja Galeria Smakucukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy białkiem, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Smarujemy żółtkiem, kroimy na kawałki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Nadmiar pasztecików możemy zamrozić, ale raczej takowego nie przewiduję ;) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturekrajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające oraz duża zawartość białka (25 %) doceniane są tam od wieków. Jest to idealny zamiennik mięsa używany często w kuchni przez wegan i wegetarian. Naukowcy z Instytuty Żywności i Żywienia potwierdzają, że cieciorka łączona z innymi produktami roślinnymi jest źródłem pełnowartościowego białka. Ciecierzyca w dużych ilościach(...)łyżki sezamu 2 ząbki rozgniecionego czosnku Przyprawy szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie (bez pieczenia 30 minut): - brokuł i cukinię ugotować o osolonej wodzie (nie rozgotować) - cebule pokroić w dużą krostę i poddusić na oliwie - brokuł, cukinię, cieciorkę przepuścić
Pora na pora i pomidoraSkładniki: 4 filety z kurczaka pomidorki w puszce lub 4-6 sztuk świeżych oliwa z oliwek sól pieprz bułka tarta 4 kulki mozzarelli lub 3
Luźna Kuchniałyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie(...)zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły. Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut. Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu(...)pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać. Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut. Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Moje posty
Słodka StronaCzasami proste składniki przynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :)Składniki:- 1 opakowanie
Zainspirowana w kuchniosumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką ( Uwaga : ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy(...)plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy
Kuchnia ŁukaszaGdy szybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki
wyzwania kuchenneplus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą i wszystko wyrobiłam na zwartą masę. Podzieliłam na mniejsze kawałki i utoczyłam z nich klopsiki(...)składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia). Jeśli nie mamy naczynia z oryginalną przykrywką, można posiłkować się folią aluminiową Wszystko się fantastycznie zapiekło we własnym
bastalenaryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne: - świeży imbir(...)instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę
SMYKWKUCHNImnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki(...)marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE Łososia marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i rozmarynie co najmniej 2 godziny. Następnie pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori
OstryKęs"- Co tygryski lubią najbardziej? - Indyczka :)" Kończy mi się urlop i wciąż mam nadzieję, że spadnie śnieg przed moim wyjazdem. Ponoć dzisiaj padało w Kutnie
Przepisy Aleksandrynastępnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem(...)połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca. Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu
Mechanik w kuchni