Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 176Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”
Smaki Na Talerzu
Ciasteczka cynamonowe 236czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół łyżeczki cynamonu żółtko(...)podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj je w dowolny sposób. Smacznego Artykuł Ciasteczka cynamonowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchni
Krem z pieczonej dyni z curry 168oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty była w dechę. Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka(...)sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy na pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę
Kardamonovy
Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur 216Sałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej
Niedzielny kucharz
Chrupiące udka nadziane nutą słodkości 201Popularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jabłko 50g ryżu 1 łyżeczka cynamonu słodka papryka sól pieprz cukier oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Udka pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem(...)wymieszać z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać. 3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 195Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonki
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 249seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około(...)cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy 6. Cukinia ... itd. tak żeby na górze była cukinia posypana mozzarellą. Całość piec przez
Zgrabne Gotowanie
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 181ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też z dodatkami. Podsmaża cebulkę, dodaje czosnek czy drobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki(...)Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują inaczej Z czym zjadamy placki? Oczywiście, możemy je usmażyć mniejsze lub większe. Te większe doskonałe są z wszelkiego rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno
Mieszam w Garnku
Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 212wyraźny końcowy smak. Smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa . W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję, następnie smażony por, a na końcu pietruszkę, seler oraz marchewkę. Marchewka idealnie sprawdza się jako wycior, co oszczędza nam prac y przy czyszczeniu(...)dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadawala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 4. Pieczenie . Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. N ależy
Pij soki wyciskane
Roladki z kurczaka 777rozbitej piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Drobno siekamy papryczkę chili, natkę pietruszki, oraz ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystkie składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta. Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry(...)miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszka ziemniaczana 228prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru
Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe 192Danie wbrew pozorom proste w wykonaniu, mięso jest delikatne, a w smaku słodko-ostre, szybkie w wykonaniu, pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie(...)Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, obsmażyć je porządnie, aż się zarumienią. Gotowe polędwiczki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Idę coś wszamać
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 237Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka
e-PrzepisyKulinarne
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 182Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane(...)kilku innych aromatycznych przypraw, a następnie upieczone w rękawie. Udka wyszły bardzo fajne, mięciutkie i soczyste. Jedyne co zmieniłam w stosunku do receptury z książki to wydłużyłam czas pieczenia, żeby wręcz rozpływały się w ustach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Miodowe udka z kaczki (2 porcje) Składniki: 2 udka z kaczki 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego
karmelowy
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 298Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg
kgwjanczewo
Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 191Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz
kgwjanczewo
Schabowe z pieczarkami i cebulką 258Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a
Kuchenne aromaty
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 247wołowiny, cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)krwi. Homocysteina to aminokwas, którego wysokie stężenie jest szkodliwe dla naszych naczyń krwionośnych, a tym samym może wywoływać choroby serca, udar czy niedokrwienie naczyń włosowatych. Jedna porcja carpaccio z pieczonych buraków i koziego sera dostarcza około 168 kcal, 7,4 g białka, 10,7 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni Katie
Pancakes'y z cukinii na śniadanie lub obiad 226Cukinia to jeden z moich ulubionych warzyw! Jest lekkie, słodkie i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono! Ostatnio myślałem jakby tu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 299tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają(...)uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu
Poezja smaku
Bliny ziemniaczane z mięsem 296cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć(...)chwili na lekko ściętą masę położyć placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem
Kulinarny karnet Christophera
Borówka brusznica do mięsa i sera 227lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z nich doskonałe powidła do mięsa lub serów. Składniki : 0,5kg borówek brusznicy 0,2kg cukru sok z połowy cytryny Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim(...)odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia. Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon. Można też dodać kilka czarnych jagód. Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów
prawdziwe jedzenie
Zapiekanka z czerstwego chleba 369Szybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor
Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe hot dogi 335Ostatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot
Moje domowe kucharzenie
Tarta z bakłażanem 221Najprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką
Pasja Smaku
Szybka sałatka z gyrosem, sosem czosnkowym i pomidorkami 297Lubicie sałatki? Dziś zapraszam Was na szybką sałatkę z gyrosem, sosem czosnkowym i pomidorkami. Smaczna i syta. Przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, zwłaszcza jeśli
Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 254Składniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek
