mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:774/1172)

Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 194

dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko raz do roku. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi i ma krótką listę składników – wystarczy mąka, masło(...)wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy) ćwierć szklanki cukru

Ugotowane pozamiatane
Wiosenne porządki w diecie - zrób pierwszy krok do zdrowego odżywiania 163

dodatku cukru, domowe ciastka owsiane, hummus z warzywami lub razowym pieczywem. Zadbaj o różnorodność w diecie Spójrz, jak wygląda Twój standardowy talerz i proporcja składników. Przeważa na nim mięso? Nie zawsze pojawiają się warzywa albo są tylko minimalistycznym dodatkiem do obiadu? Postaraj się stopniowo zmieniać te proporcje tak, żeby przynajmniej połowę Twojego talerza zajmowały warzywa. I nie mam tutaj(...)ogóle nie jadłeś. Otwórz się na nowe smaki. Eksperymentuj też z techniką przygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście

HealthyCreations
Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur 263

góry, mniej więcej co centymetr, nie przecinając mięsa do końca. Tak przygotowane kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego bardzo cienko olejem lub oliwą. W każde nacięcie w mięsie wcisnąć plasterek pomidora, plasterek cukinii i plasterek mozzarelli (będzie ciasno). Posypać po wierzchu suszoną bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 25 minut. Kaszę bulgur ugotować według przepisu(...)Natychmiast podawać. 1 porcja to ok. 370kcal , węglowodany: 35g. białko: 32g, tłuszcz: 11g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,5WW i 2,2WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Tarta rybna na francuskim cieście 170

dodać podsmażone, ostudzone warzywa, posiekany koper, otartą skórkę z cytryny i przyprawy. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką (nie wyrabiać dłonią gdyż farsz zrobi się twardy i kluchowaty). Ponieważ użyłam mięsa szczupaka, które jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco(...)pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni i piec do momentu, aż sos się lekko przyrumieni. Artykuł Tarta rybna na francuskim cieście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z pieczarkami i porem 162

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę:   100g zimnego masła   200g mąki pszennej   1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży por  sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy

Szefowa kuchni
Szynka z indyka - szynkowar 200

Pyszna, soczysta i delikatna szynka z indyka parzona w szynkowarze sposobem domowym. Domowa zawsze zdrowsza, niż ta ze sklepu, a gotowana jeszcze bardziej zdrowa niż ta pieczona, więc same plusy. Najważniejsze wyrób w stu procentach mięsny, nie mięsopodobny. Mój szynkowar to Tradismak  . Do wykonania użyłam filetu z indyka, troszkę żelatyny i przyprawy. Polecam, bo mięsko wychodzi naprawdę smaczne(...)pieprz 40 g wody kurkuma (na czubek łyżeczki) 1.Filet myjemy, kroimy w kawałki. Kawałki rozbijamy lekko. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze połączyły się z mięsem. Mięso zostawiamy na noc w lodówce. 2.Dodajemy wodę i żelatynę i mieszamy raz jeszcze. Do pojemnika dajemy worek, wrzucamy do niego mięso, dobrze uciskamy, żeby wyszło powietrze, nakładamy blaszkę uciskową

kruche babeczki
ŚWIĄTECZNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 126

ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min. W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane. Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję. Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku. Ciasto wałkuję(...)łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki. Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego

Gotowanie Patki
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 156

sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony(...)bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy

Kuchnia Paulettes
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 583

gdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła(...)ostrzem noża wyciąć dowolne wzory (wiecie, taki kulinarny bajer, ale tu ważna jest kolejność – najpierw posmarować, później tworzyć wzory. Dzięki temu wzory się nie „rozmyją” podczas pieczenia). Piec w nagrzanym na 195 stop. C piekarniku (grzanie góra/dół) przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe z dodatkiem np. ulubionej sałaty z pomidorami i/lub oliwkami.   Smacznego

gutfut
Frittata z bazylią w boczku 184

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki(...)plastry (można też kupić już w plastrach), dokładnie wykładamy nim kokilki po bokach i na dnie. Wlewamy do środka przygotowaną masę i wkładamy do nagrzanego piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut żeby frittata odpoczęła. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja użyłam ośmiu kokilek o średnicy

Kulinarne życie
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 182

Bardzo dobry gulasz, starałam się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić(...)pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam

Kuchnia Pokoleń
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 317

Hendi ) i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około(...)naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.  Smacznego

Symfonia smakowa
Sosy do grilla HP 159

jakaś brytyjska firma. Zresztą mniejsza z firmą, to akurat nie ma zbyt dużego znaczenia. Akurat idealna okazja się trafiła do przetestowania sosów, bo planowaliśmy na obiad pieczonego kurczaka z frytkami. Co prawda to nie to samo co grill, ale sosów użyć można i do tego. I jak wrażenia smakowe? O tym za moment... Jeszcze kilka słów o samych sosach(...)wędzonym aromatem tworzą doskonały sos nie tylko do dań grillowanych. Ten oryginalny brytyjski sos zachwyci swym smakiem wielbicieli ketchupu. Jego wszechstronne zastosowanie zostanie docenione w każdej kuchni. Wystarczy posmarować mięso sosem na 5 minut przed końcem grillowania. Jest także oryginalnym dodatkiem do dań wegetariańskich. Idealnie pasuje do kanapek, grzanej i zapiekanek. Polecany również jako dodatek do chipsów. - Bez dodatku konserwantów

Marder&Marder Manufacture
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 155

boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać(...)koniec zawiązać. Nakładać farsz do butelki, delikatnie przesuwać go w dół jelita. Zawiązać koniec jelita. Związać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż nabierze złotego koloru. Mniej więcej taką kiszkę przygotowaliśmy na warsztatach, w których uczestniczyłam na zaproszenie firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji

królestwo garów
Kurczak kukurydziany faszerowany 178

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kurczaka oprószyć lekko solą i odstawić. Rodzynki zalać porto, gdy nasiąkną odcedzić a pozostałym porto zalać suchą bułkę(...)Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.Resztę nadzienia włożyć do naczynia do zapiekania i piec 20-30 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. zastawa

królestwo garów