Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 256mieso i boczek.W domu nie sposob tak cienko pokroic.Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy.Ulozyc po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku.Ogorek przekroic wzdluz na 3-4 plastry i na kazdym kawalku miesa ulozyc po kilka czastek ogorka.Posypac pokrojona w kostke cebula,posypac pieprzem.Rolady zwijac jak krokiety. Boki zalozyc do srodka i zrolowac.Spiac specjalna igla lub obwiazac biala nicia.Kazda obtoczyc w mace.Rolady smazyc(...)smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodko - makowo i bakaliowo :) 249całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie(...)dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Dekorujemy dowolnie. Smacznego
Sajkofanka smaku
Środa: Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) 192Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharz
Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) 264Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na
Niedzielny kucharz
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 260Biała kiełbasa to dla mnie prawdziwy rarytas... może dlatego, że jemy ją u nas od święta. Choć kojarzy się ona głównie ze świętami Wielkanocnymi, to nic
Kuchnia MagdaLeny
Perliczka pieczona w garnku rzymskim 2481 perliczka pieprz czarny pieprz biały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok
Gotowanie jest łatwe
Proste i szybkie lasagne bolognese 495W mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z
Ana Mari's world
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1196Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający
Ala piecze i gotuje
Filet z kurczaka w sosie balsamicznym z pieczonymi pomidorkami i pistacjami (Petto di pollo all'aceto balsamico con pomodorini e 221pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy sol ą i pieprzem, posypujemy drobno posiekan ą natk ą pietruszki. Pomidorki pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. **** PREPARAZIONE Disponete i pomodorini in una teglia foderata con carta da forno. Cospargete i pomodori con prezzemolo tritato(...)minuti. W międzyczasie przygotowujemy kurczaka. Filety z piersi kurczaka obtaczamy w mące, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obsmażamy na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy. Na patelni, na której obsmażaliśmy kurczaka, wlewamy bulion i ocet balsamiczny, dodajemy 2 łyżki cukru i stale mieszając gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy
La grande e la piccola cuoca
Harissa 236muszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy: 10 sztuk czerwonych(...)innych kaparów) odcedzone z zalewy 2 łyżki kuminu 1 łyżeczkę mielonej kozieradki 1 łyżkę ostrej wędzonej papryki sól, pieprz i cukier do smaku. Przygotowanie: Słodkie papryki pieczemy w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Pieczemy na czarno. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na 10 min. Paprykę obieramy ze skóry, zostawiając odrobinę czarnych i przypalonych miejsc. To nada specyficznego smaku
ladykitchen
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 222dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko raz do roku. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi i ma krótką listę składników – wystarczy mąka, masło(...)wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy) ćwierć szklanki cukru
Ugotowane pozamiatane
Wiosenne porządki w diecie - zrób pierwszy krok do zdrowego odżywiania 202dodatku cukru, domowe ciastka owsiane, hummus z warzywami lub razowym pieczywem. Zadbaj o różnorodność w diecie Spójrz, jak wygląda Twój standardowy talerz i proporcja składników. Przeważa na nim mięso? Nie zawsze pojawiają się warzywa albo są tylko minimalistycznym dodatkiem do obiadu? Postaraj się stopniowo zmieniać te proporcje tak, żeby przynajmniej połowę Twojego talerza zajmowały warzywa. I nie mam tutaj(...)ogóle nie jadłeś. Otwórz się na nowe smaki. Eksperymentuj też z techniką przygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście
HealthyCreations
Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur 307góry, mniej więcej co centymetr, nie przecinając mięsa do końca. Tak przygotowane kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego bardzo cienko olejem lub oliwą. W każde nacięcie w mięsie wcisnąć plasterek pomidora, plasterek cukinii i plasterek mozzarelli (będzie ciasno). Posypać po wierzchu suszoną bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 25 minut. Kaszę bulgur ugotować według przepisu(...)Natychmiast podawać. 1 porcja to ok. 370kcal , węglowodany: 35g. białko: 32g, tłuszcz: 11g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,5WW i 2,2WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur pochodzi z serwisu Dietolog
Dietolog
Tarta rybna na francuskim cieście 207dodać podsmażone, ostudzone warzywa, posiekany koper, otartą skórkę z cytryny i przyprawy. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką (nie wyrabiać dłonią gdyż farsz zrobi się twardy i kluchowaty). Ponieważ użyłam mięsa szczupaka, które jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco(...)pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu, aż sos się lekko przyrumieni. Artykuł Tarta rybna na francuskim cieście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Tarta z pieczarkami i porem 191Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy
Szefowa kuchni