Luźna Kuchnia
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 181klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą(...)pieprzem. 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami
Szalona Kuchnia Eweliny
Burgery z czerwonej fasoli 234takie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..) W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej(...)może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci na każdym możliwym kroku do zdrowego odżywania się :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli
Kolizje Smaków
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 201organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie! Składniki (na 2 - 3 porcje): Pulpety drobiowe z tuńczykiem: 300 gram mielonego mięsa z indyka 150 gram tuńczyka 3-4 łyżki mąki jaglanej 1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek sól i pieprz kilka plastrów szynki parmeńskiej(...)łyżka musztardy sól i pieprz oliwa z oliwek Mielony drób wymieszaj z tuńczykiem, jajkiem, mąką, posiekanymi ziołami o dopraw. Uformuj pulpety, które ułóż na blaszce do pieczenia. Podpiecz pulpeciki przez 20 minut, następnie każdy z nich owiń szynką parmeńską i dodatkowo zgrilluj na chrupko po kilka minut z każdej strony. Podgotuj ziemniaki, pokrój na ćwiartki. Wymieszaj
Mango Papaja
Niedziela: Diavola, czyli diabelnie smaczna pizza 291kiedy mamy przepis na idealną pizzę, robimy ją w ilościach hurtowych. W zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone. Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-). Zobacz(...)parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone
Niedzielny kucharz
Gęś pieczona z jabłkami 250Gęsina to bardzo smaczne mięso . Wbrew pozorom jest chude, a tłuszcz gęsi , ze skóry, jest najzdrowszym, zwierzęcym tłuszczem. Jednak przygotowanie i przyrządzenie gęsi wymaga czasu, szczególnie gdy kupi się gęś mrożoną. Wiele osób zniechęca fakt, że gęś waży kilka kilogramów więc cała kosztuje kilkadziesiąt złotych. Ale taką gęsią nakarmicie kilka osób i zrobicie z niej przynajmniej 3 dania. Jeśli zdecydujecie(...)uważnie cały przepis i dobrze zaplanujcie kolejne etapy żeby ze wszystkim zdążyć na czas. Pracy przy takiej gęsi nie ma wcale dużo, ale rozmrażanie, moczenie w solance, marynowanie i pieczenie jest rozciągnięte w czasie. Gęś wymaga po prostu cierpliwości. Odwdzięczy się doskonałym smakiem. Zapewniam Was. Rosół z gęsi ma wyjątkowy smak. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam! ROZWIŃ
Smaczna Pyza
ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ 161Zrobiło się już chłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka z miodem i musztardą . To świetny przepis na łatwy i smaczny obiad. Wysiłku niewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki(...)osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Artykuł ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchnia
Wielkanocna szynka z kabanosem 186łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej(...)pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny
wesoła kuchnia
Sałatka z ryżu i pieczarek 183Sałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente(...)koniec posolić i dodać pieczarki. • Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. • Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. • Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku
To co kocham
Sałatka z kaszą pęczak 249ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs, serów dojrzewających, wędlin, pieczonych, marynowanych i świeżych warzyw. Z doświadczenia wiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej(...)oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi
Codziennik Kuchenny
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 261Dodałam starte ząbki czosnku i pokrojone grzyby. Podsmażyłam, dodałam przyprawy i zioła. Wymieszałam i przez około 2 minuty smażyłam. Do miseczki wsypałam ugotowany ryż. Dodałam zmielone mięso. Następnie usmażone grzyby z cebulą i ziołami. Wsypałam pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszałam. Na koniec wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem. Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam(...)kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą. Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę. Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować i dopiero nafaszerować
potrawyregionalne
Ostry domowy ketchup z papryki i chili 270Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku(...)pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek. Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu
Wanilia i Kardamon
Karkówka w cebuli 231pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę(...)brytfance (koniecznie z pokrywką) układamy podsmażone warzywa, na nie kładziemy karkówkę następnie całość przykrywamy pozostałymi warzywami. Naczynie zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C, pieczemy przez 1,5 godziny
Kuchenne aromaty
Pita i pyszny "fast food"! 392ponownego wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu każdą kulkę ciasta należy rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki(...)średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy
Plate of Joy
Przepiórki faszerowane 192przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtko, wątróbkę, tymianek, masło, brandy. Dodać(...)nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę. polecam również przepiórki pieczone Do przepiórek faszerowanych polecam AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści i orzechów włoskich
królestwo garów
schab 199majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce(...)zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami i surówką...SMACZNEGO
w mojej kuchni
Schab po kowalsku 241Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić(...)zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami i surówką...SMACZNEGO
w mojej kuchni
Zapiekanka makaronowa z beszamelem 526muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli lub do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo(...)Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego
My Culinary Art
Karnawałowy ring 377sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu(...)linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynek
Schab ze słoika 396Kolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy , był schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem(...)słoika Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je mieszamy, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso
Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 220Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie 250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół. Smacznego
Niezły Młynek